Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановка на Шипка

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Абе то снимките аз ще ги пусна в отделна тема.Тази тема тук е за Шипка.
    Аз също бях на Гергьовденският парад като пусна снимки ще ви питам къде съм - дано ме откриете!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

За новата възстановка на Шипка

:wall: На последното заседание на управителния съвет на НДрТр, се взе решение за започването на подготовката и организацията на тазгодишната възстановка на Шипченските сражения. Освен чисто организационните решения, се възприе идеята да се започне издирване на турски униформи, оръжия и аксесоари. Има малка възможност да се вземат такива от Киноцентъра, но там се очаква приватизация всеки момент и вероятно няма да може да се ползва тази година. Така, че всеки който може да бъде полезен нека да пише тук. Ще бъде от полза. В някой театри и читалища има подобни униформи, но повечето не са автентични и им липсват части. Вероятно ще може да се възстанови едно оръдие до август и да се покаже как гърми. Има изявен интерес за участие от чуждестранни колекционерски дружества -едно румънско и едно от Чехия. Това е много хубаво. На възстановката при Аустерлиц гостуват много такива клубове с традиционни за техните държави униформи и оръжие. Дай-боже и при нас да се започне такава традиция.
      Тази година община Габрово организира честванията. Има проблем и с боеприпасите и гръмовете. Да се надяваме, че ще има и къде да спят и ядат хората, защото за да мине всичко добре, трябва да се отиде ден-два по- рано от участниците и да се проведат тренировки и репетиции. Дано тази година не се появят пак народни избранници, както миналата година и да не разрешат (по скоро да осуетят) участието на турски войници. Щото на Шипка е имало и такива. Обаче, за да не се развалял етническия мир, не трябвало да има такива. Като че ли преди 130 г. ги е нямало.
      :stupid: Аз лично искам да участвам, като Сюлейман (Безумни) и ще си намеря една хубава униформа и турска сабя. Видях в Киноцентъра страхотен колан за паша. Иначе имам чудна Мартинка с малко калпав щик. Обаче имам оригиналната паласка за тая пушка, каквато не съм виждал из колекционните среди. Може да послужи за модел за направата на повечко такива. Ако ще има по-сериозно турско участие.:rock:

:fire: Ако има кандидати за екскурзия до Аустерлиц, за края на ноември, трябва от сега да направят резервации и да ангажират места за спане. Защото тази година е юбилейна и ще е страшна тарапана. Пламен Събев от Шумен записва мераклиите. Който иска може да му се обади. Ама веднага!!!:rock: Ето адреса на шуменския клон- www.tradicia-sh.hit.bg ,там има и адреси и телефони за връзка.
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Предполагам че възстановката ще е в началото на август май на 10. Дано всичко този път бъде по-добре организирано от предишния път. Аз ще гледам да дойда и да участвам няма значение като какъв важното е да съм в играта проблема е че тогава сигурно ще съм на работа и не знам как ще се освободя. Иначе то община Габрово мислия че на 3 март винаги организирва безплатни автобуси до върха или се заплаща от 1 до 2 лева. Сега е крайно време и да организирва честванията на 9,10 и 11 август
        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Вярно, че оня с казашката униформа се казва Евгени, ама е от Търновския клуб.
          За да запази себе си, народът отделя своите честни и здрави синове в особено братство, от което изисква самоотверженост до смърт.
          Б. Дрангов

Comment

Друга възстановка

На последния управителен съвет, председателя съобщи, че членове на дружеството ще участват в т. нар. "жива картина", както я наричат местните хора в района на Тетевен. Тя ще се представи на 11 юни. На тази дата през 1876 г. там са загинали геройски Никола Войновски - военният командир на Ботевата чета и още един четник. Клона на дружеството от Тетевен ще организира и участва в събитието. Ще съобщя повече подробности в най-скоро време.

