Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Леко Стрелково Оръжие

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нещо за започване на работната седмица с добро настроение

И само да видя спам след моя пост-ще ви пратя Азис да ви пее.
    Това съм го пуснал само за разведряване и ободряване.
    Продължаваме с Манлихерите и Маузерите!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Cool babe! I will let her be my firearms instructor
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Аз съм казал на жената, че така я искам да ми стреля. Тя ще стреля аз ще я снимам.Кефффф.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Клипчето е страхотно, но какво е пушкалото? Не ги вдявам много съвременните системи.....

Comment

M169

Здравей, Вал!

Пушката е М169 - картечен пистолет, който използува цевна кутия на М16, но е със свободен затвор. Съществува в два калибъра - 0.40 и 9 мм Парабелум. Виждал съм я да се използува от SWAT (Special Weapons And Tactics) полицейски отряди.
            Attached Files
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Здрасти Ник, оказа се, че съм пропуснал един въпрос за газовите маски по-нагоре, добре, че Valo е забелязал моята кутия на една снимка и ме насочи насам
              Та, ето как изглужда ремъкът на тези маски. Платнен, сивкав, не е дълъг, при едното ухо е занитен, а през другото ухо преминава и може да се регулира дължината с плъзгаща се катарама. Нааай-обикновено нещо...
              Носенето очевидно е на ремък през рамо или пък ремъкът дрраво омотан по колана отзад /май немците така са си носили техните.../
              Attached Files
              На нож!

Comment

Благодаря много, капитане!

Снимките са много хубави и са точно това, което ми трябваше. Още една молба - каква е ширината и общата дължина на ремъка? Ще му направя репродукция, че то не може войник без противогаз - ще вземе някой да го отрови и после...

Да знае някой кога се въвеждат гетите в българската униформа?

Още веднъж благодаря!

Comment

За гетите незнам, но цървулите остават почити до 39-та.

Comment

Вчера гледам по едно предаване,че Осуалд гръмнал Кенеди с Манлихер-Каркано с оптически прицел.Доколкото знам от Маузер и от Мосин-Нагант,също са правени снайпери.Та вапроса ми е,дали от Манлихера обр.95 примерно,ще стане добър снайпер ако му се сложи оптика.
                    Втория ми вапрос е откаде мога да си взема една Манлихера обр.95 ,може и да не е оригинал,а копие защото на мен ми трябва да пуцам с нея яко :rock: ,а не да я сложа на стената,затова и питах и за оптическия прицел.Гледам тука има доста колекционери, та не вярвам отговора да ви затрудни.
                    Rock'n'Roll :rock: :rock: :rock:
                    България

Comment

Mr.MadMan написа
                      ...Та вапроса ми е,дали от Манлихера обр.95 примерно,ще стане добър снайпер ако му се сложи оптика.
                      ....Втория ми вапрос е откаде мога да си взема една Манлихера обр.95 ,може и да не е оригинал,а копие защото на мен ми трябва да пуцам с нея яко :rock: ,а не да я сложа на стената,затова и питах и за оптическия прицел.
                      Rock'n'Roll :rock: :rock: :rock:
                      Зависи къде се намираш. Какво значи "може да не е оригинал"? Не знам Манлихери да са правени в Капалъ Чаршия...

Според Warren Commission Report Осуалд използува Каркано (сериен номер С2766), чийто оптически мерник е японско следвоенно производство, монтиран от компанията-разпространител. Струвала е $17.50 с оптически мерник, $12.50 без; цената е включвала сандък с патрони.

Снайперски вариант на Манлихер съществува, но е изключително рядък. Аз посещавам най-големите оръжейни изложения в САЩ и не съм виждал нито един през последните 12 години. Единственият автентичен снайпер, който съм виждал (на снимка), принадлежи на италиански колекционер. Сигурно има и други в Европа, аз просто не знам къде и кой.

