Споменатият от мен и Воланд момент го има описан в книгата на Галактионов "Париж 1914 г. (оперативни темпове)". Като ми остане време ще го опиша по-подробно - инак става въпрос за момент от Марнската битка - пруският гвардейски корпус и части от саксонски корпус (принадлежащ към 3-та армия)извършва щикова атака на зазоряване на 8-ми септември, като целта е да се достигнат и обезвредят френските артилерийски позиции.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Леко Стрелково Оръжие
Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
-
Parabellum написаОт моята колекция и от каталога за немските щикове и байонети 1870-1945
Ето ти два образеца единият е модел 1884 година, а другият е модел 1902 година, имам и още няколко но те са в България.Мисля, че е по-добре да се доверя на клеймата по железата, отколкото на някой роман пък било то от Ремарк
Искрено благодаря че ме измъкна от дебрите на моята заблуда
Comment
-
Здравейте, господа - нов член на форума
Здравейте всички!
Съвсем наскоро научих за този форум - чуден е. Аз живея в САЩ и участвам в други Манлихер форуми с много информация. Ако се интересувате, ще поместя линкове.
Отлична информация за българския войник от ПСВ има тук: http://www.gunboards.com/forums/topi...TOPIC_ID=68548
Господинът специализира по ПСВ и има огромна колекция от униформи и въоръжение на участниците в ПСВ, включително манекен на български войник. Всичко е автентично. Помествам линка, защото много рядко може да се видат добри снимки на българска униформа и снаряжение от ПСВ.
Моята скромна българска колекция е тук - http://www.gunboards.com/forums/topi...TOPIC_ID=99151
Опитвам се да прикача снимка на моите Манлихери, но нещо не се получава. Съвети?Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Здравей Ник и добре дошъл при нас. За съжаление обаче линковете които си ни дал не се отварят-затова ще те помоля да качиш снимките тук на форума.
Снимките се качват лесно. Отиваш най-долу да отговаряш на постовете и кликваш на "разширен отговор". Отваря се нова страница на форумът ни-отдясно са емотиконите, а отдолу ще видиш "Прикачени файлове"-това го кликваш и започваш да качваш снимките които искаш да ни покажеш
Лесно е!
Хайде нямам търпение да видя твоите Манлихери :rock:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Добре дошъл! Удоволствие е да се появяват нови хора с нашите интереси!
А сега - нямам търпение да премина към критика на войника от Първата световна, който е сглобил американецът Не съм критикар /поне докато спя/, но явно зле са го излъгали с екипировката, лоша работа... :vb_sad:
За шапката - сам си казва, че е погрешна, това добре. Ама не е "репро", ами е от късно през войната /Втората световна/ или още по-вероятно - ранен комунизъм. И прилича на ПСВ фуражка само от много далеч...
Модел 1908 униформа, оригинална... За съжаление, не. Да няма предвид 1938? Това си е типична сторева "луковка" според мен. Тези униформи са въведени от генерал Луков... около 1936-7. Права яка, без петлици, бакелитови копчета с лъвче, но гладки. Следващият, ВСВ модел, вече има друга яка, с петлици, а копчетата са с рипс /сиреч, фонът на лъва е на чертички, а не гладък/. До към средата на 30-те няма бакелитови копчета...
Та така - оригинална му е униформата, ама с 30 години закъснение спрямо това, което той си мисли. Нашите униформи от ПСВ са два основни вида - български, със скрити копчета и немски, с открити типични немски копчета с коронки /щото в един момент нашите оголяват и немците на пожар ни снасят - добри хора - купища униформи от собствените им резерви/.
А - да - не бях припсувал пагоните, ама ще трябва... помоему, не само че нямат нищо общо с пагони от Първата световна, ами даже това са според мен пагони от действащата ни в момента армия, нови и модерни...
Лопатката му е нещо странна, такива носачи не съм виждал. Това не е нашо. Нашите са кожени, изрязани, немски и австрийски, нищо подобно на тази...
Манерката му е комунистическа.
Торбата за хляб е образец на Вермахта, макар че по-вероятно е да е ГДР /същите, като Вермахта, но с 2 отделения вътре/.
Може би само щикът, паласките и пушката му са коректни... За раницата не съм сигурен.
Оценявам старанието и желанието на човека - евала! Обаче... добре е само от далече, от близо е голям сбирщайн :vb_sad:Last edited by kapitan; 13-04-2005, 21:06.На нож!
Comment
-
Здравейте, г-н капитан!
Радвам се да чуя мнения на българи за българските униформи - сигурно са по-меродавни от американските. Обаче аз оценям усилието на Джон Шийхан и знам, че той е много информиран. За съжаление не знам да има справочна литература по българските униформи и снаряжение. Бихте ли цитирали библиография?
Сега, още един опит да прикача снимки:Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Човекът явно е голяма работа, събирач и познавач! Браво на него, критиката ми е добронамерена
А иначе библиография... не знам да има публикации! Аз самият не знам много, каквото знам е на базата на моите собствени десетина униформи, много снимки и разговори с местни капацитети. Много се надявам и за нашите униформи да има хубави книги, подробни... дано, някой ден!
Чудесна колекция!!!! Пушките действащи ли са?На нож!
Comment
-
А ето и моя войник. Коланът е следвоенен, обувките също, но все пак дава добра представа. Ефектът, който произвежда върху моите американски познати е шокиращ!