Comment

Приветствую! Можно задать несколько глупых вопросов по болгарской униформе?
              У некоторых ополченцев на шапке над крестом что-то вроде ленты. Что это, там что-то написано, и почему ее носят не все? Это какой-то отличительный знак?
              У ополченцев была только такая униформа (черная с красными погонами) или была еще другая? Что за люди в зеленой форме со шнурами на самой первой фотографии - артиллеристы (потому что около пушки они тоже). Это ведь официальная форма вашего клуга (я на сайт заходил) - чья она? Есть еще белая форма со шнурами и зелеными воротником - это чего?
              Простите за надоедливость, я же полный ньюб в болгарских ополченцах.

Comment

Jan написа
                У некоторых ополченцев на шапке над крестом что-то вроде ленты. Что это, там что-то написано, и почему ее носят не все? Это какой-то отличительный знак?
                У ополченцев была только такая униформа (черная с красными погонами) или была еще другая? Что за люди в зеленой форме со шнурами на самой первой фотографии - артиллеристы (потому что около пушки они тоже). Это ведь официальная форма вашего клуга (я на сайт заходил) - чья она? Есть еще белая форма со шнурами и зелеными воротником - это чего?
                Въпросите съвсем не са глупави и с удоволствие ще се опитам да разясня. Първо, за лентите над православния кръст на шапките. На тях пише - "За отличie въ Турецкую войну 1877 - 1878 ". Давани са на опълченците след войната и са носени през следващите години от ветераните, които са били на служба във войската. А не я носят всички, защото оригинал се намира трудно, а копия все още не са направени за всички. Пък и въпрос на личен вкус - все пак опълченците по време на войната не е имало как да имат отлички.
                А хората със зелени униформи с бели шнурове не са артилеристи - това е официалната клубна униформа на клуб "Традиция" - Шумен. Тя е възстановка на униформата на четата на Христо Ботев от 1876 г. по историческите описания. А белите униформи са вариант на униформите на българските революционери от Априлското въстание 1876 г. Тогава униформите им са били с най-различни варианти и цветове.

Comment

Jan написа
                  Ета Отличка "За отличie въ Турецкую войну 1877 - 1878 " была сделана с императорском указе в1878 году
                  Jan написа
                  У ополченцев была только такая униформа (черная с красными погонами) или была еще другая?
                  Только одна униформа-черная с красными погонами
                  Jan написа
                  Что за люди в зеленой форме со шнурами на самой первой фотографии - артиллеристы (потому что около пушки они тоже). Это ведь официальная форма вашего клуга (я на сайт заходил) - чья она? Есть еще белая форма со шнурами и зелеными воротником - это чего?
                  Люди в зеленой форме -ето востанники в 1876 году-Это наша неофициальная форма клуба.
                  Эсли у тебя еще вопросы мы с радость ответим Тебя !
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

У офицеров тоже была черная форма или зеленая?
                    Имелись ли отличительные особенности для каждой дружины или бригады (может цвет петлиц или значки на шапках)?

Comment

Едно от мненията на Танкиста от Харков ме подсети за една идея, а тя е когато мислите да правите някоя въстановка е добре да осведомявате поне около 12-13 дена по рано, за да могат някои членове на форума или който и да е друг, ако могат или имат желание поне да отидат да гледат самата въстановка, ако не могат да участват (поне на масата след въстановката със сигурност ще могат да участват ) поне да погледат. Абе направо ще отворя нова тема за тази си идея.
                      Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

:nworthy: Всички съобщения, които стигнат до мен, ще пускам в страницата за регионалните клонове ии за предстоящи събития, които Парабелум бе така любезен да открие, така че ги търсете там!:1087:

Comment

Тази сутрин,като откъснах поредната страница от календара си дадох сметка,че остава малко повече от месец до Шипка.Дайте някъква информация-ще има ли нещо?Да се стягаме ли с читашки дюзени или опълченците пак ще плашат чукарите.
                          Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                          http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

Тази година въстановката ще бъде или на 20 или 27 август но това го решават общините Габрово и Казанлък .

Comment

Working...
                            X