Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българският национализъм в момента

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Здравей, Александър,
    На всеки, който направи подобно изявление, обичам да задавам един задължителен (поне според мен) въпрос: в какво се изразява твоят краен национализъм?
    Ще се поясня малко - в какво виждаш основните проблеми на българската национална държава и съоветно, на българската нация. Какво смяташ, че обемат тези две понятия. Как ти би се опитал да разрешиш проблемите, които откриваш или какво би направил за своя национализъм.

Comment

Здрасти въпроса ти найстина е задължителен и е смислен да ето и отговора :
      Национализма се изразява най-вече в борба с всякакви средства и идей,не мисля ,че тук е мястото да се разисква кой какво е направил...
      Основните проблеми в оправлението на държавата са най-вече некадърноста на управляващите или по-точно липсата на "силна ръка" в управлението на страната липсата на единомислие ,на патриотизъм,необходимоста на управляващите от обогатяване за сметка на тълпата.......
      Проблемът на нацията е това ,че приема сегашният начин на оправление и ,че търпи :
      'Ние не можем и нямаме право да търпим едно безотговорно малцинство ,което нарущава устойте и дисциплината на нашата държава "
      (Т.Живков.)
      Какво бих направил ли !?
      Ами опитвам се поне да приобщя към националистическата идея всички деца ,младежи и приятели който са около мен ....например едно момче ме обеждаваше ,че е пънкар ,че анархията е начин на живот сега за него думата БЪЛГАРИЯ е свята и той ,както и аз бих се изсмял на всяко дръго мнение..........
      А ти би ли отговорил на същите тези въпроси ,който задаваш
      ?
      С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
      На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

Александър написа
        А ти би ли отговорил на същите тези въпроси ,който задаваш
        ?
        Ау, Александре, не искам да те плаша, ама май си хвана белята. Ся Голъм ще те затрупа с едни безкрайни постинги...
        Не, бъзикам се само, нещо съм в спамерско настроение тая вечер
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Е, аз всъщност вече отговарях на тозди въпрос неколкократно. Но ще те запитам отново (съвсем не от желание да се заяждам, а по-скоро защото ми се струва, че не се замисляш над понятието "национализъм", а по-скоро го приемаш като нещо хубаво и саморазбиращо се) - за какво се бориш като националист, освен да обръщаш хора в "правата вяра"? В какво се изразяват националните проблеми на България?
          Моят отговор го има на няколко места, но ще го повторя вкратце и тук: българският социум отдавна е формирал нация и национална държава, според мен това не само че не е проблем, но и национализмът е загубил своето значение (и го губи все повече със съответните промени в социалната реалност). Това, разбира се, не означава, че България не трябва да бъде национална държава, а по-скоро че няма заплаха за съществуването й като такава, която да е свързана с националните проблеми. Същевременно, проблемите стоящи пред България са няколко:
          * от организационно естество - постепенната промяна на държавните механизми към повишаване на ефективността и намаляване на загубата на енергия;
          * социално педагогически - постигане на съответната промяна в социалния модел, насочена към създаване на хора самостоятелно мислещи и възприемащи, способни на съотвената лична социална отговорност;
          * демографски проблем - ако се запазят текущите тенденции (а няма основание да се съмняваме) и социалната реалност, то в близките 50-60 г. България ще загуби населението си почти напълно и облика му ще се измени много силно (най-вече към единствените етнически групи, които запзват високи нива на естествен прираст).

От тези три проблема нито един не е директно съврзан с понятието за нация или националната идеология, макар че последните биха могли да бъдат използвани за повишаване на обществената организация, в рамките на някакъв проект за обединение на социалната енергия и решаването им.
          От трите проблема последният е най-непосредствен и опасен. Първият е част от решаването му, а вторият е най-важен в дългосрочна перспектива.

