Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво би станало "АКО..."?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всеки българин,особенно като събере в компания започва да "ръси" приказки от сорта:"Ако Калоян беше живял по време на османското нашествие,щеше да навре турците в кучи...","Ако Крум не беше умрял,на Константинопол му беше е... майката","Ако Ботев беше с каска,а левски с ботуши щеше......."
    "Ако","Ако"!!!!!
    Та нарочно пускам тази тема,мисля че на всички ще ни бъде интересно да пообсъждаме ,какво би станало "Ако".Предлагам обаче да съберем няколко предложения за теми и да тръгнем опитвайки се да развием до колкото е възможно дадената тема и след това да се прехвърлим на другата.
    Хайде давайте предложение за обсъждане
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Ами на мен онова за Крум и Константинопол ми е любимото, то покрай него има толкова "ако"-та, че можем да си го обсъждаме до догодина
    <<..........>>

Comment

Originally posted by "Parabellum"

"Ако Ботев беше с каска,а левски с ботуши щеше......."
      Велико !!! :lol: :lol: :tup: :tup:
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Re: Какво би станало &quot;АКО...&quot;?

На мен пък любимото ми е: "Какво би станало, ако хората наистина бяха добри по природа???" :twisted:
        Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Да, съгласен съм - добре звучи. Но доста писатели (и някои, така да ги наречем - общественици) също са се интересували по проблема. Има какво да се прочете и е поучително .

Comment

Originally posted by "Toshiro"

На мен пък любимото ми е: "Какво би станало, ако хората наистина бяха добри по природа???"
            Самата природа не е добра. Има хищници, плячка... А хората по същество са животни. Тогава!?

Решаващ момент в историята на България е падането под турско робство. През края на 14в сме били значително по-напред в развитието си, от колкото западните дръжави. Поне така пишеше преди години в учебниците по история. Така, че, ако нашите владетели са били единни и не са се карали за престола на България, а са дали решителен отпор на османлиите, едва ли щяхме да сме на сегашното ниво.

Друг повратен момент, знаете е 09.09.1944г. Комунизмът променя начинът на мислене в хората, губи се чувството за собстветност. Всички са равни. Не могат да са равни хора, които за един ден произвеждат различна продукция. Не може да има равенство между мозъчен хирург и някой, който едва е завършил осми клас.

Ако не бяха станали тези събития, не ми се мисли какви щяхме да бъдем. 8)
            scharfschutze ®

Comment

Съществен момент на това "доста по напред от западните държави" е именно разпокъсаността на България (друг е въпросът, че това е пълна глупост) - така че предположението ти е порочно по определение. Да не говорим, че пропускаш и един друг "повратен" момент (ах, тези пошийни точки ) - Второто българско царство е толкова повизантийчено, че на практика тогава България е част от Византийската културна сфера, а не самостоятелна в културно отношение държава. Подобни неща са се случвали нееднократно, съвсем не само на предложените от теб дати-вехи.

Comment

хъм

Originally posted by "gollum"

Съществен момент на това "доста по напред от западните държави" е именно разпокъсаността на България (друг е въпросът, че това е пълна глупост) - така че предположението ти е порочно по определение.
                Gollum, самата тема е порочна. Понятието "доста по напред от западните държави" се тиражираше преди 7-8 години в часовете по история. Така съм го запомнил.

Originally posted by "gollum"

Подобни неща са се случвали нееднократно, съвсем не само на предложените от теб дати-вехи.
                Напиши ги.
                Добро сравнение "дати-вехи".
                Историята заприлича на състезание по водни спортове - сменяш курса и тръгваш наобратно.
                scharfschutze ®

Comment

Re: хъм

Е, аз по-рано съм учил, така че не съм попадал на тези глупости. Наистна могат да се проследят наченки на ония процес, довел на Запад до Ренесанса, но нещата са по-специфични, пък и тези културни процеси протичат единствено във "високата" културна прослойка и нямат съответната социална база под себе си. Пък и се съчетават с разпокъсването на властта и "разбягването" на социума - т.е., тези процеси носят в себе си семената на унищожението .

А иначе - дал съм един пример, но мисълта ми беше другаде - темата не е толкова порочна, защото вярвам, че в алтернативният подход към историята има смисъл, въпросът е, че това трябва да се прави внимателно и аргументирано (макар и по специфичен начин). И наи-важното - нещата никога не стават изведнъж - става въпрос за процеси, които се развиват с различен интензитет - но не става въпрос за "внезапни" поврати, поне според мен.

Comment

ха

Веднъж провокирах един от преподавателите си с въпрос - Какво щеше да стане, ако...

А той ми отвърна с:
                    - Какво щеше да стане, ако баба ми се бе родила мъжка? :lol: :lol: :lol:

И си е прав човека, почнем ли да го нищим т'ва "ако" края няма да му видим, а форума от исторически ще стане научнофантастичен.
                    http://thirdreich.boinaslava.net/

Comment

Точно затова съм пуснал тази тема.Давайте
                      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Не знам какво разбира Gollum под "византийска сфера на влияние". Ако няколкото променени титли (пример е замяната на нашето красиво "деспот" със "севастократор" ) за теб е сфера на влияние мисля, че си в сериозна грешка. Контакта ни със съседите неизбежно води до културно влияние и от двете страни. Факт е, че и ние и византийците се учим взаимно на много. Благодарение на тях още при Йоан Асен II имаме първите тържища и сериозна търговска мрежа, а те от своя страна научават много за леката конница и приложението и. Това е само един от многото примери естествено.
                        Колкото до "първи в Европа"...ами факт е, че е нямала държава в Европа освен България и Византия, която да използва така умело разделната сеитба, търговията по марка, митни вземания по границите, тържища и прочие и това още в началото на 13 век. Ами да, като ги хванете само тези няколко наглед малки неща, заедно с подема в литературата, архитектурата и религията и си имате две почти завършение ренесансови държави. Нещо с което Италия ще се похвали след няколко века. Уви...съдбата ни е отредила друг път.
                        Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

Може и неправилно да интерпретирам познанията си по този период, но моето разбиране е, че в периода на "византийско владичество" България е в не малка степен асимилирана от Византия - в резултат на това след възстановяването на самостоятелната българска държава тя е изцяло в културно-цивилизационната сфера на Византия. И съвсем не става въпрос само за "имената на няколко титли". Впрочем, това е процес, започнал много преди това.
                          Което, разбира се, не означава, че Второто българско царство е по-малко българско от първото - просто голяма част от напредничавостта му се дължи на интензивния пряк контакт и културен обмен с Византия (както и - на ефекта от културната асимилация). Както съвременен Китай, не е по-малко Китай, например . И бих казал, че както винаги става в подобни случаи - византификацията на българската култура е много по-интензивна, отколкото българификацията на византийската.

Comment

хъм

Kakvo bi stanalo ako .....Ako kakvo bre Parabellum?

Comment

Какво би станало, ако човекът изчезне от лицето на Земята....Дали някой ще пророни изобщо някоя сълза за него :roll:
                              Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                              каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                              каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                              каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Working...
                              X