Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Важно: Реставрация на Panzer IV в ВИ музей

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Важно: Реставрация на Panzer IV в ВИ музей

    Предишния път когато Parabellum дойде и отидохме няколко души във Военно-историческия музей изявихме желание да пооправим малко танковете едно-друго да се поизчисти обаче тия от музея нещо ни смутолевиха и нищо не ни казаха.

    Сега има възможност да се проявим или помогнем - направен е финансиран проект за реставрация на Т4 в този музей. Не става въпрос чак за пълна реставрация та като палнеш да тръгне, но все пак за разни козметики . Конкретно: ако има човек с технически знания по въпроса или който има разни материали или просто иска да помогне с нещо нека се свърже с мен чрез ЛС каже тук или ми каже на срещата. Аз ще го свържа с човек, който може да му каже доста повече по въпроса и така. засега Аз самият не знам подробности, но тепърва ще се разбираме ако има навити.

    #2
    Повече от козметична реставрация не е възможно, танкът всъщност е само черупка. Вътре няма нищо.

    Т.е. то доста неща могат да се направят, но ще трябва да се махне от там и да се разглоби, както правят в частния музей на Littlefields. Само че най-вероятно не става дума за нещо повече от изправяне на ламарината тук-там и изчегъртване на боята.

    Разбира се, че бих участвал ако си бях в Б-я.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #3
      Предвид сегашното състояние, каквато и да било реставрация би била от полза. Не съм ходил скоро във НВИМ, но четох последно във ВзаО, че група ентусиасти от БФЛИО постегнали и понапудрили Хочкиса. А имайки в предвид, че предназначението на техниката там е да бъде разглеждана, не е и нужно (пък и откъм финанси е невъзможно) да палнеш и да тръгне. Важен е автентичния външен вид.

      Comment


        #4
        За реставрацията на танковете

        :rock: Много хубава идея. :rock: Обаче както се спомена по-горе за излагане е оставена само металната черупка. Всичко е свалено или изпотрошено. Даже системите за насочване на оръдието и за въртене на купола са Отделно пластовете блажна боя, които са наплескани както дойде. Чувал съм, че преди години свалените двигатели са били занесени в техникума за двигатели с вътрешно горене на моста на Захарна фабрика. И там учениците са се учели да ги сглобяват и разглобяват. Най накрая са ги палили да се види че работят. Този тип двигатели се палят с механичен стартер. Той е една голяма пружина, която с една манивела се натяга. След това се освобождава и тя развърта целия двигател. Дали е останало нещо в техникума не ми е известно. Вероятно някъде в складовете на МО може да се намери нещо от тия танкове. Но просто трябва някой с възможности да се разтърси из МО-то. Ама яко. А иначе отвън може да се изстърже блажното , да се боядиса с оригиналните разцветки и да се сложат нашите знаци и номера. Някъде гледах снимки на които има четворки с екрани около купола. Доколко са имали и нашите такива екрани, трябва да се уточни. Ще информирам членовете на Н Др Тр, та ако някой иска, да се включи в събирането на информация и в реставрацията.
        От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

        Comment


          #5
          Смятам, че нашите /някои поне/ са имали екранирани куполи. Ето например един, черната лента на ръкава на куртката според мен отпраща снимката към месеците след съмртта на цар Борис ²²²
          Attached Files
          На нож!

          Comment


            #6
            танкиста от Харков написа
            ... А иначе отвън може да се изстърже блажното , да се боядиса с оригиналните разцветки и да се сложат нашите знаци и номера...
            Това няма ли да бъде една доста некоректна бутафория?!
            Някъде из форума вече писах - този точно Т-4 (PzKpfz IV, Ausf. J, късно изпълнение - след септ.1944 г.) не е бил на ефективна служба в БА. Това е очевидно единична, трофейна машина и едва ли има бойна биография в БА. В този смисъл не съм сигурен, че заслужава да й се поставят цветовете и знаците на българските танкове...
            Много е добре, че е намерена възможност да се реставрира (или поне пооправи) нещо от съхраненото. Но не е ли по-добре тази възможност да се използва за експонат с "биография"? Има такива...
            Наистина трябва да се започне отнякъде, но защо точно от този Т4? Според мен този Т4 трябва да се обозначи като трофеен, а не да му се поставя дезинформиращ надпис (както е направено!), че бил "на въоръжение в БА 1943-1947"...
            "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
            Предизборна програма

            Comment


              #7
              Проектът е за Т4. Така - искам всеки който има някакво желание да ми пише и на ЛС да ми даде някакви координати за да го свържа с човек, който може да го запознае по-добре със ситуацията.