Comment

Браво идейте ти не са лоши би ли ми казал как смяташ ,че биха(хме) могли да решим тези проблеми,едва ли мога да помогна с правене на деца ,съжалявам ,че не съм политик или държавник ,но не държа да променям нещо просто държа на убежденията и на идеалите си ,дори да не мога нищо да направя по гореспоменатите проблеми сам дори при желание от моя страна......
            Btw.Смятам да уча или балканистика или политология , не смятам ,че мога да променя нещо сам ,но ако всички градове в България станат като нашият спокойно ще отпаднат поне част от проблемите на държавата или както обичаш да казваш назионалните проблеми.......
            С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
            На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

Мда, на мен първото ми впечатление също беше, че ти не си от "оня тип" националисти. Всъщност, за да сме точни, твоето настроение има по-скоро патриотичен дух, национализма си носи една доста съмнителна слава (разликата е тънка, но особено съществена). За това и Голъм те попита така директно между другото...
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да, има нещо такова, сър Грей . Александър, благодаря ти за отговора - радвам се да срещна човек патриотично настроен, който разсъждава върху реалните проблеми на България (изразявам радостта си, защото често срещам хора, които са националисти (както спомена и сър Грей), но са зациклили в миналото на България и се стремят да разрешат неговите проблеми с напълно неподходящи средства).
                За съжаление и аз не знам рецепта за решаване на споменатите проблеми. Вярно, раждането, отглеждането и възпитаване на деца е важна част, но едва ли е достатъчна. За останалото - ако всеки се стреми в личната си дейност да произвежда колкото се може по-малко хаос и да бъде по-коректен и точен към останалите, с една дума - единстевният път към подобряване на нещата според мен минава не през гръмки политически акции, а през търпелива и бавна работа на всяко достъпно за индивида ниво - работа насочена към подобряване на достъпната му реалност във възможностите му.
                Гледам, че пак изписах много, а нищо особено не казах, но какво да се прави...

Comment

Александър написа
                  ...На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем ...
                  абе до сега даваш вид на що-годе интелигентен младеж, та я да те питам какво точно иде да покаже горното в подписа ти?

може би смяташ, че националната програма е изпълнима с военни средства? или че основно включва териториално разширение, а не икономическо развитие?

питам, защото смятам, че това е основната грешка на т.н. националисти в България - обръщането им към миналото без да се съобразяват с конюктурата на днешната икономическа, международно-политическа и социална реалност. Като ония от Онгъл и братството на Тангра, дето седнали да ми доказват, че китайския император Едикойси бил българин, вместо да се позачудят МАЛКО, как да попривлекат някоя и друга чужда инвестиция в страната ни, как да понаучат хората да пишат проекти за усвояване на средства по програми, пък били те и български и как университетските ни дипломи да бъдат признати в чужбина, примерно.

Comment

Това както и горното са части от песен на една Бг група "Срам и Позор"
                    албума се казва Ньой и е много хубав чуй го .......

Comment

Да това по въпроса за подписа ми ,а по наболелите въпроси не смятам ,че
                      Йоло Денев или Владимир Расате са признак за нивото на националистическото не движение ,а по скоро идея в България .
                      С такива идеи съм роден какво да няправя ,а и с любов към родината съм възпитан тук е редно да сложа и изтърканият ,но верен лозунг "Мразя държавата,обичам родината" какво да се прави той си е верен от 44-а насам ,а като гледам ако не изчезнем като нация ще е верен и за напред съжалявам ,но не виждам изгледи да се оправим като държава.
                      Дали съм расист ,ами да понякога колкото и абсурдно да звучи ,а друг път съм за етническа толерантност ,но ето ви и примери.Живея в град Своге ,ако някой е идвал наскоро знае как изглежда ....кмета който си избрахме за втори мандат с 80% от гласовете (само сдс бяха против него ,но те са против всички) оправи града ни в момента например на всички обществени сгради е направен ремонт както и на пътищата и на гр. осветление ,не се возим в Чавдарки а в ,Мерцедеси плувният басейн ,който беше пълнен само 2 пъти досега при откриването през комунизма и 1ъж когато прелял Искъра работи 2ра година и е прекрасен,има повече работни места ,по-малко безработни....нови проекти центъра на града е обновен ,но не са забравени и околните села.....на улицата на която живея никога не е имало пове4е от 1на работеща лампа и не бях виждал да и правят ремонт сега има лампа през 2 метра ,а асвалта и тротоара са сменени изцяло....в целият град..........ето така ще се оправи държавата .....малко по-малко........град след град.........село след село ,а не с емиграция и
                      с закани от типа на само да завърша и ......ще оправя всичко.........

Comment

.

