Мдааа, следващият път като отида на някое затънтено място без подозрителни американци наоколо ще гледам да си взема меча. Той е ако не друго, поне тежичък както би трябвало да са били някогашните от времето на Викингите и за размахване и упражнения става. Ще трябва обаче да си купя и наръчник с разни пози, замахвания и други упражнения, че да има някаква полза и нещо да понауча.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Не издържах, въоръжих се
Collapse
X
-
По - важен е балансът на меча, отколкото дължината на дръжката. Няма ли добър баланс, боравенето с него значително се затруднява. Жалко че разпределението на масата в оръжието за сечене и това за мушкане се различават, и почти винаги едното е за сметка на другото.
Все пак аз съм привърженик на по - дългата ръкохватка, която позволява по - добър контрол /в някои случаи/ и която можеш да обхванеш добре с две ръце и да съсечеш противника. 8)
TVV, да знаеш случайно какви са законовите разпоредби за притежаване и носене на хладно оръжие в страната в която се намираш? Щатите ли са?
Хм.. Араслане, доколкото знам, при процеса на оксидация, повърхноста става матова! Необичаен цвят за сабя :? Не че не съм виждал такива.. Ама те се броят на пръсти..
....И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Багатур: в Щатите се намирам, като тук мисля че има различни закони за всеки щат. Не съм съвсем наясно, честно, но все пак това е страната в която е конституционно право на всеки да има пушка. Мисля че е забранено да нося хладни оръжие с дълго и наточено острие на публични места, примерно в училища. Не че имам такива намерения. Имам право да ги превозвам в колата ми, стига да не са ми под ръка на мен и на останалите пътници докато карам, а примерно да са заключени в багажника (така катаджиите са в безопасност, а нямат право да ме накарат да си отворя багажника и без друго, ако аз не искам). За вкъщи предполагам че мога да си държа оръжията, при положение че тук всеки дедик има револвер в нощното шкафче. Разбира се, не трябва да ги размахвам заплашително, а за всеки случай аз ги държа на места, на които съседите да не могат да ги видят. В България хладното оръжие не подлежи на контрол, стига да не се разхождаш с него по улиците.
По въпроса за баланса: мисля че някъде бях чел че при сечащите оръжия е най-добре да е някъде към една трета от началото на острието, поне при правите мечове, като това включва и дължината на дръжката. Едно от предназначенията на долния накрайник на дръжката е да добавя тегло за да балансира острието. Интересно, това не се спазва въобще при ислямските оръжия, като там такъв накрайник липсва, понякога дори и при мечовете. Не съм специалист по този въпрос.
За оксидацията: много щикове са с такава, а ми е направило впечатление че най-скъпите реплики на средновековни мечове имат неизменно кръстовища от стомана, оксидирана и синкава на цвят. Самото острие обаче не е така. За да се предпазва едно оръжие от ръжда е най-добре да се полагат непрекъснати грижи за него. Макар че Парабелум беше пуснал тук някаква рецепта за покритие от мебелен лак, но това е за страинни оръжия с историческо значение, предназначени за стената, а не за остриета, които смяташ да ползваш. Поне така ми се струва.
Comment
-
По въпроса за баланса: мисля че някъде бях чел че при сечащите оръжия е най-добре да е някъде към една трета от началото на острието, поне при правите мечове, като това включва и дължината на дръжката
Защото пронизващия удар нанася дълбоки и често смъртоносни рани, но разсичането има много по - голям шоков ефект! В японските школи за изучаване на пътя на меча, винаги препоръчват /каквото и да си правил преди това/ последният удар да е сечащ.. Я глава.. я ръце, през тялото.. или коквото попадне.. :lol:..И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Вчера гледах че балансът е някъде към 40% от началото на меча с ръкохватката. Общо взето на две педи от края на ръкохватката, което си е абсолютна случайност, защото аз сменях частите по дръжката и подкъсих малко продължениетона острието за да паснат без никаква идея как това ще се отрази на баланса. Все пак ми се струва че основното предназначение на викингските двъостри мечове е било да нанасят сечащи удари, а прободни изключително рядко. Тогава основните доспехи, доколкото е имало такива, са били плетените.
Comment
-
Дойдееееееееееееееееее . Имам си нова придобивка. за 10 доларес се сдобих с тези два чисто нови байонета . те са за полуавтоматична карабина СКС-57 китайско производство копие на прочутата СКС-45
Ето и снимката. токущо я направихТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Мерси, мерси
Явно не са толкова редки, щом ги продават на такава цена. законите за хладното оръжие в Ню Йорк не ги знам какви са, но явно няма проблеми стига да не го размахваш на публично мястоТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Днес получих секретна депеша от Българско, в която се казва, че съм се сдобил с две цеви и цевни кутии за пушка "Гра" обр.1874 година и цев с цевна кутия за пушка "Бердана 2" обр.1871 година
Приемам поздравления за сделкатаТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Parabellum написа
Днес получих секретна депеша от Българско, в която се казва, че съм се сдобил с две цеви и цевни кутии за пушка "Гра" обр.1874 година и цев с цевна кутия за пушка "Бердана 2" обр.1871 година
Приемам поздравления за сделката
Comment
-
Мерси, мерси!!!!
Лека полека ще си сглобя още две пушки "Гра" за да имам за размяна.
Нали пък нямам Бердана 2 сега си я събирам от части. Остана ми само затвор и приклад да й намеря. Приклад ясно, ще се прави, но затвор откъде да търся незнамТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Според мен би трябвало да провериш сайтовете за милитария и особено тези, които продават части за пушки тук в Щатите. Аз не ги знам кои са, но със сигурност все някъде ще има оригинален затвор. По еВау ще е малко по-трудно, защото там непрекъснато има за Манлихер, Маузер и т.н.т., ама за тези от 19-и век досега не съм виждал, да не говорим за Бердана. Трудна работа, но тот ова му е интересното на хобито.
Comment
-
Няма смисъл да търся по EBAY в България има всичко. Плюс това смятам да направя чисто нови приклади, които ще ми излезнат по-евтини и по-качествени от оригиналните.
Затвори в България вървят между 20 и 30 лв. така че няма проблем.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Хиляди благодарности на ТВВ. Той ми прати перфектен щик-байонет от френска пушка Лебел обр.1886 година.
Фактически байонетът е за модел 1886/93/16
Когато го получих още в работата си с нетърпение го разгледах и установих, че е............скъсяван
Това са го правили французите през 1934 година когато приемта на въоръжение новият 7.5 мм патрон.До този момент пушките лебел са използвали 8 мм боеприпас.
Фактически сега като погледнах справочника за тези щикове видях, че моят е образец 1886/93/16/34
Ето го и негоТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment