Това за първи път го чувам, ако наистина традиция участва в организирането му, питайте Танкиста от Храков-той трябва да знае със сигурност.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Възстановка на Шипка
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
За възтановките
:rock: Това за латинците го чувам от Вас. До сега в клуба не не ставало дума за такова нещо. А и бяхме заети с подготовката на изложбата. Понеже шуменци имаха възтановка от тази епоха, може би знаят нещо. Обаче кой ще играе латинците. Нашите политици пак няма да се съгласят и този дето ще играе цар Калоян ще трябва да се държи за оная работа, а не да тегли една на Балдуина. Така ще си правим само ахелойското сражение, хем е на равно, хем ги няма онези византийци(ромеи) да се бъркат в политиката, хем се натягаме на царя. Абе чудо!!! :nworthy:
Този дето ще хвърля членове по урвата да събере пари и да почерпи, както викаше един познат!!! При ушиване на униформа има някой проблеми. Самия плат е кът, защото трябва да е много тъмнозелен, чак черен. Ботушите също са кът и не се намират. Ще разпитам тези които имат униформи къде и за колко лева са ги направили. Миналата година един шивач ги правеше и като че ли имаше и подходящия плат. Ако вече не е свършил. Киноцентъра иска наем за дрехите и оръжието и не знам от къде ще намерим пари да ги платим. Тази година общината в Габрово ще отговаря за празненствата на Шипка, така че тя трябва да се бръкне. И някой спонсори. :nworthy:
Прави се нещо да се вземат едни 30-40 униформи от някакви помощи и които с леки преправки ще се приспособят, но процедурата е бавна. Дано до лятото стане.
Парабелум, аз съм по-дебел от тебе и по-ще ми отива да играя Сюлейман паша. Пък и ти си по-млад и ще можеш да тичаш напред-назад, като юзбашия и да предаваш заповедите ми. Имам една позната преподавателка по турски език и тя ще ме светне на някой турски мурафети.
:twisted: А Шеленберг ще го турим с една мартинка с ятагановидния щик и с паласка с 20 патрона, и раница на гърба с 20 кила разни потреби, да играе читак Сульо келеша и да види колко им е било тежко на турците да тичат нагоре по баира, и да викат "Юруш" :nworthy:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Поне така ще потренирам малко физическата си подготовка че последно време малко напълнях Иначе по принцип миналата година на възстановката колко човека участваха общо?Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
:nworthy: Аз лично не можах да присъствам, защото ми откраднахаа колата и нямах подходящ транспорт. Но в първото представление са участвали около 50 души. Имало е големи проблеми, както е прието да се казва от субективен и от обективен характер. По горе са описани част от тях. Снимки от възстановката има и на изложбата и тук по-горе. Има и на календара на дружеството. Дано пръдължи опита и да станее ТРАДИЦИЯ!!! :nworthy:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Аз горещо се надявам това да се превърне в ТРАДИЦИЯ.Плюс това догодина имаме юбилей по повод Априлското възстание, а след две години и Руско-Турската война, а съвсем щях да забравя, че тази година се навършват 120 години от Съединението и Сръбско-Българската война-това е добър повод да окадим въздуха над Сливница със сяраТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Уважаеми Парабелум
:rock: :nworthy: Много обичам да общувам със широко скроени хора. И като следя мислите ти ми става драго.
