Призовавам ви да повдигнете малко нивото на дискусията и да ограничите личните нападки
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво искате от следващото правителство?
Collapse
X
-
Гост
Ползата от данъците е, че с тях се решават общи проблеми на държавата, а не лични мераци на някои държавници. Та когато раждаемостта спада драстично не виждам проблем парите от данъци да отиват за детски градини. Въпросът е, защо отиват за депутати в такова количество, при положение, че няма проблем с мераклии за народни представители. Та ако ще се съкращава, не е ли по-добре да съкратим разходите за депутати?
А партиите ще са общи около 30, тъй че има избор.
Comment
-
Гост
Само че, по-добре е да отиват в джобовете на бъдещите родители. Защото живота показва, че повече деца в развитите страни се раждат там, където семействата са относително богати - имат къщи и т.н. САЩ, за Западна Европа не знам.
Детската градина не е вдигнала раждаемостта по никакъв начин. Чувството за относителна икономическа независимот го вдига, обаче.
А депутатите са много. 1/2 от тях са предостатъчни. И да си пътуват с личните коли.
Comment
-
Какво искам от следващото правителство ли?:sm186: Ами това което исках и от сегашното. Дребни неща, човешки... Например, най-после да ни признаят шофьорските книжки в Германия. То вече ще е късно , ама все пак....:horse:Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Гост
Чувството за относителна икономическа независимот го вдига, обаче.
По принцип на теория всичко може без държавна намеса, а от там и без данъци. На практика обаче не е така, затова държавата трябва да финансира детските градини.
Comment
-
Galahad написаДа, но докато отимаме това чувство, може да сме изчезнали като нация. Та, дотогава не виждам друг начин, освен с парите от данъците.
По принцип на теория всичко може без държавна намеса, а от там и без данъци. На практика обаче не е така, затова държавата трябва да финансира детските градини.
абе, как ги мислиш тея...По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Да гледаме назад
Бойко Пенчев
Чакай да видим, рекох си, колко съм рационален - и отидох на "Гласоводителя" на Центъра за либерални стратегии. Идеята е чудесна - да се обърне процедурата на избор, като първо посочиш какво според теб трябва да се прави, а след това видиш коя политическа сила стои най-близо до твоите разбирания. С една дума - да избираш не лица и медийни образи, а интересите си.
So far, so good! Набързо отговорих на 25-те въпроса и се оказа, че трябва да заложа на... БНС. Което и през ум не ми е минавало, ако трябва да се изразя меко. Дали изненадващият резултат (от приятели и пишещи по електронните форуми знам, че не съм само аз изненаданият) показва, че политическото съзнание на българина е все още съвсем слабо рационализирано? Или има нещо сбъркано - не в "Гласоводителя", а в целия режим на политическа публичност, формиран през Прехода?
Има поне две фалшиви допускания, върху които почива днешният т.нар. политически дебат. Първото е, че избирателят може и трябва да гласува според интересите си. Върху това допускане се крепи целият разказ за прехода от "идеология" към "рационална политика", който доминира в публичното пространство. Имало едно време едни сини и червени фанатици, ама сега вече се гласува прагматично. Антонио Грамши и Луи Алтюсер обаче пък казват, че човек следва не своя интерес, а онова, което си мисли, че е негов интерес.
Разбира се, Грамши и Алтюсер са марксисти и се надяват един ден човекът да прозре истинския си интерес, но като всички марксистки надежди и тази не е много надеждна. Което не пречи днешните коментатори на политическия живот да се държат така, сякаш "проглеждането" вече се е случило.
Второто фалшиво допускане е, че историята няма значение. Сравняваме политически програми и се местим по хоризонталния спектър "ляво - дясно", избирайки между политици, които пък се държат като новородени.
И всички гледаме напред. И това било много прагматично - да загърбим миналото, да мислим за бъдещето... Всъщност реенето в бъдещето и увереността, че всичко започва от днес, не е прагматизъм, а непълнолетие на разума. Невъзможно е да проумеем политическата констелация на настоящето, нейните възможности и ограничения, без памет за миналото. Ако искаме да разберем нещо в социалния свят, трябва да вникнем в условията на неговото възникване, казва Бурдийо.
....
Comment
-
Гост
Galahad написаДа, но докато отимаме това чувство, може да сме изчезнали като нация. Та, дотогава не виждам друг начин, освен с парите от данъците.
Другото е само начин някой да ги открадне.
Comment
-
Гост
С втория месец, от който татковците и майкит епочват да виждат повечето пари в ръцете си.
Другата страна е, че ако дадът парите на майка и татко роми, следва 3-дневен гуляй и децата вместо на училище се пращат да просят. Тъй че няма как отпуснатите пари да идат за училищна такса.
Или има нещо сбъркано - не в "Гласоводителя",
Comment
-
Гост
Ами, точно заард посочените от теб обстоятелства майките и татковците нямат пари и точно тези обстоятелства трябва да с епроменят. Това е намаляне на данъчната тежест. То трябва да е реално!
