Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановяване на старо оръжие.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Мартини-Хенри

    valo написа
    :sm186: Без никакво желание за заяждане, но винаги съм подскачал при употребата на този термин. Въпреки, че носи някаква информация, считам, че не е правилен. Обикновено пушките носят името на конструкторите си, а не на боеприпаса, който използват. По тази логика на всеки пистолет, който е под патрон 7,65Х17 след името трябва да пише Браунинг. Също така съм скептичен и по отношение на "Хенри-Мартини". Преобладаваща част от пушките, намиращи се на въоръжение в турската армия са американски вариант на английските системи. И по-късните им преправки също би трябвало да носят американските си наименования.
    Случаят с пушките Мартини по отношение на имената е доста специфичен, затова нека кажа какво е моето мнение, без естествено, да го налагам.
    С Иван Нурков нееднократно сме говорили по въпроса за правилността на названията на различните оръжия и за значението на транскрипцията, литературните и езикови традиции и тем подобни фактори. Имали сме и редица разногласия, но по въпроса за мартинките сме на едно мнение. Американската пушка Пибоди служи за основа при разработване на системата на Фредерик Мартини с вътрешна игла и запъвач. Затова американското название на произвежданите в Провидънс Туулс пушки е Пибоди - Мартини. От своя страна англичанинът Хенри разработва цев със седем омега-образни нареза, каквато дотогава друго оръжие не е имало и, нормално, англичаните наричат пушката Хенри-Мартини. Става въпрос за едно и също оръжие още повече че произведените в Америка пушки са със също такава цев. Според мен, тъй като безспорно системата на Мартини е качествено различна от пропадащия блок на Пибоди с външно чукче, би следвало името на Мартини да е на първо място в названието, както е прието в оръжейната литература, сиреч Мартини-Хенри, Ремингтън - Ли, Маузер - Ли и пр. А какво се получава като сменим цевта на Хенри с тази на Метфорд или Маузер? Логично, за да се различава от оригиналната винтовка, преработката се нарича съответно Мартини - Метфорд или Мартини - Маузер. А освен това ако сравним изхвъргача, плъзгачите, спусковия механизъм и всичко, напред от цевната кутия на Мартини 11 мм и Мартини 7.65 мм, за една и съща пушка ли става въпрос? Нормално е при такава тотална намеса в оригиналната конструкция, името на Хенри да отпадне от названието. Но това, пак казвам, си е мое мнение, и в моите публикации на тема "турски маузер" навремето във "В за О" съм използвал именно това име.

    Comment


      #32
      Аз също съм съгласен с Теб! Много хубаво доказателство даде-тези дни и аз си мислех да напиша същото, но ти ме изпревари.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #33
        .
        Last edited by ; 21-03-2006, 07:57.

        Comment


          #34
          Дръжката прилича на отливка, но може само така да се вижда на снимката. Релефността на шарките е малко странна, без резки преходи, което ме навежда на горната мисъл.
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

          Comment


            #35
            Дръжката не е отливка.Това е дърво върху което е прикрепена тънка месингова ламарина-виждал съм доста такива бижута. Обаче тук на тази снимка има уловка.Аз предполагам, че това нещо е събирано то няколко части.По какво съдя, че е така? Погледнете цевта и кремъчният механизъм.Механизмът е доста силно корозирал, докато цевта е "новичка" .От моят опит знам, че когато се намери едно оружие корозирало-ръждата поразява еднакво всички части които са открити. това се дължи на киселинноста нас редата в която е било оружието. Обаче на снимката вижте ккави са следите от язви по механизмът, докато цевта даже има орнаменти.това веднага набляга на мисълтта, че цевта и механизмът са от две различни оружия. После-вижте самата облицовка с ламарината.Тази ламарина е доста тъничка , а на снимката изглежда, че като че ли сега е излязла от "завода", няма подбито, няма огънато. Според мен това нещу е сглобено от три части. Дано да греша обаче!
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

            Comment


              #36
              .
              Last edited by ; 21-03-2006, 07:50.

              Comment


                #37
                Жалко-оказах се прав. Вало, ти си прав като казваш, че много БГ антиквари смятат това за реставрация. Наистина жалко!
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #38
                  .
                  Last edited by ; 21-03-2006, 07:47.

                  Comment


                    #39
                    Аз съм готов да да дам някой друг лев за точно изработена съвременна реплика на капсулно или кремъчно армейско оружие.Знам един дядо който парви такива пистолети-армейски, но за съжаление за собствен кеф.И пари му давах и размени му предлагах не ще и не ще. Чешити всякакви.
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                    Comment

                    Working...
                    X