Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановяване на старо оръжие.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Възстановяване на старо оръжие.

Въпроса ми се различава доста от темата за реставрацията и за това мисля че трябва да има отделна тема.

Става дума за възстановяване на по-добре запазени оръжия до състояние да могат да стрелят. Въпроса ми има две страни.

Първо законова. До къде подобни действия са законни? Някой може ли да каже, защото не ми се иска както си ремонтирам пушкалото и изведнъж да цъфнат някакви ченгета:-). Бях чул някъде преди години че оръжията произведени преди повече от век се озаконяват, но не знам какво е положението сега.

Второ техническа. По принцип мен ме интересува нещо конкретно, но темата е по-обща и затова ако може някой да сподели опита си по въпроса за мунициите. Предполагам че не е проблем да се произведат ако имаш на разположение подходящи гилзи например. Само да знаеш какъв барут да използваш. Освен това ми се струва че в някои случаи е напълно възможно да се пригодят за някъкви съвременни муниции. Естественно пак идва въпроса за законността на тези неща, но едва ли човек прави нещата само ако са законни:-).

Ако може някой да сподели опита си как се справя с тези проблеми. Аз съм малко идеалист по въпроса и според мен всяко оръжие трябва да е в състояние поне теоретически да стреля, иначе какво оръжие ще е? Със същия успех мога да издялам едно дърво:-).

Ангеле,

Въпросите ти са изключително сериозни и мисля, че не трябва да разчиташ на информация от нета, ами да намериш техическа литература и да се образоваш.

Не само подходящи гилзи е проблемът. Първо, трябва да имаш специални калибри, за да измериш дали е годно оръжието. Не знам термина на български за тези калибри (хей Вал, на помощ!), но с тях се проверява хлабината между затвора и задната част на патронника. На английски се наричат headspace gauges и са три - минимален, максимален и полеви. Освен това, трябва да имаш матрици за дооформяне на гилзите по точен размер преди пълнене (те се раздуват и удължават след изстрел). Трябва да имаш подходящ барут, подходящи капсули, подходящи куршуми, подходящи справочници.

Пак предупреждавам - не се осланяй на информация по тази тема от източници като интернет, освен за библиография. Инвестирай пари и време в професионална литература и изучаването й. Тук има много справочници по пълнене, които дори идват безплатно като купиш машина за пълнене и комплект матрици. Как е в България, не знам. Нещата са прекалено сериозни щом става въпрос за стрелба. Запомни - имаш само две очи и едно лице. Шега с оръжие няма.

Мисля, че Вало е този, който знае най-добре как стоят нещата с патроните - нови, стари, какво е поведението им в ново и старо оръжие.
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

.
      Last edited by ; 21-03-2006, 14:52.

Comment

valo написа
        ...Моя съвет е да не си правиш такива експерименти.
        Ако не искаш да ти се случи това на снимките:
        Attached Files
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

.

Comment

valo написа
            Като се има предвид, че основния инструмент на някои "майстори" /опитващи се да отворят клеясалото оръжие/ е чука, подобни явления не са рядкост.
            Това е в сила и за новото оръжие не само за старото. Припомням си за един боец, който се опита да довкара снаряда с бойния чук... Оживя! Макар че без крака това живот ли е...:aaa:
            Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
            Паисий Хилендарски

Comment

Благодаря за информацията. Знам добре колко сериозно може да е подобно нещо. Нямам намерение да правя самоделки.

valo сигурен съм че има ентусиасти, които правят автентични неща с димен барут и всичко останало. Намирал съм куршуми от пушки с предно пълнене, което ме навежда на мисълта че в не чак толкова далечното минало, някой си е правил експерименти по въпроса:-). Явно луди има всякакви. Обаче наистина нямам намерение да правя нищо, което е рисковано. Е ако съм 100% сигурен че няма нещо да се прецака ми се иска да гръмна някой път с моя музеен експонат( доста добре запазена мартина), още повече че би ми било интересно да си направя и барута сам:-), обаче карам насигурно.

Comment

.