Парите на ромите са си техни. Даже и за пиене да ги похарчат, те ги влагат в икономиката по свой си начин. Ако не си хранят децата, да ходят да отговарят в затвора за това или където щат.
Важното обменът да става без държавата.
За партиите. България страда от този кусур винаги, особено много след 1989 г. Обаче, партиите, и то ВСИЧКИ правят бизнес, защото РАЗПОЛАГАТ ЧРЕЗ ВЛАСТТА С ДЪРЖАВЕН РЕРУРС, и то голям и излишен.
Това ни връща към първа точка - по-малко държава в икономиката - по-малко корупция.
Това първо.
Второ, дори и "корупционно съпътствани", партиите все пак правят политика. Това им е предназначението - ако съвсем не го правят, не може, всичко бързо рухва. Нали системата трябва да се подържа, най-малкото за да се източва!
Значи, вече въпросът е на друга плоскост - КАКВА Е ПОЛИТИКАТА?
Защото корупцията ще си ги съпътства. Ако политиката е по-ограничителна за държавата, тогава самата партия която управлява ще прави по-малко далавери.
Парадоксално самоограничение, т.е. невъзможно?
Не е така. Често върхушките на партиите са в противоречие с дребните и играчите. Има, не може да няма в някоя от тях по-"държавнически елемент" и това е РАЗЛИКАТА, която трябва да се търси.
Да се упреква партия, че е корумпиарана е основателен, но изместен упрек.
Въпросът е ПОЛИТИКАТА Й ВОДИ ЛИ ДО ПОВЕЧЕ КОРУМПИРАНЕ НА СИСТЕМАТА ИЛИ НЕ.
А частната далавера не може да не тече, обективен факт. Господа не може да слезе да ни оправи и тя в цял свят тече. Работата е в генералната схема, защото тя като цяло решава нещата. Какво ДОМИНИРА.
Иначе, все едно като се разкащляте и идете на доктор, да му викате "обувките ви са мръсни".
Мръсна са, въпросът е ще те излекува ли, или си е формен мърляч.
Galahad написа- пропуснали са няколко въпроса, при които да отпадат всички изброени полит. сили: ......?
Второ, ако отпаднат ВСИЧКИ партии, идва КОЙ?
КОЙ ИДВА?
Някой Адолф насред Европейския съюз?
Идва нещо, което е същото, но няма коректив.
----------------------
Прадон за главните букви, ама ми се струват важни.
Comment
-
Galahad написа- и как ще стане това отиване на парите в ръцете на майките и татковците - като от мизерните си заплати платят своята здравна осигурка, тази на децата си, тази на безработния си съпруг, пенсионната си осигуровка, дънък сгради, пътен данък/карнетка, магистрална такса, такса на топлофикация, че си е прокарала тръбите през частния им имот (нищо че са си спрели радиаторите), такса електромер (за телевия), ДДС, Данък върху дохода (под разни наименования и разновидности)... А събраните пари отидат са издръжка за нечувани от хората структурки ( в които работят, или по-скоро се забавляват рожбите на актуалните властимащи) и депутатски екскурзии.
Другата страна е, че ако дадът парите на майка и татко роми, следва 3-дневен гуляй и децата вместо на училище се пращат да просят. Тъй че няма как отпуснатите пари да идат за училищна такса.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Гост
Ти сам със себе си ли спориш? Казваш, че трябва да се плащат данъци, защото това е единствения начин да има раждаемост и т.н., а после казваш, че данъците са сериозна пречка за благосъстоянието на хората. Ту се оплакваш от корумпираните управляващи, ту казваш казваш, че трябва да им даваме повече пари.
Аз предложих 2 варианта и ги повтарям за пропусналите:
1. Нищо "безплатно" и никакви данъци (в Монако няма данъци)
2. Има данъци и парите отиват не за депутатски екскурзии, а зе безплатно здравеопазване, безплатно образование, армия и обществен ред(относително малка част от парите за президент, министри, депутати, посланници, областни управители и кметове). Не е работа на държавата нито да прави телевизия, още по-малко кино (киноиндустрията трябва да е данъкоплатец, а не забавление за рожби на властимащи)...
А трето положение няма!
Comment
-
Да, бе, само дето в различните си мнения защитаваш различните варианти. Пък аз за фен на Левски и ЦСКА едновеременно не съм чул.
Питах те още преди, по втория вариант, какъв предлагаш да е механизма за ограничаване на "легалното" (което не е основния проблем, но все пак) харчене за висшата държавна администрация?По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Galahad написаАз предложих 2 варианта и ги повтарям за пропусналите:
1. Нищо "безплатно" и никакви данъци (в Монако няма данъци)
2. Има данъци и парите отиват не за депутатски екскурзии, а зе безплатно здравеопазване, безплатно образование, армия и обществен ред(относително малка част от парите за президент, министри, депутати, посланници, областни управители и кметове).
Comment
Comment