Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Не издържах, въоръжих се

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е как ли не съм го срещал но руфиола не бях .Тракийския меч се казва акинак(то е по скоро нож в моите представи за меч се вписват по дълги системки).А махайра и копис е едно и също нещо само че на различни езици.
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Акинак се казва и късия прав меч на персите, вероятно става дума за едно и също нещо. Смята се че акинакът е предшественик на кавказките кинжали. Ако наистина траките са били над 1.80 то и за тях акинакът би представлявал по-скоро нож, отколкото меч. Махайрите също ми се виждат късички. Виж, ромфеята е нещо друго

Comment

TVV написа
        Перето, поздравления за ятагана, такива вече трудно се намират и са даски скъпи, на мен такова нещо ми е отдавна все още неосъществена мечта. Изследване по въпроса се опитах да направя аз вече, ще го намериш на адрес http://www.boinaslava.net/tvv/QTAGANI.html. Обещава, днес да оправя картинките така че да се виждат, като ми остане време. Ако имаш да добавиш нещо, давай в тази тема или още по-добре, в темата за историята на хладните оръжия по българските земи във форум Военна Енциклопедия (наааай-отдолу на списъка с форуми). Надявам се, че като отявлен любител на хладното оръжие, ще се включиш и ти в писането на някоя статийка за хладните оръжия по българските земи, че този проект ми се иска догодина да го довършим и да направим специален сайт към Бойна Слава за тях.

П.С. Ако можеш да дадеш по-голяма и ясна снимка на надписа върху острието, познавам хора, които биха могли да го преведат и оттам най-вероятно да излезе годината, когато ятаганът е бил направен.
        Оправих файла и картинките се виждат вече

Comment

Снимките са супер.Мен ятаганите са ми слабост.Наистина акинакът се използва и от персите но те възприемат също и махайрата така че...А това че траките са били едри не е моя приумица ами го каза Китов че няма намерен скелет под 1 80.Наистина ще да е било ножНаистина и махайрата е късичка но за сметка на това няма броня за онова време която да издържи на удар с нея.Ромфеята е двурък меч представям си с нея какво сечене е било тъй като формата и почти изклюва възможността да се промушва.А интересно бях чел някъде че български хайдутин разработил някакъв странен начин за бой с ятаган чрез промушване и победил някакъв точно като го промушил.Не знам дали е легенда но този турчин(някакъв големец беше ама...памет...) можел да разсече магаре през гърба с ятагана си.Не си спомням но и западни източници споменават за страховити удари с ятаган които разсичали човешко тяло от край до край.Абе във сяка легенда има по зрънце истина...
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Значи новите ми придобивки са една ловна двуцевка която сигурно е първата иглена пушка в света Представа нямам от коя година е но ще да е доста старичка съдейки по дървото на приклада;и един щик за Манлихера нищо което да не сте виждали но на мен ми е първият такъв и си го обичам вече Ще чакам тия дни да ми стане и сабята и ще пусна снимки на трите чудесиики ама на пушкалото няма да се смеете много

Comment

Хайде честито.
              Пъвата иглена пушка в света е системата Дрейзе обр.1841 година.
              Тази двуцевка ме заинтригува. Хайде бързо пускай снимките, за да я видя. Направи и снимки на ножа за Манлихерата. Искам да видя клеймата му.
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Най-после оправих системата...Та мислех да пусна снимките на щика двуцевката и сабята заедно но сабята не знам кога ще е готова...Така че ето първо това...Другото утре а сабята...Когато стане да го...
                Attached Files
                Last edited by Araslan; 23-12-2004, 01:06.

Comment

Araslan написа
                  Ох нещо не могат да ми се качат файловете :evil: :grrr: :x :wall:
                  Да не е защото са над разрешения размер? Намали ги малко и пробвай пак, ако не ми ги прати по е-мейла, и аз ще се опитам да ти ги кача.

Comment

Щикът е в много добро състояние, като гледам почти идеално. Честито. Орелче ли е това което се вижда от едната страна?

Comment

Чудесен щик за Манлихера! Доколкото мога да видя маркировките, според мен е австрийски, от едната страна има буквите OEWG /изписани заедно, малко така една върху друга/, а от другата страна - мъничко двуглаво орле, австрийската оръжейна щампа.
                      Last edited by kapitan; 23-12-2004, 20:15.
                      На нож!

Comment

Ами аз не разбирам много от щикове.Знам че се слагат отпред на пушките

Comment

Бравос!Много хубав щик!Австрийски, расов!
                          Състоянието му съдейки по снимката е перфектно.
                          Хайде дай снимки на пушката и сабята!
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                          X