Comment

Аз също се присъединявам към останалите тук. Просто дори и да ме пита някой от форума да му давам знания с цел той да прави екшън изпълнения със старо желазо, аз няма да му кажа нищо.
                  Има стрелбища-ходете стреляйте наволя.
                  Историческото оружие отдавна си е изиграло своята роля. Днес то има друга предназначение-ДА НИ НАПОМНЯ!
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Според мен " пригаждането " на историческо или старинно оръжие за стрелба със съвременни боеприпаси, според мен не се отнася към възстановяване на старо оръжие, а към неговото унищожаване. Виждал съм много изпълнения на самоделно преработени " капаклийки " в ловни пушки или револвери със сменени цеви и набити втулки в барабана. Това е унищожаване на историческата памет.
                    Скоро ми попадна перфектен " Гасер ", гравиран, със всичко по него. Само дето три камери на барабана и горната част на рамата липсваха. Не знам какво се е случило на " задпистолетното " устройство.
                    За да запази себе си, народът отделя своите честни и здрави синове в особено братство, от което изисква самоотверженост до смърт.
                    Б. Дрангов

Comment

Обаче не сте ли съгласни че ако един предмет е правен с определена цел, той трябва да може да я прави. Поне теоретически. За мен простотиите като натъпкването на дърво в цевта са много по-лошо нещо( казвам го от личен опит, защото най вече подобно нещо искам да оправя). Дали някой ще се окаже такъв глупак че да набута патрон от ПК например в музейно пушкало е друг въпрос. Тук съм напълно съгласен. Обаче както има летящи антики, така трябва да има и стрелящи музейни пушки. Естествено не всеки може да направи такова нещо, вероятно става въпрос за доста скъпи програми. Не се опитвам да се изкарам по-можещ от колкото съм. Мен ме интересува довеждането до състояние максимално близко до оригиналното, включително и механиката.

ПС. Въпроса с пригаждането ме интересува само в смисъл че съм чувал огромно количество подобни истории, включително и доста екзотични. И понеже съм неспециалист ми беше интересно какво е мястото на музейното оръжие в тази тема. За което съм благодарен за нагледния материал:-).

Comment

Angelmr написа
                        Обаче не сте ли съгласни че ако един предмет е правен с определена цел, той трябва да може да я прави. Поне теоретически. За мен простотиите като натъпкването на дърво в цевта са много по-лошо нещо( казвам го от личен опит, защото най вече подобно нещо искам да оправя). Дали някой ще се окаже такъв глупак че да набута патрон от ПК например в музейно пушкало е друг въпрос. Тук съм напълно съгласен. Обаче както има летящи антики, така трябва да има и стрелящи музейни пушки. Естествено не всеки може да направи такова нещо, вероятно става въпрос за доста скъпи програми. Не се опитвам да се изкарам по-можещ от колкото съм. Мен ме интересува довеждането до състояние максимално близко до оригиналното, включително и механиката.
                        Значи патрон от ПК всеки може да го пъхне в пушка Мосин и да гръмне с нея-не е в това работата.Не гледай какво става на Запад.На Запад пушките след войната са седели в складовете консервирани и добре поддържани.Просто не е проблем с такава пушка днес да произведеш изстрел.Обаче при нас нещата стоят друго яче.Пушките са укривани по мазета и тавани и така ръждясват.След като намериш такова желязо дори и да
                        свалиш ръждата -по него остават микропукнатини, които при изстрел ще пръснат оружието.За сведение ще спомена, че налягането в цевта при пушка система Манлихер М95 с калибър 8Х50 е около 2500-3000 кг на квадратен сантиметър.Та представи си тези три тона в едно перфектно реставрирано желязо какво могат да му причинят. Просто като гръмнеш и в най-добрият случай затворът ще се забие в черепът ти .
                        Пак повтарям -няма смисъл да се стреля с намерено историческо оружие.Заради такива хора Управниците не искат да поправят закона за Историческото оружие и ние колекционерите страдаме.
                        Ти сам спомена, че на Запад правят реплики на самолети то войните, също така правят реплики и на историческо оружие за стрелба.Пример
                        револвер Колт Неви обр.1851 година в САЩ струва 120 долара-това е стреляща с черен барут реплика, произведена със съвременни технологии и висококачествени стомани.Купуваш я и си пуцаш у стрелбището.
                        В нас тези работи все още са само с разрешително, защото Българинът не е пораснал все още.
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Чест и гордост за всеки колекционер е да притежава отлично запазено
                          оръжие, или професионално реставрирано такова, с работеща механика и и вид максимално близък до автентичния. В България познавам доста хора, които се справят отлично с тази задача. Та, ако можеш покажи го това " нещо " и се надявам, че ще получиш съвет.
                          За да запази себе си, народът отделя своите честни и здрави синове в особено братство, от което изисква самоотверженост до смърт.
                          Б. Дрангов