Comment

Longanlon написа
                          Като ония от Онгъл и братството на Тангра, дето седнали да ми доказват, че китайския император Едикойси бил българин, вместо да се позачудят МАЛКО, как да попривлекат някоя и друга чужда инвестиция в страната ни, как да понаучат хората да пишат проекти за усвояване на средства по програми, пък били те и български и как университетските ни дипломи да бъдат признати в чужбина, примерно.
                          Според мен тези хора които ти с такова пренебрежение наричаш 'ония'-са националисти по свой собствн начин и ако не друго са се постарали да направят някаква организация,която малко или много да напомя за българското общество преди векове.Нали и това сте го засегнали като пробле,че Българите непознават историята си???!!!-е те явно я познават и правят нещо по въпроса.Колко хора въобще в българия са се навили да работят в тази насока и да правят организации и да си посветят живота на това???-аз лично се сещам за малк,а ти????А относно инвестициите в страната,смятам,че Българския национализъм(съществуващ или не)трябва да се пребори с лакомията на хората които ни оправляват,защото те са хората които трябва да работят по проблема с инвестициите,вместо да се чудят в коя банка да си скрият крдените пари!!!
                          Според мен,наистина нещо сеслучва с Българина.В моя град специално,напоследък почти на всеки жилищен блок можеш да видиш Трибагрника,и то не само по празници.Дори зад моето училище има няколко гаража и бараки и на единия е закачено знамето всеки път като го погледна сякаш нещо трепва в мен,немогадави опиша усещането!!! .Според вас в какво трябва да се изрази национализма,ако в момента има или се заражда такъв???
                          :roll:

Comment

По-спокойно, няма нужда от такъв прилив на емоции (не и във това пространство, във всеки случай).
                            Според мен национализмът няма вече своя роля, особено както го разбират повечето от тези, които се обявяват за националисти. И според мен дейността на хора като споменатите наистина са вредни - не просто е нужно да се прави нещо (организации или подобни неща), а да се прави нещо, от което има смисъл. Ако разбираме национализма само като връщане към миналото то каквито и да е действия, предизвикани от него ще са напразни, а най-вероятно и вредни. Впрочем, както отбелязах и другаде, миналото тегне над българската външна (а често и над вътрешната) политика почти откак е възобновена българската държавност. И общо взето влиянието му почти винаги е негативно. Ако в началото от национализма има огромна полза и той е движещият мотив, то сега от този първоначален национализъм няма нито полза, нито смисъл.
                            А как разбирам съвременният патриотизъм вече споменах по-горе.

Comment

Национализма има много лица.Та затова е трудно да се каже дали ще ни е от полза или вреда.
                              Мойто мнение е че имаме нужда от национализъм но до каква граница ми е трудно да кажа.(просто съм пристрастен).
                              Незнам в каква категория попада мойта политическа ориентация но със сигурност е от дясно
                              А относно скиновете мисля че ги разбирам.Като си вървя по улицата и видя циганин ми става неприятно.Просто самата физиономиа на мангал ми е антипатична(лошото е че не само на мен не ми допада).
                              Така че и аз предпочитам като се разхождам да няма мангали.

Comment

Е, хъм, може пък на други хора, като се разхождат твоята физиономия да не им допада, Рамазай. Приятно ли ще ти е ако ти го покажат по един или друг начин. Та да се разделим всички на групички според това на кого какво му е приятно (но лошото е, че хората бързо решават, че неприятното е по-важно и са склонни да проявят насилие при отстраняването му).
                                Циганите са български граждани независимо дали това ни кефи или не. И разрешаването на социалният проблем, който те представляват, не минава през унижаването или изтребването им (нито пък по обратния път). Нужно е те да станат част от обществото, но не насила, а чрез убеждение (или по-точно чрез подходящи социални мерки, така че те самите да го пожелаят). Мисля че достатъчно се делим и така по всякакви критерии - нека има поне нещо, което ни обединява (и може би тук е ролята на национализма, поне така както го разбирам аз).
                                На мен самия циганите не са ми приятни, но не смятам, че е толкова трудно да прикривам тези свои чувства (особено когато общувам с цигани). Още повече, когато подобно непиремане е нерационално (когато е именно такова). И някак не бих се отдал на побой над тях само защото видите ли ми било непирятно да ги виждам на улицата (каквато е мотивацията на упоменатите скинове). Може би и на средния национал-социалист му е било неприятно да вижда евреин да се разхожда по улицата, но не мисля, че мерките, чрез които са разрешили този "естетически уличен проблем" са много правилни (или пък това, от което се нуждаем в случая).

Comment

Working...
                                X