Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сабята и Българите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

някой не е наясно с физиката.м/у другото кой от вас е физик освен мен?
    ще се наложи да обяснявам като за малоумници :stupid: взимаме две оръжия - едното като ятаган,другото като сабя.еднакви размери -r, еднаква тежест, еднакъв ъгъл на заточване.въртенето е по окръжност(ник, не ми обяснявай как се сече с катана, щото ако ти дам една истинска едно свястно сечене няма да направиш) с център гарда.силата приложена в/у двете оръжия е еднаква.до тук всичко е точно, но практиката показва разлика.само че сеченето е с първите 15-20 см от върха.силата на удара е право пропорционална на кинетичната енергия на движещото се тяло.сега да разгледаме формата и да си представим,че острието измнава ъгъл 90градуса преди да срещне някоя глава дето не разбира от физика :evil: :sm113: и понеже вратът на въпросната глава е с диаметър около 15см то да видим какво се случва с оръжието с форма на ятаган.първата точка която стига до врата на въпросната глава е точката на върха, щото острието е извито напред( а при върха r е максимално,v е максимално и кинетичната енергия е максимална).естествено оръжието веднага среща съпротивление понеже врата на въпросната глава е трениран :wall: от което последната е :nut: и не разбира физика.но оръжието се врязва с максимума от силата си,като съпротивлението оказано от врата намалява скороста му.
    кво се случва при сабята? :sm186: първата точка стигнала до въпросният врат е на разтояние r - 15см от върха(щото острието е извито назад). :sm100: тогава въпросната скорост(която е макс за сабята) ще е v=w.(r-15) (но за въпросната точка) и енергията ще е по-малка, а от там силата. и понеже врата оказва съпротивление,скороста ще намаля още.
    има едно нещо наречено виша математика, в което има разни градиенти,интеграли и мнооого изменчиви функции и повечето от тези глупости са измислени от физици,които са спрели да рзглеждат света като физични точки, а са се помъчили да разберат как се движат формите. оставете физиката на тези които я разбираме, а вие момчета продължавайте да тренирате :wall:

Comment

Да ти имах скромността...

Твърдението ти, че ъгловата скорост зависи от формата на острието е, меко казано, невярно. Останалата каша от диамтери на вратове, разстояние от върха, кин. енергия и т.н. направо ще я прескоча; също така и твърдението, че не разбирам от физика и не мога да сека с катана...(да не би да ме познаваш, случайно?)

Въпросът беше формулиран ясно - връзка между форма и функция на острието. Декларациите за умения в областта на физиката, сеченето и т.н. не попадат в темата (виж форум "Общи приказки").
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

да бе да. искаш ли да пробваме?да не би да си физик?не те познавам, но кво общо имат подскачането в таекуондо с катана,пък и ако искаш можеш да ми демонстрираш сечене с катана. ще те погледам,ще се посмеем и ще пием по бира.съгласен :tup:

Comment

дядоБлаго написа
          ...ще се посмеем и ще пием по бира.съгласен :tup:
          Абе, аз съм повече по твърдото гориво, ама и от хубава бира не се отказвам. Само да е със съответното мезе.
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

някой не е наясно с физиката.м/у другото кой от вас е физик освен мен?
            ще се наложи да обяснявам като за малоумници взимаме две оръжия - едното като ятаган,другото като сабя.еднакви размери -r, еднаква тежест, еднакъв ъгъл на заточване.въртенето е по окръжност(ник, не ми обяснявай как се сече с катана, щото ако ти дам една истинска едно свястно сечене няма да направиш) с център гарда.силата приложена в/у двете оръжия е еднаква.до тук всичко е точно, но практиката показва разлика.само че сеченето е с първите 15-20 см от върха.силата на удара е право пропорционална на кинетичната енергия на движещото се тяло.сега да разгледаме формата и да си представим,че острието измнава ъгъл 90градуса преди да срещне някоя глава дето не разбира от физика и понеже вратът на въпросната глава е с диаметър около 15см то да видим какво се случва с оръжието с форма на ятаган.първата точка която стига до врата на въпросната глава е точката на върха, щото острието е извито напред( а при върха r е максимално,v е максимално и кинетичната енергия е максимална).естествено оръжието веднага среща съпротивление понеже врата на въпросната глава е трениран от което последната е и не разбира физика.но оръжието се врязва с максимума от силата си,като съпротивлението оказано от врата намалява скороста му.
            кво се случва при сабята? първата точка стигнала до въпросният врат е на разтояние r - 15см от върха(щото острието е извито назад). тогава въпросната скорост(която е макс за сабята) ще е v=w.(r-15) (но за въпросната точка) и енергията ще е по-малка, а от там силата. и понеже врата оказва съпротивление,скороста ще намаля още.
            има едно нещо наречено виша математика, в което има разни градиенти,интеграли и мнооого изменчиви функции и повечето от тези глупости са измислени от физици,които са спрели да рзглеждат света като физични точки, а са се помъчили да разберат как се движат формите. оставете физиката на тези които я разбираме, а вие момчета продължавайте да тренирате
            :lol: :lol:
            Благодаря, отдавна не се бях забавлявал толкова..
            С лист и молив бих ти обяснил какво е радиус, сила, скорост, маса, масов инерционен момент и др. защото явно бъркаш, или не познаваш някои от тях и в следствие на това си вадиш грешни изводи..
            Но ако проявяваш интерес, ще се опитам да намеря време и да разясня..

