Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За наркотиците...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum, не съм имал предвид конкретно теб, а по-скоро мнения като горното, на Shelenberg. Не я пуша тревицата, и цигари не пуша. Въобще не съм тръгнал да защитавам тежките наркотици. Обаче като тръгне някой да приказва "Първата стъпка било, по 100 ракия на вечер може, марухуана през половин година не може", както е и в случая, няма как да се съглася.
    "Разликите", които ти спомена - заместването на живота и въображението и антисоциалното влияние просто не са верни за марихуаната примерно. За повечето хора тя е част от живота, начин за разпускане, а не цел( както алкохола за почти всички). Ако разгледаш какво са казали лекарите ще видиш, че марихуаната и екстъзито правят хората по-разговорливи и неагресивни. Едва ли има смисъл да ти дават примери, за това какви работи са се случвали около/с мен, след като някой е употребил алкохол. По селата вадят брадвите(така пише във вестниците), в градовете боксове и ножове... Сигурно по повод социализиращото действие на алкохола и е приказката от пияния и лудият бяга.
    В общия случай, цигарите вредят повече от марихуаната. И ако си мислиш, че сега не е "модерно" да си с цигара в уста мини през някое основно училище. Скоро и по детските градини сигурно. Нали толкова много хора, включително мама и тати, пушат, значи няма страшно...
    По моя преценка съм обективен.

Comment

@Лзл - явно не си ме разбрал, та ще се поясня.

Първо, когато казах, че сега модата е друга имах предвид това, че впечатлението ми е, че почти всички младежи употребяват "трева". Кето по мое време съвсем не беше тъй. Вероятно голяма част от тях и пушат, освен това (не случайно според статистиката сме сред челните места по употреба на тютюн). Но все пак пушенето вероятно не им е основната "тръпка", докато наркотиците постепенно стават това (поне според мен).
      Тютюнопушенето е популярно вероятно наистина заради масовия пример, с това съм съгласен. Че е вредно за здравето няма никакво съмнение. Наркотиците, обаче, са по-популярни, защото са забранени (а всички знаем за сладостта на "забранения плод"), а същевременно са достъпни (особено леките, но и не само те). Но доколкото ми е известно, при това, именно от лекари, те съвсем не са безобидни - както споменах, за марихуаната са ми казвали, че при редовна употреба води до постепенно разпадане на личността (за външния наблюдател изглежда като оглупяване). Екстазито влияе доста зле на мозъка (във физиологичен план). Това съм го чувал от лекари, самият аз не съм такъв, така че не мога да се поризнасям по верността на тези изводи.
      Т.е., и тютюна, и леките наркотици, вкупом са вредни за здравето. Вероятно тютюнът е дори по-вреден, поне физиологически. Но разликата е, че той не въздейства почти никак на психиката, за разлика от всички нароктици. Именон това въздействие не ме кефи.
      Впрочем, аз не съм привърженик и на тютюнопушенето, както и на алкохола (употребявам го, но много рядко и в малки количества).
      Впрочем, ако тръгнем по пътя на вредата за здравето, ще се окаже, че голяма част от храните, с които се храним, са също толкова вредни.

Второ, това
      заместването на живота и въображението и антисоциалното влияние просто не са верни за марихуаната примерно. За повечето хора тя е част от живота, начин за разпускане, а не цел( както алкохола за почти всички).
      според мен не е особено вярно. Особено за алкохола - за много малко хора той е самоцел и такива хора са или се превръщат в алкохолици. Но много малък процент от хората, употребяващи алкохол влизат в групата на алкохолиците - вероятно около 5%. А бих казал, че марихуаната и алкохолът се употребяват по донякъде сходни причини - в компания като стимулант на насторението, а насаме - като средство за подтискане на депресията и стреса. Бих предпочел и в двата случая да се намират други решения на този род проблеми (като се използва собстевното въображение, да речем).

@ Witman
      Да, съгласен съм. И другаде съм отбелязвал, че може би единстевният начин да се постигне някакъв ефект в борбата срещу разпространението на наркотиците е те да бъдат легализирани.

Друг е въпросът, че по никакъв начин не ми харесват самите наркотици - независимо дали са "леки" или "тежки". Впрочем, сходно е и отношението ми към тютюна (макар че той вреди само на здравето). С алкохола нещата не са коренно различни, макар че и тук въпросът е защо се пие - когато става заради самото пиене, няма никаква съществена разлика.
      Въобще, струва ми се, че стигнахме до един "тънък момент", който все ощевнася основни разногласия - дали "леките наркотици" могатда бъдат приравнени до употребата на алкохола като емоционален стимулант. Аз не съм убеден - струва ми се, че към тях много по-лесно се придобива зависимост, а и за разлика от алкохола, употребяван нарядко, те все пак значително повече "изпържват" мозъка. Разбира се, може и да не съм прав, тук си трябва лекарско мнение, подкрепено от статистика.