:1087: :wall: Обаче веднага се натъкваме на разни обективни и субективни фактори. Които само пречат. Това за Сливница, не ми е минавало сериозно през ума. Инак сме говорили много, кои събития от нашата история могат да се пресъздават и доколко това е подходящо и полезно. Даже говорихме с един бивш учител, който беше правил възстановка на слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. А за Сливница си мисля, че за този период -1885 г., никой политик няма да се закахъри, че сърбите щели да се разсърдят. И няма да пречи. А готовност за такава патаклама вероятно може да се достигне. Малко са ни кът Берданите(¹ 2), но и с Крнки ще стане. И по униформите ще има проблеми. Наистина трябва да го обмислим. После има и друг проблем. Участието в няколко такива възстановки изхабява, уморява, а най-накрая досажда и на самите участници. А е свързано и с други разходи, които всеки сам поема. Така броят на желаещите силно намалява, особенно след едно-две мероприятия. Това от опит на Опълченската дружина на НДрТр.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
танкиста от Харков написаОбаче веднага се натъкваме на разни обективни и субективни фактори. Които само пречат. Това за Сливница, не ми е минавало сериозно през ума. Инак сме говорили много, кои събития от нашата история могат да се пресъздават и доколко това е подходящо и полезно. Малко са ни кът Берданите(¹ 2), но и с Крнки ще стане. И по униформите ще има проблеми. Наистина трябва да го обмислим. После има и друг проблем. Участието в няколко такива възстановки изхабява, уморява, а най-накрая досажда и на самите участници. А е свързано и с други разходи, които всеки сам поема. Така броят на желаещите силно намалява, особенно след едно-две мероприятия. Това от опит на Опълченската дружина на НДрТр.
Та когато се създаде Опълченската дружинка цените на Крнките полудяха.Вместо пазара да се насити с такива оръжия те изчезнаха и цените им станаха невъзможни :cry:
Същото ще стане и с Берданките-ако се създаде Сливнишка рота Берднака под 600 кинта няма да се намери :stupid: .
Същото ще се получи с Манлихерките ако направим Балканска рота или Тутраканска рота :aaa:
Сега един въшкарник ще се намери за 10-40 лв, ако се направят такива роти сигурно ще стане 200 лева :cry: .Е какъв е тогава смисълът? :sm100:
Най-накрая всички ще се направим на хайдути, защото всеки член на Традиция е достатъчно грамотен да си направи шишане,бойлия, ятаган и другите дрънкулки-а търгашите ще духат супата, защото те искат да свалят по две кожи от гърба на изстрадалият брат колекционер, който за една ръждива скоба от пушка е готов да даде най-милото си :evil: .
Абе времето ще покаже!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
От по-късните периоди ще се направят по-евтини униформи. Въшкарниците стават и за ПСВ и за ВСВ. Наистина Крнките, които са най-често срещаните пушки из населението, станаха в последно време много кът. И цифри. Но ми се струва, че след някоя и друга година може да поевтинеят. И да изчезнат съвсем. А Бердани, като че ли няма много. Аз преди години иззех от един специалист такава пушка, но беше без затвора. От тогава съм видял две-три да се търкалят из народа. Ще са голям проблем, ако се почне възстановка. А Манлихери за сега има, но там пролемът ще е друг. Ще трябват разрешителни и пр. А за стрелба ще има и др. трудности. Абе кеф цена няма, така че ще се борим. :fire:От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
Shelenberg написаПоне така ще потренирам малко физическата си подготовка че последно време малко напълнях Иначе по принцип миналата година на възстановката колко човека участваха общо?
Comment
-
танкиста от Харков написаОт по-късните периоди ще се направят по-евтини униформи. Въшкарниците стават и за ПСВ и за ВСВ. Наистина Крнките, които са най-често срещаните пушки из населението, станаха в последно време много кът. И цифри. Но ми се струва, че след някоя и друга година може да поевтинеят. И да изчезнат съвсем. А Бердани, като че ли няма много. Аз преди години иззех от един специалист такава пушка, но беше без затвора. От тогава съм видял две-три да се търкалят из народа. Ще са голям проблем, ако се почне възстановка. А Манлихери за сега има, но там пролемът ще е друг. Ще трябват разрешителни и пр. А за стрелба ще има и др. трудности. Абе кеф цена няма, така че ще се борим. :fire:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
За броя на участниците на Шипка
:1087: Аз нали точно това писах. Че не съм бил и по спомени ми се върти тази цифра. Ако бройката на Опълченеца е точна, още по-добре. Значи въпреки всичко, откачалките не сме на свършване. :nworthy:
:wall: А това, което съобщава Парабелум, наистина започва да става. Така постепенно ще изчезнат не само целите пушки, но и отделните части и цеви за тях. Вероятно, в близко бъдеще трябва да се търси начин за покупка на оригинали, от други страни или да се търсят производители на реплики. Така след някоя и друга година ще са кът и най-разпространените системи. Затова сега трябва да събираме всичко и от всеки, и на всяка цена, за да може по-късно да се реставрират и показват невиждани неща. Но на брашнения чувал това му е хубавото, че все пуска по нещо. А нашата страна е точно, като брашнения чувал. Все някъде е останало по нещичко. За такива като нас. :nworthy:Last edited by танкиста от Харков; 15-04-2005, 10:52.От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!