Имам и противогаз от 1939, но не знам как се носи, защото му липсва ремък/държач. Някой би ли поместил снимки по въпроса?
Пушките са действащи. Имам към 2000 патрона 8x56R и редовно стрелям с тях. Само 8x50R ми е кът, така че с дългите пушки (като тази на манекена) стрелям много рядко.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Разкош!
Аз като се върна от България ще сложа снимки на моите Манлихери-притежавам образци от всички Манлихери били на въоръжение в БА, включително и карабината М90 за Жандармерията.Но както казах снимки ще пусна като се върна от България, ще ги снимам отново.
Значи аз имам
Манлихер М1888 пехотна произведена в Щайер
Манлихер М1888 карабина-фактически това е преработка на Арсенала в Казанлък, поради недостиг на късо оръжие
Манлихер М90-карабина за Жандармерията внесени са само 3000 броя-моята карабина съвсем случайно попадна у мен-то това е тема на друг раговор
Манлихер 1895 пехотна-производство на Щайер през 1903 година с Българският герб
Манлихер 1895 карабина производство на Щайер.
Фактически това имам.
Ще добавя само, че след ПСВ голяма част от М88 са унищожени, защото са били негодни.М95 са били скрити от Съюзническата комисия.
През 1934 година с въвеждането на въоръжение в БА на новият патрон тип"S", който е със шест милиметра по-дълга гилза, на всички пушки патронниците са били разсвредловани със шест милиметра, за да поемат новият боеприпас. За да не се бъркат със старите пушки на цевната кутия отгоре е била набивана буквата "S".Фактически новата пушка "лапа" и двата типа боеприпас-няма никакви проблеми да се стреля и с двата вида патрони...........
Спирам дотук, защото много май се разбърборихТо исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Имаш М90 значи? Супер! Откога търся, но не съм виждал, на прилична цена поне. Кристофер Гасиор от Collectible Firearms and Edged Weapons (http://www.collectiblefirearms.com/) има М90 от време на време, но не са били на българска служба, пък и цените са му двойни.
Имаш ли хубави снимки на оригинален Манлихеров ремък - с катарами в двата края, не с копче? Ако имаш, би ли показал някои снимки?
Аз имам както дълги М95 в 8x50R и 8x56R, така и карабини (само в 8x56R). Внимание, патроните не са взаимозаменяеми! Това, че 8x50R може да влезе в патронника на модифицирана пушка не означава, че е безопасно да се ползуват.
Имам и интересна М88-90. Цевта е скъсена, мушката е заменена с Маузерова, на която има щампована буквата Д (на кирилица). Това ме кара да мисля, че скъсяването е станало у нас. Пушката е определено българска - има лъвче над патронника и мерника е преработен по български образец с овални наставки.
Всичко хубаво и благодаря за информацията!Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Причината да се забавя с отговора е, че имах проблеми с интернета вкъщи, а после се зазяпах в колекцията на Шийхан. Виждал съм впечатляващи частни колекции, но не и чак толкова...
Както и да е, аз не съм толкова по пушките, колкото по хладните оръжия, но определено се радвам че сред нас има още един колекционер и любител на милитария. Манекенът ти е нещо доста интересно, което се обзалагам че е цел и мечта на поне още няколко от нас. Мерси за снимките и линковете, на мен лично ми бяха страшно интересни.
Между другото, във форум Хоби можеш да намериш информация за български униформи, значки, щикове, и снимки от почти всички периоди и войни след освобождението. Към портала Капитанът има добре направен сайт за българските каски и понеже той е прекалено скромен, се налага ние да го похвалим.
Добре дошъл!Last edited by TVV; 14-04-2005, 20:00.
Comment
-
Nick написаИмаш М90 значи? Супер! Откога търся, но не съм виждал, на прилична цена поне. Кристофер Гасиор от Collectible Firearms and Edged Weapons (http://www.collectiblefirearms.com/) има М90 от време на време, но не са били на българска служба, пък и цените са му двойни.
Имаш ли хубави снимки на оригинален Манлихеров ремък - с катарами в двата края, не с копче? Ако имаш, би ли показал някои снимки?
Аз имам както дълги М95 в 8x50R и 8x56R, така и карабини (само в 8x56R). Внимание, патроните не са взаимозаменяеми! Това, че 8x50R може да влезе в патронника на модифицирана пушка не означава, че е безопасно да се ползуват.
Имам и интересна М88-90. Цевта е скъсена, мушката е заменена с Маузерова, на която има щампована буквата Д (на кирилица). Това ме кара да мисля, че скъсяването е станало у нас. Пушката е определено българска - има лъвче над патронника и мерника е преработен по български образец с овални наставки.
Всичко хубаво и благодаря за информацията!
Без да му мисля качвам колата и отивам в неговото село, само като я видях красавицата и без да се пазаря броих 150 каймета и обратно в къщи-та такава е историята й.
За Манлихеров ремък с катарами ще потърся снимки-ако не изскочи и истински.
Относно патроните ще ти кажа само, че няма страшно.Само при изстрел късата гилза се раздува и губи бутилковидността си-трябва да имам някъде около 10-тина такива изстреляни гилзи в България-ако не съм ги изхвърлил.Стегнат ли ти е патронникът на М95 с дългата гилза-късата пердаши без проблем-но това съм го правил на млади години-сега се радвам на пушките си без да стрелям с тях :rock:То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
Comment