Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на атомната енергетика

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

е хубава работа. Бъдещето принадлежи на термоядрената енергетика разбира се
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

бъдещето ще покаже кой именно отрасъл ще се окаже най-перспективен
      но и двата вида трябва да се развиват , алтернативния вид вече е достигнал почти предела си на развитие като технология , както и отраслите използващи обичаини горива ТЕЦ( въглища, мазут , газ и др.) , докато перспективните централи използващи нови технологии и значително по-малко по обем горива изглеждат наи-удачното решение което може да предостави наи-бърз прогрес на човечеството.Но всяка нова технология трябва да се изучава обстоино за да се извлече максимума от нея като се намалят рисковете до минимум.
      За България( и вообщя за всички) АЕЦ-вете са нужни не само заради високата си ефективност но и заради спохождащите ги положителни явления , като работни места за квалифицирани специалисти , образователна стоиност и др.
      Конкретен пример в специалноста която бях имаше и няколко човека които се бяха прехвърлили от специалноста енергртика , като основна причина те посочват това , че една от целите им като завършат е била да работят в АЕЦ Белене ( или Козлодуи но и там намалява работата ) но след като прекратяват строежа те се преорентират.
      Сега отново се забелязва увеличаване на желаещите и тези които вече са записали за такива специалности.

Термоядрения синтез се изтъква като изключително чист източник на енергия която значително ще отстъпва по ценова с-ст на ядрена но все още е на експериментално ниво.

Въпросът с енергията трябва да се разглежда и от друга страна източниците които използваме донякаде са достатъчно ефективни но за да се увеличи тяхната продуктивност трябва енергията коато се отделя оптимално да се преобразува и съхранява .
      Такава предложение имаше от специалити от АЕЦ-Козлодуи неконсумираната енергия да се преобразува в един от актуалните в последно време Водород( вода -> посредством електролиза -> Водород + Кислород -> горивна клетка = ел.енергия) , този пример е много подхоящ и за алтернативните източници на енергия.
      Също част от печалбите примерно от АЕЦ-вете да се насочват в разработване на нови методи за качествено прочистване от радиационно замърсяване за да може наи-адекватно да се реагира при евентуално.

Comment

За да се осъществи контролиран ядрен синтез (неконтролиран във вид на бомба вече е направен) има да се извърви още мнооого път. Съвсем не съм съгласен че алтернативните и/или въстановяеми източници са достигнали своят праг на развитие, точно обратоното. Днеска сутринта има доброто желание да си кача дипломната работа на форума но констатирах (с прискърбие) че дигиталният и вариат се е затрил при последното боледуване на компа :cry: :cry: Е има я и на хартия ама :roll:

Comment

Гоги, я се поразрови да я намериш тая дипломна, мен ми е интересно да прочета нещо повечко по темата, щото квото знам са "научнопопулярните" знания придобити от тук и там.
          А иначе аз като Империал - само термоядреноо, иначе кво ще задвижва звездолетите на Слънчевата Федерация Е, поне докато не сме измислили я фотонен, я уарп двигател...
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Казах вече че се е затрил дигиталният вариант, имам си я само на хартия. Много бях горд когато я написа, то още ми е кеф. А за термоядреното..... не ви съветвам да лежите на тази кълка. В геотермалната му е майката. Вятърните са по-лесни за строеж, но пък не може на всякъде, освен това там ако и самото съоръжение да не е много скъпо когато се използуват местни ветрове има голяма играчка по прокарването на пътища. С глобалните ветрове е лесно, ама тук си нямаме.

Comment

наскоро компилирах от няколко източника една статия по въпроса за термоядрения синтез за едно списание и се превърнах във върл фен на този метод.
              Ето ви един линк към много интересна статия по въпроса, защото ме мързи да я преразказвам

"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

хубаво ама това е доста далечно, и наситено розово бъдеще.
                Значи във статията човека пропуска да спомен няколко мнооого важни неща, да те запалват факлата, обаче поддържането на магнитното поле и изобщо разходът на енергия в зТокамаците е по-висок от получаваната енергия.
                Ама нали всички се оливат по-най-най-възможно футуристичните проекти :o
                А геотермалната енергия е толковва по-лесна за получаване, а и няма почти никаква опасност (почти просто защото покрай всяка машина винаги има опасност.