Comment
-
танкиста от Харков написа:1087: Аз нали точно това писах. Че не съм бил и по спомени ми се върти тази цифра. Ако бройката на Опълченеца е точна, още по-добре. Значи въпреки всичко, откачалките не сме на свършване. :nworthy:
:wall: А това, което съобщава Парабелум, наистина започва да става. Така постепенно ще изчезнат не само целите пушки, но и отделните части и цеви за тях. Вероятно, в близко бъдеще трябва да се търси начин за покупка на оригинали, от други страни или да се търсят производители на реплики. Така след някоя и друга година ще са кът и най-разпространените системи. Затова сега трябва да събираме всичко и от всеки, и на всяка цена, за да може по-късно да се реставрират и показват невиждани неща. Но на брашнения чувал това му е хубавото, че все пуска по нещо. А нашата страна е точно, като брашнения чувал. Все някъде е останало по нещичко. За такива като нас. :nworthy:
Comment
-
Братлета брашненият чувал свършва-търгашите изнесоха всичко.
Спомняте ли си навремето за ръждясала и слязана крнка как се мръщехме всички?Спомняте ли си как не искахме да купуваме Булдоците и Велодоците, защото нищо не стрували?
А сега ако някой извади ръждясал Булдог всички скачаме на юруш.
Ех, Златни години бяха! Бях млад , нямах пари изпуснах доста неща, но пък не съжалявам за нищо.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Искам една молба от хората, от Традиция, а тя е следната - Ще кажете ли малко повече информация за възстановката на знамената на 18-и етърски полк на I революционен окръг и на Самарското знаме и ще сложите ли снимки. Това го разбрах от в-к "24 часа" където има снимка как на площада в Търново един младеж от Традиция целува своята любима и пишеше че са правили тези въстановки.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Имаш късмет - попадна на въпросния младеж. Тази идея на нашия клуб не е от скоро. Миналата година на една от сбирките решихме, че трябва някак да отбележим Седми юли - деня на освобождаването на Търново от челния отряд на ген. Гурко. Решихме, че ще направим копие на Самарското знаме и трима от нас ще застанат на почетен караул до Братската могила в Руските гробища. Имаше доста официални лица и ... никакви почти граждани, защото Общината не беше разгласила подобаващо проявата. А миналата зима решихме, че е добре да възстановим знамето на 18 Етърски пехотен полк, заедно с три униформи на същия и знамето на I Революционен Търновски окръг,взето след предателството от Горнооряховския революционен комитет и съхранявано в Търновския конак до идването на войските на Гурко. След това е връчено на българското Опълчение и участва в Освободителната война като бойно знаме. Оригинала е в Горна Оряховица и направихме точно копие, както и на другите знамена. На Гергьовден 14 души от клуба - петима в опълченски униформи, трима в униформи на 18 Етърски пехотен полк и шестима в хайдушки носии и четнически униформи, осветихме на Паметника на войните (по-известен като "Майка България") трите знамена. Те това беше, скоро ще пусна и снимки.
Comment
Comment