Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хладни оръжия. Стомана 4Х13

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хладни оръжия. Стомана 4Х13

Ще може ли някой да ми даде информация за закаляването на стомана 4Х13. Ако имате нещо в електронен вариант или линк /български или руски - друга реч не проумявам / Взех си едно парче и мисля да си направя сабя - нещо като руската шашка.
    В хилядолетния град е трудно да си намериш подходящ материал, а още по- трудно е да го обработиш!
    Благодаря предварително!
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

На-читай по руски

не знам честно да ти кажа ама трябваше да дойдеш на дюлята
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

---

Защо ти трябва да я закаляваш? Това не е особенно подходящо решение, Наклепът е по-добро, за конкретния случай. Но опиши по-подробно каква технология смяташ да използуваш за оформяне на клина.

Comment

аз мисля сега да си изработя ромфея само че ми трябва по-дебела стомана за нея защото смятам да е изпозлвам за тренировки и острието няма да е особено заточено.За целта ще нося листа с стоманата на някой където има ножица за метал да оформи грубо дръжката и острието аз сам на шмиргел ще доуправя острието а дръжката ще обвия солидно с излолирблан пък да видим какво ще се пръкне това ще ми е 1 опит за създаване на метално оръжие така че стискайте палцинякъде 1 50 1 60 смятам да излезне цялата:40 санти дръжка и останалото острие
        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

гр :wall:
          Къде съм бил сложил темата! То си имало раздел: ХОБИ

Шината е дебела 4 мм. Острието мисля да е с ширина към 30 мм. и дължина 850 - 900 мм. Ще е с лека кривина, малко по- малка от тази на шашката. Понеже и представа нямам къде в града мога да намеря ножица, с чиято помощ да срежа стоманата, за сега съм се ориентирал да оформя контура чрез СО. Има 2 варианта след това:
          1. Да придам точния контур и след това с шмиргел да заостря режещият ръб.
          2. Изрязвам контура по- навътре и после със здраво млатене с чука сплесквам заготовката там където е режещия ръб и го оформям.

Шината която имам е закалена до извесна степен в крайния етап на производство. В случая при двата метода на обработка, имам високотемпературно загряване на част от острието - и то най- важната. Според мен това ще разкали материала в тази област и той ще изгуби най- важното си свойство - твърдост.
          Мисъта ми е - ако имам повече информация относно процесите закаляване- откаляване, ще разбера доколко са ми правилни разсъжденията, и разбира се - да ми помогнат в практиката.
          чувал ли си звук,

Comment

Аз може и да събирам хладни оръжия, но от металургия разбирам малко, колкото и кофти да звучи.
            По принцип най-хубаво е сабята да е изкована, но това е по силите само на майстори ковачи. Все пак мисля че с шмиргел ще е по-лесно да се оформи режещия ръб, вторият вариант ми се струва малко сложен и рискован. Разбира се, ако знаеш какво правиш може при втория начин острието да стане по-добре, но ми се струва че дори и тогава че ти трябва шмиргел.
            Ще можеш ли да направиш каналчета по острието? Те служат не за оттичане на кръвта, а за укрепване на острието. Ако смяташ да сечеш със сабята те ще са необходими.
            Последно: надявам се че ще пуснете тук снимки, и от двата проекта (шашката и ромфеята). Аз имам идея за викингски меч, намерих остриета от дамаска стомана и разни бронзови части за дръжката, и двете исторически достоверни, ама засега проектът се отлага поради високата цена на острието.

Comment

Ще можеш ли да направиш каналчета по острието? Те служат не за оттичане на кръвта, а за укрепване на острието. Ако смяташ да сечеш със сабята те ще са необходими.
              Ами смятам. И то много!..
              За каналчетата: Май някъде бях чел по какъв начин укрепват острието, но за мой срам /като човек решил да си прави хладно оръжие/ вече не се сещам. :? Ще ми припомниш ли принципа?
              Благодаря!
              Метода за получаване на канала ще зависи от изискванията към строежа му. Т. е. ако структурата на повърхноста и в обема му не се различава от тази в останалата част на острието, взимаме накрайник със заоблен по подходящия начин край и с помоща на чук набиваме "пътечка" /канала/... Пък може и да стане!.. :idea:
              А сабите мисля да са две!
              Едната /тренировъчна/ - с притъпено острие, за да не съсека случайно някой от моите познати с които тренирам.. ъ.. ъ.. и да не се самобезглавя най- вече!..
              Втората: .. Едно здраво и добре наточено острие все някога може да ми потрябва!..
              чувал ли си звук,