              Comment


                #8
                Според мен дори ТОЧНО ТОЗИ танк да не е бил на въоръжение в БА, като образец, представен в музея не носи дезинформиращ надпис, все пак това е преди всичко музей, в който са представени ОБРАЗЦИ техника, а не самолета на Едикой си, да речем. А от гледна точка на реставрацията на КОНКРЕТНИЯ експонат, не пречи да му сложат немската боя и кръстовете и да се постави надпис, че конкретния танк е трофеен, така познавателният ефект ще бъде двоен.

                Comment


                  #9
                  Точно като образец техника носи дезинформиращ надпис...
                  "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
                  Предизборна програма

                  Comment


                    #10
                    Трудовакът е напълно прав, но като че ли се отклонихме от темата. На мен лично ми се струва че в момента съществува уникална възможност на доброволни начала български любители да реставрират един експонат, който иначе е обречен на разруха. Ако танкът бъде реставриран добре и от НВИМ останат доволни, вероятно ще разрешат такива реставрации с участието на доброволци и на други експонати и така цял куп важни и ценни неща ще бъдат запазени.
                    Мразя да се оправдавам, но аз от танкове не разбирам много и единствения начин да помогна би бил с личен труд, а в момента не съм в София.

                    Comment


                      #11
                      Аз освен със съвети и информация не знам с какво мога да помогна. Поне година още няма да мога да идвам. Но имам доста неща по въпроса и ако трябват снимки или чертежи на детайли от танка, ще сканирам.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #12
                        Империал, хората точно това искат - технически познания и ако има нещо като чертежи още по-добре. Ако искаш все пак мога да ти пратя на ЛС мейла на човека, който може да ти каже повече.

                        Comment


                          #13
                          Erich Von Manstein написа
                          Империал, хората точно това искат - технически познания и ако има нещо като чертежи още по-добре. Ако искаш все пак мога да ти пратя на ЛС мейла на човека, който може да ти каже повече.
                          А как сте с инструментите? Ще ви трябва лебедка, гаечни ключове, тежки чукове, осонабивачи и още сума ти неща!А и предполагам че някои от частите на машината ще трябва да се изработят отново. Има ли пари за това?
                          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

                          Comment


                            #14
                            Цитат на Маузер
                            все пак това е преди всичко музей, в който са представени ОБРАЗЦИ техника, а не самолета на Едикой си,

                            :rock: Самолета на Покришкин или на Кожедуб беше попаднал случайно в същия музей и после руснаците си го взеха срещу нещо.

                            Това, че танка е трофеен няма нищо лошо. оригинал явно не може да се намери. Пък ако нашите намерят някъде по европата или по Русия защо да не купят един. Има няколко колекционери в Европа, които купуват за луди пари танкова техника. Даже има едно щурмово оръдие, което е разрязано отстрани и може да се гледа обстановката вътре. Ще пусна снимка, но сега скенера не работи.
                            Ако се събере достатъчно документация може да се потегне и тази машина. Дори само външен вид да има пак е нещо. А така без всякакви екстри си е почти едно голямо парче железария.
                            :sm186: Оня Хочкис, за който аз мисля, че е на снимката която пускам е без оръдие. Той може би е онзи от нашия музей. Нали през 1943 г са ни ги продали германците. Или подарили!?! Може да се помисли да се сложи нещо, което да замества цевта и да дава вид на изглед. А то така с дупката, като че ли е някаква кашаварница, а не танк. А тия танкове, колко сме ги ползвали? И изобщо някой от тях дали е запалван, поне за проба?! а си седят там и се фукаме, че сме ги имали. Абе кеф! :nworthy:
                            Attached Files
                            Last edited by танкиста от Харков; 10-05-2005, 14:29.
                            От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

                            Comment


                              #15
                              мисля че миналата година в криле бяха пуснали такава тема
                              аз съм твърдо за идеята с каквото мога ще помогна
                              ако изобщо се организирате пуснете едно ЛС
                              миналата година пак така и накрая нищо не стана
                              хаиде моля се този път да стане

                              Comment

                              Working...
                              X