:x глупости пиша и аз възрожденската сабя беше с канал а другата без
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хладни оръжия. Стомана 4Х13
Collapse
X
-
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
-
Араслане, ти явно си дълбоко убеден, че древно българските/маджарски саби са обратно закривени!? :? Откъде е тази информация? От снимките на старинни оръжия /изкопани тук- там/ които съм виждал, те или са прави или са закривени в посока обратна на удара.
А за канала - примера ми ще е малко груб:
Взимаме чук и длето/секач като накрайника му ще наподабява върха на отверка. С тяхна помощ набиваме 5 - 6 милиметра, след това още толкова, и още.. и още.. Можем и да повторим няколко пъти, за да се получи по- дълбок канал.....И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Във всички положения ако опиташ няма да сгрешиш, по който и начин да опиташ. Най-много да установиш че даден начин е прекалено труден и/или невъзможен, тогава обаче ти остават другите. Аз лично много ще се радвам да видя и малко снимки. В България такива ентусиасти сме малко и е добре да черпим опит един от друг.
Comment
-
Сабите имат силно разтеглена "S" форма.Острието е закривено обратно на удара а дръжката обратно на острието това искам да кажа.Успех в начинанието Тенко и пиши до къде си стигнал...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Поне сред находките на български и унгарски саби в България всичките са много леко закривени, със слабо разширение преди върха (сходно на това на турските килиджи от по-късно, но значително по слабо), а дръжката е извита обратно и може би за това се получава нещо като S-образна извивка на цялата сабя, но не и на острието. Мисля че Араслан това има предвид, и същото нещо се забелязва и в раннотюркските саби. Струва ми се че това е една от най-удачните форми за сабя, предназначена за сечащ удар, макар че удебелението в горния край е било двустранно заточено и сигурно е можело и да се нанася пробождащ удар с него.
Comment
-
Точно това имам в предвид.И на мен лично средновековния тип българо-маджарски саби ми допада повече от кавалерийските саби от по късни епохи....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Е, тази форма е запазена и в по- късни образци. По - специално оръжията с които боравят източноевропейските и азиатските кавалерийски формирования.
Аз пък си мислех, че в предните си постинги имаш в предвид C- образна или S- образна форма на самото острие, като то е извито по посока на удара. Подобни оръжия имаше и в Мумията - 2.
Араслане, благодаря за пожеланията! Ще ви пиша за всичко по- интересно!..И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Айде приятно прекарване на морето.Аз другата седмица ще ходя да си харесам стомана за ромфеята.Аве мисля нещо по дебеличко да е......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Та, снимката приложена по-долу е изглед от моята стая. Погледнете в ляво над сабята има едно оръжийце като меч, ама не е меч. Дядо ми ми казваше, че е черкезка кама, обаче не е. това оръжийце е от основателят на моят род . Някой знае ли случайно какво е то?То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Не е черкезка кама и не е и кваддара. Нямам идея какво може да бъде, предполагам че е възможно дръжката да не е оригиналната, а някой от собствениците на оръжието да я е поставил на острие, останало от някой палаш или по-стар меч (последното е по-скоро пожелание, отколкото предположение). Предполагам това ти е стената в България и в момента нямаш снимка на дръжката, на която тя да се вижда по-добре.
P.S. Приятна снимка, харесват ми сабите, особено тази вляво с лъвската глава. Тя от Балканската Война ли е?
Comment
-
Та значи работата е следната.Дядо ми като малък е поорязал дръжката и по-точно свали е кокалените чирени и е махнал оловото.Сложил е обратно чирените.Те са били малко дългички, но той ги е срязал за да направи кръстачка, че да замяза като меч.Канията е била дървена-само това знам.
Сабята с лъвската глава е българска войнишка артилерийска-нищо особенно.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
не е нужно едно нещо да е особено, за да е приятно, а тази сабя си има и носачите, и портупея, което вече е рядкост. Поздрваления за колекцията, но за съжаление си нямам и идея какво е било онова оръжие някога, защото в някогашната Османска Империя правите остриета са били срещани май само в Кавказ и то в значително по-къси форми с каналчета върху тях, а не с изпъкнало сечение. Има и прави персийски остриета от 19в., ама това няма абсолютно нищо общо с тях. Случйно да има някакви знаци по острието?
Comment
-
Аз искам да питам нещитчко.Едностранно-заточеното оръжие от дясно това по дългичкото какво се води.Нещо го няма в паметта ми така че чакам инлайтмънт...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
Comment