Comment

Все пак мисля че с шмиргел ще е по-лесно да се оформи режещия ръб, вторият вариант ми се струва малко сложен и рискован
                И аз смятам, че е по- сложно и трудоемко. Ще трябват уджак /огнище/, съответните инструменти :?: .. И глухи съседи!
                .. Мдаа.. Трябва да ходя на село. Поне половината му жители ще бъдат свидетели.. хмм, слушатели на необичайното ми занимание.
                чувал ли си звук,

Comment

Принципно здравината на едно острие зависи от неговото сечение. Най-крехко е сечение, при което линиите на острието са успоредни една на друга. Това може да се избегне като двете страни и задния ръб образуват равностранен триъгълник, или пък като сечението е ромбовидно, т.е. има изпъкнал централен ръб.
                  Понеже тези сечения е малко трудно да се постигнат с подръчни средства, още от древността едно от по-лесните решения е било да се прокарат каналчета в острието, за да не са линиите му успоредни. При двуострите оръжия тези канали са основно в средата на острието, докато при едноострите те са към нережещия ръб.
                  Сега самото слагане на каналчетата и аз си го представям както ти си го описал, само не знам доколко ще е лесно издълбаването с чук и нещо като длето в твърдата стомана. Дали някой не знае за някаква машина за целта? Виждал съм някои майстори в домашни условия да ползват пили за каналчетата, ама сигурно трябват специални пили и бая пилене пада. От друга страна така каналчетата са равни и не са насечени и просто изглеждат по-добре.

Comment

Викингите на Балканите

За здравината - ясно! Благодаря!

Хм..
                    издълбаването
                    Струва ми се, че имаш предвид изрязване на канала. При този процес се реже материала, т.е. срязват се слоеве и връзки между кристалните структури. А аз говоря за набиване, вмъкване на слоя метал навътре и встрани, вледствие на което се образува канала. В случаят нямаме срязване, а само уплътняване и преразпределение на материала.
                    Просто казано, с инструмента притискаме материала, а не го режем.
                    Канала става значително по - широк, отколкото дълбок.
                    чувал ли си звук,

Comment

аз за сега мисля само тренировачно оръжие да направя да мога да си сека чучалата и да блъскам по разни щитове(щитчетата на школата ще ги разглобя :twisted: ) имам дървена ромфея колко да не е без ич ама искам тежест истинска и то по масивна та като удара да не повтарям.А Тенко горе пише че истинската може да му потрябва...Представям си обичайно кръчмарско сбиване и някой вади сабя...или меч...или ромфея МУААХАХАХАХА кой ще се бие с него?! :twisted:

Comment

ооооо за малко да забравя значи горе на лагера 1 човек някакъв ми даде да сека дърветата за лагера с някакъв Нож.Багатурът каза че тоя нож човека си го е намерил бил овчарски.Беше го оксидирал и заточил защото преди това бил целия ръжда.Ножа като цяло беше пълно копие на тракийска(персийска)махайра и сечеше да си йебеше майката.Е Тенко да пита Горан.Като се развъртях с тоя нож как ме гледаха всички.Доста дебело широко масивно острие.Малко по дълго и никаква броня не би го спряла.

Comment

BAGA_TUR написа
                          За здравината - ясно! Благодаря!

Хм..
                          издълбаването
                          Струва ми се, че имаш предвид изрязване на канала. При този процес се реже материала, т.е. срязват се слоеве и връзки между кристалните структури. А аз говоря за набиване, вмъкване на слоя метал навътре и встрани, вледствие на което се образува канала. В случаят нямаме срязване, а само уплътняване и преразпределение на материала.
                          Просто казано, с инструмента притискаме материала, а не го режем.
                          Канала става значително по - широк, отколкото дълбок.
                          За по-лесно издълбаването можеш да го направиш с фреза. През Средновековието никой не е дълбал. Чак в късното средновековие се появяват каналите
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Какъв е този инструмент, с който да сплеснеш стоманено острие? Ако сабятя е едноостра (каквото предполага самата дума сабя) не знам дали това ще може да стане, защото каналите по сабите които съм виждал са сравнително тънки и са от страната на нережещия ръб. Ако обаче става дума за меч приплескването може и да проработи.

Comment

Ами върховете на някои саби са двустранно заточени за да може и да се муши с тях.А канала каква точно роля играе защото съм размахвал възрожденска сабя без канал и правена по древен български образец сабя без канал и не усетих разлика.Между другото т.н. "маджарска(българска)сабя" е доста по съвършена от тези появили се през 18 19в. кавалерийски саби.По удобна е за сечене от кон и поради обратната извивка на острието спрямо дръжката има по голяма сила на удара.Тенко предполагам че не искаш да си правиш каралерийска сабя от съвременната епоха

Comment

Working...
                              X