.
            Last edited by BAGA_TUR; 06-06-2005, 23:33.
            ..И кажи ми ти страннико,
            чувал ли си звук,
            по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

момчета, в голяма грешка сте. казвам ви,че съм физик,което означава че съм завършил съответното више заведение и имам съответната диплома.четете добре какво съм написал.острието не стига до целта като материална точка, а като поредица от такива.не ми излизайте със формулки от учебниците за 8клас. то без молив и лист няма да мине...една от задачите ни по практикума беше именно такава.две остриета бяха закачени на ос.едното наклонено напред,другото назад.деиствеше еднаква сила и се удряха в пластелин.после мерихме кое колко потъва,а после обяснявахме защо е така.

към ник: въпросът е не как се използва оръжието спрямо формата,а с кое се сече по-лесно - т.е. при еднаква сила, кое върши повече работа.ясно е, че сабята,ятагана и катаната се държъ по различен начин и се борави с тях по различен начин.

Comment

дядо Благо:
                казвам ви,че съм физик,което означава че съм завършил съответното више заведение и имам съответната диплома.четете добре какво съм написал.
                А аз уча в машинна специалност, и там достатъчно добре ни запознаха с металите, остриета, ножове и физичните и механични процеси при използването им.
                една от задачите ни по практикума беше именно такава.две остриета бяха закачени на ос.едното наклонено напред,другото назад.деиствеше еднаква сила и се удряха в пластелин
                я вкарай повече инфо по този опит, че така както го обяснявош, нещо не става ясно..

.
                ..И кажи ми ти страннико,
                чувал ли си звук,
                по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

дядоБлаго написа
                  момчета, в голяма грешка сте. казвам ви,че съм физик,което означава че съм завършил съответното више заведение...
                  Това, което демонстрира до тук, е на ниво 8 клас (физика), 5 клас (правопис & граматика) и детска градина (нетърпимост към критика). Освен това, кое те кара да мислиш, че държиш монопол върху физиката? Едно от образованията ми е инженерно - дали не разбирам нещо от физика, как мислиш?

Предлагам да спрем да си ги мерим, защото е детинско. Ако не можеш да дадеш логично обяснение на твърденията си, това е ОК, няма никакъв проблем. Все някой ще знае нещо, но трябва да позволиш на останалите да имат мнение, различно от твоето. Ние сме тук да научим нещо от хора със сродни интереси, а не да си хвърляме лични нападки. Хайде да си говорим за железа, моля ви, добри господа и приятели!

Comment

значи чаткате нещо от висша математика.когато острието описва дъга по окръжност с някакъв радиус, то той е еднакъв(взели сме остриета с еднаква дължина,но различна форма) - става въпрос за дължината от гарда до върха - това е и радиуса.обаче сеченето става с първите 15-20см от острието(ако говорим за сечене, а не някво рязане).тялото дето се сече е разположено вътре в описваната окръност.прилагаме на двете остриета еднаква сила.скороста на точките на върховете им е еднаква.кинетичната енергия на точките на върховете им е еднаква.тялото което се сече и то си има размери(не е точка) и форма.острието с форма на ятаган достига тялото първо със върха си.в тази точка скороста е максимална(май се повтарям а?ясно ли е, че при ятагана кинетичната енергия е по-голяма при върха, от колкото при сабята?).острието с форма на сабя обаче достига тялото не с върха си(който е назад), а с примерно 15см под върха.там скороста е по-малка от тази в периферията на описваната окръжност(така ли е?).понеже и двете остриета се движат по окръжност, то в часта до върха, поради формата си,различните точки достигат с различни скорости тялото.ако въведем гардиент на скороста, при ятагана той е намалящ,а при сабята нарастващ.тялото обаче оказва съпротива и върха на сабята не минава през него с максималната си скорост.при сеченето е важно общата кинетична енергия на тези 15-20 см от острието.ако я представим като сума от всички точки на тези 15-20 см (някви интеграли и щуротии) се вижда, че при ятагана е по-голяма от колкото при сабята.като се разпишат разни уравнения се вижда изменението на ъгловата скорост и в крайна сметка се вижда,че при ятагана е по-голяма и как зависи от формта.

Comment

Благодаря за обяснението. Това, което съм чел и чувал по въпроса е доста по-различно, но да живеят различията! Истината се ражда в спора.

Comment

какво си чел и чувал - я сполдели

Comment

Доста ще ми е трудно да представя теориите, защото са нужни много графики и схеми. Ще се опитам, но изложението ми ще е опростено.

Кинематиката на удара с меч (сабя и т.н.) е доста сложна и има няколко компоненти (виж по-горното ми изложение). Движението е повече от ротационно; виж първите няколко снимки по-долу. Някои школи (наблягам на някои, а не всички) учат, че най ефикасният удар комбинира сечащо (тангенциална компонента на вектора) с режещо движение (радиална компонента на вектора). Закривеното назад острие улеснява това движение. Ergo, формата е продиктувана от техниката (функцията).

Да се твърди, обаче, че ятаганът е по-ефективен от други оръжия само поради специфичната си форма е донякъде произволно. Едно коректно изследване на формата изисква сравняваните оръжия да са с еднакви други параметри (напр. дължина и тежина). Някой да знае за подобни сравнителни изследвания? Аз не знам.

Прикачените снимки показват траекториите на оръжието, а също така и векторна диаграма на режещо-сечащите усилия (последната графика).
                          Attached Files

Comment

естественно няма добро и лошо оръжие.въпросът беше защо с ятаган е по-лесно,но и той не е коректно зададен.техниката на сечене с катана е доста сложна.със сабя е различна,както и с ятаган.при извитите назад остриета винаги присъства и рязане.сеченето не е нищо повече от удър с оръжието.докато при извитите назад остриета се получава приплузване - ралично е.

Comment

Working...
                            X