Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Не издържах, въоръжих се

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хм, чак сега видях снимката, но много е тъмна. Иначе 10 за работата
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Нож за Манлихер

Здравейте! От доста време не се бях вясвал тук. Има доста промени и много теми за четене.

Купих си нож за Манлихер от Военно-историческия музей в София. Бях изумен, че може да се купи подобно нещо от именно там. Много се изкефих на ножа, когато го видях. В добро състояние е. Направи ми впечатление посиняването на метала на върха на острието от прегряване. Някой го е "търкал" на шмиргела.

До колко е истински, нека кажат експертите.
      Attached Files
      scharfschutze ®

Comment

Eто още няколко снимки.
        Attached Files
        scharfschutze ®

Comment

Супер е!Аз като видя нещо подобно и после цял ден из главата са ми само битки вече почвам да се плаша от себе си.Та днес се срещнах с човека и след месец ще ви покажа снимки като стане готова сабята...Повече инфо няма да пускам за сега
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Съвсем истински е, тези щикове никой не ги фалшифицира, защото няма смисъл, има доста от тях все още запазени. Като гледам твоя май има маркировка с орелче, както и би трябвало, защото повечето наши щикове са били произвеждани в Австрия и Унгария (малка част и в Габрово, даже има един по еВау сега такъв и е доста скъп). Хубавото е, че е запазена ножницата, както и копчето на дръжката с пружината. Жалко че освен номера на кръстачката и орелчето няма други маркировки. И аз искам такъв щик, само че с лъвче.
            Между другото, какво друго продават във Военно-Историческия? Знам че имат там и антики, от сравнително по-ниско качество, но ми е интересно какво по-точно и как са им цените.

Comment

Истински е не се впрягай.В България има към то 2-3 милиона такива щикове, ако не и повече. Стандартно изпълнение Австрия за България.Състоянието му съдейки по снимката е повече от отлично. Не е търкан на шмиргел. От Българският военне резерв е. Честито за находката.
              Българските щикове-т.е произведените в България с лъвчето са много по-интересни от оригиналният австрийски модел
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Благодаря за информацията. Съмняваше ме, че е истински, защото е в много добро състояние и ми беше чудно, че е запазен от около 100 години. Другото, което ме накара да мисля така е, че номерът му не е щампован. Вероятно той е писан по-късно.
                scharfschutze ®

Comment

Моят също свети като нов, числата също са му написани на ръка, а не щамповани. Така че не се притеснявай съвсем истинско си е желязото

Comment

Те тази версия кога са дотставяни? За ПСВ или за ВСВ? Също така, лъвчето не е ли просто наш арсеналски печат, щото аз имам един напълно австрияски, маркиран, но и с лъвче?
                    На нож!

Comment

Ето линк към една страница, в която има изложени най-горе няколко български щика:

Не знам, виждал съм и в един интернет магазин да продават щик на Samson,Co&Suhl с лъвче върху острието до дръжката. Капитане, може ли да пуснеш снимка на твоя байонет, за да видя как е изглеждало лъвчето, колкото се може по-скоро. В галериите качих снимки на един щик правен в Габрово, достъп до него има всеки, просто трябва да отиде в потребителските галерии в албума за хладно оръжие.

Comment

Доклокото съм запознат с щиковете.Австрийските щикове от т.нар. Българска поръчка имат лъвче, което е щамповано още в Австрия. По-късните доставки обаче са без такова лъвче. Габровските щикове имат също лъвче, но то си е слагано още в Габрово.
                        Чешките щикове за Манлихер обр.1895 също имат лъвче, но то е с две опашки.Това чешко лъвче аз предполагам, че е емблемата на чешките заводи които произвеждат тези ножове. Кое ме кара да си мисля това?
                        В моята колекция от щикове имам щик за чешки Маузер М24, който е маркиран с такова лъвче с две опашки.

Comment

за сабите

хубаво нещо са мечовете, но аз мисля че сабите са по-истинското българско оръжие, не че не са ползвали и мечове, интересна е темата за "обратно" извитата сабя и традицията и на Балканите(от крижия тракииски меч, руфиолата, махейрата, кописа тук малко се губи...(около 1000г.)и ятагана(който вси4ки изследователи с право наричат "Балкански" а не турски!!!, не ми се иска да задълбочавам може би некои ден да напражиа по-специално изследване и тема по-вапроса!)
                          Attached Files
                          ТБТ

Comment

pereto, ти ли си собственика на този ятаган ? Изглежда страхотно :tup:
                            Pauke !

Comment

Перето, поздравления за ятагана, такива вече трудно се намират и са даски скъпи, на мен такова нещо ми е отдавна все още неосъществена мечта. Изследване по въпроса се опитах да направя аз вече, ще го намериш на адрес http://www.boinaslava.net/tvv/QTAGANI.html. Обещава, днес да оправя картинките така че да се виждат, като ми остане време. Ако имаш да добавиш нещо, давай в тази тема или още по-добре, в темата за историята на хладните оръжия по българските земи във форум Военна Енциклопедия (наааай-отдолу на списъка с форуми). Надявам се, че като отявлен любител на хладното оръжие, ще се включиш и ти в писането на някоя статийка за хладните оръжия по българските земи, че този проект ми се иска догодина да го довършим и да направим специален сайт към Бойна Слава за тях.

П.С. Ако можеш да дадеш по-голяма и ясна снимка на надписа върху острието, познавам хора, които биха могли да го преведат и оттам най-вероятно да излезе годината, когато ятаганът е бил направен.

Comment

Ти ми дай снимка ясна на острието и аз ще ти преведа годината.
                                поздравления за находката. Това нещо ми е следващо в списъка . В момента подготвям хайдушка униформа. Силяхът ми вече е готов, цървулите също. потури, калпак, елек и везана риза ще си купя, остава ми само ямурлукът и също така да напълня силяхът .
                                Пушка си имам френска пехотна капсулна обр.1854, но сигурно ще си поръчам да ми направят реплика на шишане или бойлия, ятаган нямам, пищоф също. но лека полека ще се оборудвам

Comment

Working...
                                X