Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Форум за колекционерите на оръжия и милитария?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

На новобранеца - Привет и добре дошъл! И не се хвърляй много по шмайзерите, а използвай техническото и военно име, а не прозвища. Нали ще си говорим, като специалисти. А шмайзерите са за непросветените. Някой колекционери успяха срещу дадено разрешително от КОС, да си купят чисто нови картечни пистолети, разни модели, Л.К. МГ-34, Т.К. Максим-Соколов и СТг -43(чисто ново)
    Направо да им завидиш.
    За камичката - Много ми хареса хипотезата на Парбелум, за брата на Хр.Ботьов. Не знам много за живота и дейността му и трябва да се позаинтересувам. Видях предлаганата на адреса кама, но тя хем е близо, хем е доста далеч от предлаганата.
    Самата камичка е изработена от бронз или някаква подобна сплав и като се носи в дрехите, се издърква и започва на различни места да жълтее. Като се остави известно време материала отново побелява. Аз мислех, че е посребрена, но сега се съмнявам и в това.
    Ако успея ще я снимам с качествен апарат и ще я пусна в по-приличен вид.
    Привет от Харков!
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

А на това нещо как му се зарадвах!!!!!!! Не е нищо особено, ама СТРАШНО ме изкефи, така да се каже :twisted:

Та, според мен е ПСВ, обаче от коя държава и какъв модел се води? :? На дъното има маркировка: А В 2
      На нож!

Comment

Май я идентифицирах! Изглежда, че това е ПСВ, Германия, Kugel Granate
        На нож!

Comment

kapitan написа
          Честито! Къде я намери тая граната? Пак на битака?

Comment

Нещо малко, хубаво и екзотично

kapitan написа
            Не изглежда ами е точно Kugelgranate обр . 1915 година
            Баси, а честито.
            Ето и нещичко от моя архив
            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

танкиста от Харков написа
              За камичката - Много ми хареса хипотезата на Парбелум, за брата на Хр.Ботьов. Не знам много за живота и дейността му и трябва да се позаинтересувам. !
              Ами време е да се позаинтересуваш.
              Все пак имаш някакъв достъп до архиви и материали за разлика от нас. Ще ни е интересно да научим нещо повече за него.
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

еее мерси за снимките!!! Супер, като съм малко по-свободен ще отида до стругарите да ми направят една такава месингова запалка, не истинска де, просто "пиниз", тъй де, аксесоар към кълбото

А иначе не точно от битака, но все пак подобно - от сергиите на Невски. 20 кинта, може да не е малко по принцип, ама като я видях - страшно се изкефих
                На нож!

Comment

Действително до сега не съм си поставял такава задача. Не съм и помислял да търся произхода на камичката, просто защото я имах и се занимавах с други теми. След като я намерих и стана моя собственост, като че ли интересът към подробностите за нея спаднаха. Е, ако някога остане време, вероятно ще се поровя тук-там.

Comment

kapitan написа
                    еее мерси за снимките!!! Супер, като съм малко по-свободен ще отида до стругарите да ми направят една такава месингова запалка, не истинска де, просто "пиниз", тъй де, аксесоар към кълбото

А иначе не точно от битака, но все пак подобно - от сергиите на Невски. 20 кинта, може да не е малко по принцип, ама като я видях - страшно се изкефих
                    Ако откриеш пак същото нещо на Невски спомни си за мен и аз искам таквозинко

Comment

танкиста от Харков написа
                      Е, ако някога остане време, вероятно ще се поровя тук-там.
                      Дано намериш време.Нали правим онлайн списание твоите теми ще бъдат четени с интерес от хората

Comment

Хайде, като ще се гъделичкаме, да пусна и още нещо, с което ще направя живота Ви през празниците по-интересен. Преди няколко години се сдобих с два бойни ножа на английските командоси от ВСВ. Единия си беше стандартния, с бронзовата дръжка и с кожената кания с ластиците и бронзовите части. Обаче другата беше много странна.
                        От първо гледане се вижда, че острието е същото като на стандартната кама, обаче е много по-късо. А си е фабрична направа и е оксидирано както другото острие. После дръжката е със същата форма и е стругована по същия начин, но е от дърво, а не от бронз както стандартната. Канията беше къщата, но стария собственик я беше срязал, за да влиза острието до края. Та отнесе ругатните ми и запомни, вече да не разваля оригиналите.
                        Предлагам на вниманието Ви новата камичка с предположения, хипотези и твърдения откъде се е взела тая чудесия. За сведение, намерена е на наша територия преди около 40 г. и не е нов внос. Бойния нож на английските командоси, се продава като реплика във някакъв музей за войните в Лондон. Един приятел си купи от там такъв за 40 англ. лири. Само че на острието имаше залепен знак на англ. парашутисти - връхлитащ орел или нещо подобно.
                        Очаквам предположенията Ви!

Comment

Хипотетична война от 1922 г.

Аз не съм много сведуещ по тези неща, но моята хипотеза е, че подобни "десантни" ножове може да са носили и екипажите на РАФ. При някое от прелитанията за бомбардировки или ескорт е свален самолет и екипажа му си е "загубил" това хубаво нещо в суматохата.
                          Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                          СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                          НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                          СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Поздрави колега за светкавичния отговор!
                            И моите сведения са за подобно нещо. Според наш колекционер, тази камичка е специално олекотена и скъсена и се ползва от екипажите на бомбардировъчната авиация. И вероятно така се е появила и тук.
                            Привет!

Comment

Тази теория звучи най-правдоподобно. Друг вариант за който се сещам е това да е било трофей на някой германец. Но аз лично вярвам че е принадлежала на някой свален англичанин.

Comment

:twisted: :twisted: :twisted: /е, май по-скоро на Б-17 ми прилича, ама пак ксе връзва в темата /.
                                На нож!

Comment

Working...
                                X