Comment

Съгласен съм, че геотермалната енергия може да изглежда на този етап и вероятно в обозримо бъдеще (20-30 години) ще е по-ефективна. Но все пак, чисто технологично (или от гледна точка на научно-техническия прогрес ), термоядреният синтез е по-важен и е добре да продължава финансирането на съответните експериментални програми, защото ако бъде постигнат пробив (а това е по-скоро въпрос на време) технологията ще бъде по-ефикасна, пък и дава достъп до по-високи енергийни нива.

Comment

Да но това е въпрос на бъдеще, при това скъпо бъдеще, докато при геотермалните може да се направи още сега, при това на приемлива цена. BTW казва се "метод на горещите камъни". ако ви е интересно мога да спретна резюме на различните видове начини за добиване на енергия.
                    Ако вчера сте гледали "старт от скрапа" щяхте да видите двата основни вида вятърни генератори, с хиризонтална ос на въртене и каруселни, аз лично съм почитател на каруселните, дори съм измисли подобрение в базовата конструкция което би позволило да се постигат мощности от порядъка на 30 MW на агрегат.

Comment

Е, да, без съмнение е въпрос на бъдещето, но пък е важно да не падне жертва на моментните предимства на друга технология, която обаче има по-малък потенциал в далечна перспектива (както често се случва, за съжаление). А имам и още една причина да поддържам адрения синтез - всички тук сме почитатели и радетели за космически полети и най-вече - с хора. А подобна технология би могла в далечно бъдеще да се използва за тези цели, за разлика от източници като геотермалните, вяътрните, приливните и т.н., които без съмнение имат голяма перспектива като евтини наземни източници (които сигурно ще съсъществуват заедно с останалите по-трудоемки и скъпи технологии).

На мен ще ми е интересно, а предполагам, че и не само на мен, така че ако имаш време и желание - пиши.

Comment

Аааа, космонавти. Моето песимистично мнение е че няма да го доживеем това, пък и да се използува гравитационното поле на планетите също е интересна идея.
                        Сега за "горещите камъни". Накратко какво представлява методът: пробиват се сонди (два броя) дос кален пласт с висока температува, по едната тръба се подава вода, при съприкосновение с въпросната гореща скална плоча водатасе изпарява и парата се отвежда по другата тръба където стига до парна турбина въртяща генератор. Проблемите са следните: при много голямата дълбочина на сондиране (километри) е много трудно да се осигури взаимното положение на тръбите в тяхната долна част (аз мислех за съосни тръби но в такъв случай водата ще охлажда парата и драстично ще падне КПД-то) освен това минавайки през минерални пластове във водата могат да се образуваммсума неприятни съединения, това последното може да се разреши като вместо да контактува директно с плочата а чрез някакъв топлообменник.
                        Кажете си ако ви интересува някакъв конкретен вид енергетика, примерно ПАВЕЦ в комбинация с ветрогенератор е много перспективно, Или приливна централа пак с ПАВЕЦ, даже тук е задължително.

Comment

Е, да, и моите прогнози за космонавтиката и още повече - пилотираните полети до планетите, не се отличават с излишен оптимизъм, даже напротив.
                          Инак за споменатите неща - интересни са, давай .

Един въпрос, във връзка с геотермалния метод - няма ли опасност и от нарушаване на тектоничната цялост и т.н., т.е., от предизвикване на някакви промени и съответно - земестресения (извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но да си призная геологията, колкото ми е интересна, толкова ми е и мъглява ).

Comment

Towa se наричат техногенни земетресени, принципно се наблюдават при големи язовири, имах данни за няколко много сериозни, като си донеса дипломната ще ги цитирам (ако ми напомните), а при геотермални могат да възникнат поради охлаждането на плочата, нейното свиване и възникващите във връзка с това напрежения.

Comment

Ок, ще очаквам с интерес да прочета информация (както и анализи, ако ти се занимава).

Comment

ами първо си кажете, инфо за какво и анализи на какво.

Comment

Working...
                                X