Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българският национализъм в момента

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българският национализъм в момента

Оттук-оттам ми споменават някои хора, че в момента в Б-я има възраждане на национализма сред широките народни маси, не само сред разните неориентирани радикали.

Та какво може да кажете по въпроса и какви са ви коментарите?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Струва ми се, че засилването на национализма е почти стандартна социална реакция на кризисна ситуация - поне в рамките на миналия век. ДОпълнително, това е и реакция спрямо глобализацията, която се забелязва в твърде много страни като слабо изразена тенденция и в някои - като доста силна тентденция. Мисля че и в България е така, макар че не мога да се похваля, че имам чак такъв поглед върху статистическата картина .

Comment

Toва, което ме притеснява в ситуацията е, че национализма в България има много тесни измерения и граничи откровенно казано с шовинизъм. Или даже по-точно, се изразява само чрез шовинистични забежки по време на криза.
      Напоследък прекарвам доста време по новинарски форуми, и това което виждам е чиста уродщина... Жалко ако коментари от сорта на news.bg са критерии за възрайдането на БГ национализма; отричането на чуждото, расизма, религиозната нетърпимост и призивите към насилие не са признак за национализъм според мен, а на низки емоции и животински страсти... :o
      The weak ones are there to justify the strong...

Comment

Е, бих казал, че и това не бива да ни учудва - все пак национализмът като положителна* социално-организираща идея твърде отдавна си е свършил работата - вярно, не по целия свят, но в Европа - определено. Поради тази причина едва ли може да се очаква от самата идея някаква положителна реализация в съвременния социум, а по-скоро именно подобни крайни или гротескни прояви.
        За човек, който не е под влиянието на подобна идеология е много лесно да забележи доколко тя се разминава с обективната реалност, но както показва опитът ни и тук, на форума, за хората, които се намират под нейното влияние това наблюдение е почти недостъпно.

------------------------------------------
        * под "положителна" имам предвид спрямо държавата и ефективността на социума като цяло.

Comment

Ами не виждам в момента в България да се надига някакъв национализъм, пък и като гледам не виждам подобни индикации. Това че определени хора говорят за някакъв национализъм не означава че се надига такава вълна.
          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

е, аз не говоря чак за "вълна", просто за настроения...
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Така по става макар, че кой знае какви настроения пак няма поне до толкова което аз забелязвам.

Comment

бе не знам, ама ако изявилият се преди известно време тук Български лъв е представител на тези настроения - да ходят да си се настройват в гората.

Comment

През последните няколко месеца имаше множество български празници. Така се случи, че на всичките бях някъде на гости... и ето впечатленията ми: Всичките тези години са убили всякакъв национализъм у българина. Патриотизмът у нас е мътво роден и единствената почит към нещо родно е "вярата към партията".
                  "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                  нека четат пред вратите
                  нашата памет остъклена
                  с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

През последните няколко месеца имаше множество български празници. Така се случи, че на всичките бях някъде на гости... и ето впечатленията ми: Всичките тези години са убили всякакъв национализъм у българина. Патриотизмът у нас е мътво роден и единствената почит към нещо родно е "вярата към партията".
                    Guderian има нещо такова това и аз съм го забелязал.

Comment

Heinz W. Guderian написа
                      ето впечатленията ми: Всичките тези години са убили всякакъв национализъм у българина. Патриотизмът у нас е мътво роден и единствената почит към нещо родно е "вярата към партията".
                      пак стария спор - национализъм и патриотизъм са различни неща.
                      и понеже се спомена глобализацията. а какво ще кажете за глокализацията? представям си го като глобална икономика - местна културна идентичност. може ли да стане това и дали би било с положителни последици :o
                      Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                      каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                      каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                      каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Не съм сигурен дали, това което ще кажа е право...
                        Глобализацията е идея въртяща се в главите само на презадоволените западни общества. Доколкото ми е известно тази идея се бори за запазване на ресурсите, природата и т.н. за идните поколения. Това само по себи си е доста благородно, но лошото е че е насочено само към бедните страни, които могат да се развиват само по старомодния начин и именно да експлоатират до крайност земята.
                        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                        нека четат пред вратите
                        нашата памет остъклена
                        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Струва ми се, че не си съвсем прав. Така както го разбирам, голбализмът е обективен геосоциологичен процес, които е следствие както от тенхологичния прогрес (най-вече в областта на комуникационните технологии от всякакъв род), така и от определени социални промени. В известен смисъл, той повтаря в много по-голям мащаб процесите, довели до създаването на промишлените национални държави - разбира се, може реалното му развитие да доведе до различни резултати на практика. Но определено това е част от постиндустрилното развитие (дали само стъпка към него или пък съществен белег не е много ясно).

Comment

Не разбирам "национализма" на хора,
                            които не познават историята -
                            тази на собствения им народ, в контекста на общата...

Конфуций казва:

"Ако познаваш (историята на) съседите си това означава, че ти си просто ЗНАЕЩ. Ако познаваш себе си (историята на собствения си народ), това означава, че ти си МЪДЪР."
                            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Смятам ,че познавам исорията добре ,а самият аз се самоопределям като краен националист.....съгласен съм ,че патриот е друго...
                              С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
                              На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

Working...
                              X