Оптическият мерник е немски, тип Аякс (Ajack) който с пръстените и носачите може да се купи за около 900-1000 долара в САЩ (мой приятел колекционира оптически прицели, от него знам). Дълъг Манлихер М95 струва около 300-350 долара. Заплащане на оръжейник да монтира прицела (разпробиване и нарязване на отвори в цевната кутия) около 120 долара. Цените в България не са ми известни.
                      Attached Files

Comment

Абе, Mr.MadMan, манлихерата работи само с патронна тенекийка за пет патрона, а ако сложиш оптика, как аджеба, ще напъхаш тенекийката, като оптиката ще пречи? Е, може да я ползваш като еднозарядна, ама то тогава по-добре използвай някоя пушка, дето по начало си е еднозарядна, недей обезсмисля гениалното хрумване на конструктора. А иначе много пъти съм мислил защо няма разработен снайпер на базата на манлихер, поне аз не знам да има. Възможно е, да речем, патронната тенекийка да се преправи като за три патрона, т. е. да е по-къса, тогава ако стойката на оптиката е малко по-висока, ще може да се напъха, ама пък нали трябва да се натисне с палец пачката... А в общия случай всяка дотолкова запазена, че да работи добре, манлихера, има висока историческа и колекционерска стойност и не си струва да бъде съсипвана, според мен.

Comment

Mauser написа
                          Абе, Mr.MadMan, манлихерата работи само с патронна тенекийка за пет патрона, а ако сложиш оптика, как аджеба, ще напъхаш тенекийката, като оптиката ще пречи? Е, може да я ползваш като еднозарядна, ама то тогава по-добре използвай някоя пушка, дето по начало си е еднозарядна, недей обезсмисля гениалното хрумване на конструктора. А иначе много пъти съм мислил защо няма разработен снайпер на базата на манлихер, поне аз не знам да има. Възможно е, да речем, патронната тенекийка да се преправи като за три патрона, т. е. да е по-къса, тогава ако стойката на оптиката е малко по-висока, ще може да се напъха, ама пък нали трябва да се натисне с палец пачката... А в общия случай всяка дотолкова запазена, че да работи добре, манлихера, има висока историческа и колекционерска стойност и не си струва да бъде съсипвана, според мен.
                          Точно така, превръща се в еднозарядна. Снайперски вариант на Манлихер е описан в старото българско списание "Артилерийски преглед" от 1940 г. - доколкото си спомням. Това именно предопределя и снайперската тактика - колко изстрела могат да бъдат направени в еднозаряден режим преди целта да се скрие. Имам едно лошокачествено копие от статията, но ще го публикувам днес-утре.

Comment

Аз казах,че може и да не е някоя антика, а просто Манлихер обр.95 изработен в наши дни.Да си стрелям с него.Ей така за тръпка и гордост,че имам такава пушка,най-славната в Българската история,а ми трябва действаща,защото смятам,че предназначенито на оръжието е да стреля,а не да стои на стената.Не че не бих се зарадвал и на някаква антика.
                            А колкото до оптиката не става ли така.М 1891-30 Sniper rifle
                            Attached Files
                            България

Comment

Mr.MadMan написа
                              Аз казах,че може и да не е някоя антика, а просто Манлихер обр.95 изработен в наши дни.
                              Поне в САЩ цевната кутия е оръжието и тя подлежи на регистрация; следователно, може да се каже, че от тази гледна точка производство на Манлихер М95 след ПСВ няма. След ПСВ Манлихери не са произвеждани, само модифицирани, ремонтирани и сглобявани от налични части (последното важи само за Чехословакия). Модификациите с свеждат до скъсяване на цевта и по-късно преправяне на патронника за въведения през 1931 г. 8х56 патрон; известно количество е преправено за 7.92 Маузер (М95М в Югославия и М95/24 в Белгия). Последната датирана модификация е от 1934 г. "Манлихер обр. 95 изработен в наши дни" няма поради горните причини.

Едно нещо е да се направи коректна репродукция на съществуващ снайпер М95, съвсем друго е да му се лепне какъв да е прицел. Това се нарича "Bubba job", т.е. селяндурска работа. Какъв е смисъла от това - нито колекционерско, нито практично, нито пък икономично решение. Руският 91/30 с ПУ прицел показан на твоята снимка е с коректна конфигурация и се продава в САЩ на следните цени - репродукция $400, оригинален $650. Казаното дотука е само за информация без да рефлектира върху ничия личност. Все пак това е форум на колекционери, а не на унищожители на колекционерски предмети.

Comment

сп. "Артилерийски преглед"

Ето и статията Оптически мерник за пушката "Манлихер" от сп. "Артилерийски преглед", кн. 2. февруари 1942 г. Бях поръчал съвсем друга статия, ама какво може да се очаква от либерални полуобразовани полуидиоти...(хе-хе, съвсем като Пушкин, "...полумилорд, полуподлец"). Четете и се радвайте. Извинявам се за отвратното качество, не е моя вината.
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X