Comment

gollum написа
        Второ, това
        заместването на живота и въображението и антисоциалното влияние просто не са верни за марихуаната примерно. За повечето хора тя е част от живота, начин за разпускане, а не цел( както алкохола за почти всички).
        според мен не е особено вярно. Особено за алкохола - за много малко хора той е самоцел и такива хора са или се превръщат в алкохолици. Но много малък процент от хората, употребяващи алкохол влизат в групата на алкохолиците - вероятно около 5%. А бих казал, че марихуаната и алкохолът се употребяват по донякъде сходни причини - в компания като стимулант на насторението, а насаме - като средство за подтискане на депресията и стреса. Бих предпочел и в двата случая да се намират други решения на този род проблеми (като се използва собстевното въображение, да речем).
        Сгрешил съм, изречението трябваше да е " За повечето хора тя е част от живота, начин за разпускане(както алкохола за почти всички), а не цел.". Т.е. съм съгласен с теб.

В едно изречение, това което искам да кажа - дразни ме когато някой каже "Цигари, кафе, алкохол - добре, марихуана - в никакъв случай".

Comment

Е, хайде пък сега, и кафето намесихме . Тук лекарите общо взето се разделят и май няма единно мнение за вреда или полза (пък и въздейстивето му май не се вписва в това на наркотиците).

Инак сериозно - аз бих казал, че всичко това е вредно, като ще го степенувам така (по степен на неприемане от моя страна на употребата): алкохол, цигари, леки наркотици, тежки накротици.
          Или за да бъда точен: не бих искал някога дъщеря ми (когато порасне достатъчно) да пие алкохол (над някакви дребни количества бира или вино), още по-малко - да пуши, но съвсем в никакъв случай не бих приел да употребява леки наркотици (камо ли пък тежки). Т.е., възражението ми е срещу изказвания от типа на "употребата на леките наркотици е нещо естествено" или пък "употребата на леки наркотици не вреди".
          Инак май постигнахме някакво взаимно съгласие .

Comment

Аз лично много бих се радвал Одзава да се появи и да изкаже експертно мнение за визиологическите и психическите прояви на друсането пушенето и фиркането..
            Аиначе съм съгласен напълно с изказаното от Голум.
            А аз лично намирам че най-доброто приложение на алкохола е готвенето.Особенно с ром стават страшни работи.

Comment

Ааа, тук съм напълно съгласен с теб. Всъщност, именно алкохолите ставащи за готвене вършат прекрасна работа и при умерено пиене . Сиреч - вино, бира, коняк, ром (е, водката става за марината на месо, но не бих казал, че става и за пиене).

Comment

Ами предвид че аз готвя предимно сладкиши ромът е идеален, за Пиле много хубаво се получва с бира и кашкавал.
                Ама за водката ме хвърли в шаш, а открехни някоя рецепта.

Comment

Ааа, ясно. Е, аз пък много рядко готвя сладкиши, но виж ястия - твърде често. То впрочем ромът (и коняка) често могат и там да намерят приложение.
                  Инак твърдият алкохол (водката за предпочитане, защото е общо взето чиста откъм вкусови примеси, но става и хубава плодова ракия (с аромат) ) е много подходящ за мариноване на червено месо (свинско, телешко - по друго от червените меса аз не си падам) преди печене, пържене или паниране. Общовзето маринатата е от голямо количество от съответният вид алкохол и подходящи за случая подправки (тук много зависи: черен пипер; сол и лъжица-две захар; риган или босилек; индийско орехче, къри или кориандър; розмарин) и известно количество нарязан на кръгчета лук. В зависимост от месото и ястието - например при печене, към сместта може да се добави малко прясно или кисело мляко (или пък сметана, но излиза скъпичко).
                  Месото се кисне в тая смес поне 8-12 часа, може и повече.
                  След това се отцежда и се употребява според първоначалната идея. Твърдият алкохол спомага месото да стане много крехко и сочно.
                  Естествено, сходен ефект може да се постигне и с вино или бира - дори ароматът ще е много по-добър. Впрочем, аз най-често мариновам месото в твърд алкохол, а след това го приготвям с бира или вино.

Comment

Ух, потича ми слюнка, а противно на общото схващане имам доста работа в момента....тъкмо ми се намира сметана в халдилника и ще взема да пробвам. Дали да не си направим кулинарна тема?Или то май имаше..имам ясен спомен за Парабелум и за някакви суджуци. :pop:

Comment

Хехехе, тука вече половината теми нямат нищо общо със заглавията си . Не че ми пречи, де. Като е станало дума, Гоги, аз така и не разбрах кои ядат наденички с кисело зеле?

Comment

Ами нали ти дадох линк да прочетеш, германците ядат такива неща.

Comment

Голум, месото за да се кисне в тая марината нарязано и трябва да бъде? А начукано? :oops: И при каква температура стои?

Comment

Да, забравих да спомена. Задължително трябва да е нарязано на парчета (в зависимост от предназначението, разбира се) - може и на сравнително едри парчета. Също така, но това предполагам ви е известно, трябвада се реже на филии напрякона мускулните влакна.
                            Идеално е да бъде в хладилник, т.е., при сравнително ниска температура (но в никакъв случай не по-ниска от 5-6 градуса).

Comment

Аха, и кога ще ни нагостиш с това? Аз се наемам да забъркам десерт, напоследък много хубави банани с ром правя. Сладкиш от кестени също много хубав правя но това последното е толкова трудоемко че само за гаджето се прежалвам.

Comment

Н`ам, не е като да имам много свободно време, уви.

Comment

Working...
                                X