Comment

Parabellum написа
                            Значи патрон от ПК всеки може да го пъхне в пушка Мосин и да гръмне с нея-не е в това работата.Не гледай какво става на Запад.На Запад пушките след войната са седели в складовете консервирани и добре поддържани.Просто не е проблем с такава пушка днес да произведеш изстрел.Обаче при нас нещата стоят друго яче.Пушките са укривани по мазета и тавани и така ръждясват.След като намериш такова желязо дори и да
                            свалиш ръждата -по него остават микропукнатини, които при изстрел ще пръснат оружието.За сведение ще спомена, че налягането в цевта при пушка система Манлихер М95 с калибър 8Х50 е около 2500-3000 кг на квадратен сантиметър.Та представи си тези три тона в едно перфектно реставрирано желязо какво могат да му причинят. Просто като гръмнеш и в най-добрият случай затворът ще се забие в черепът ти .
                            Пак повтарям -няма смисъл да се стреля с намерено историческо оружие.Заради такива хора Управниците не искат да поправят закона за Историческото оружие и ние колекционерите страдаме.
                            Ти сам спомена, че на Запад правят реплики на самолети то войните, също така правят реплики и на историческо оружие за стрелба.Пример
                            револвер Колт Неви обр.1851 година в САЩ струва 120 долара-това е стреляща с черен барут реплика, произведена със съвременни технологии и висококачествени стомани.Купуваш я и си пуцаш у стрелбището.
                            В нас тези работи все още са само с разрешително, защото Българинът не е пораснал все още.

Точно такъв отговор исках. Някой да каже какви са ограниченията. Естествено за тези неща и сам мога да се сетя, но ме интересува и професионалното мнение. Естествено че нищо такова не е възможно в нашите условия. На запад хората имат и средствата и възможността да изследват състоянието на метала например. Както сигурно и много други неща за които не се сещам, чрез които да определят дали едно оръжие е достатъчно запазано.
                            Там хората правят. Тук можем само да обсъждаме по форумите. което също не е малко нали?

Marines написа
                            Чест и гордост за всеки колекционер е да притежава отлично запазено
                            оръжие, или професионално реставрирано такова, с работеща механика и и вид максимално близък до автентичния. В България познавам доста хора, които се справят отлично с тази задача. Та, ако можеш покажи го това " нещо " и се надявам, че ще получиш съвет.
                            Имам доста добре запазена пушка с работеща механика. Сериозно имам намерение да я доведа до вид идентичен с оригиналния рано или късно. Надявам се да не ме разберенякой погрешно, нямам намерение да направя абсолютно нищо, което да застраши една семейна реликва. Обаче преди неизвестно време някой е натъпкал в цевта и парче дърво с цел да не може да се стреля с нея. Вероятно тогава още е имало патрони за този модел. И това е проблем с който си нямам идея как да се справя. Дървото също мога сам да оправя защото има само две малки дупчици от червеи, но закачествена обработка на металните чести ще трябва да намеря специалист. И чак тогава ще мога да ти покажа подобно оръжие. Е нямам колекция, но и един отличен екземпляр е достатъчен по твоите думи .
                            Last edited by Angelmr; 15-06-2005, 15:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Каква е пушката 9 преднопълнеща или патронна.

Впрочем недопрочетох. Явно патронна.
                              Вариант- свредло с по-малък диаменър от калибра със заварена " опашка " от калибрована стомана или арматурно желязо. Поснавяш на дрелката и бавно и внимателно разпробиваш.
                              Last edited by Marines; 15-06-2005, 15:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                              Б. Дрангов

Comment

Working...
                              X