Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За политическите и идеологически митове (разделена от "Съвременна

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Е, хъм, когато това, дет така цветисто го описваш, става в Куба, нашият герой не само че не е там, ами и вече не е между живите. В БОливия, нали знаеш, му приключва жизнения път. Докато той е директор на националната банка (което е май до две години след революцията) земята се раздава на селяните (точно това е същността на аргарната реформа), като банката им отпуска заеми за закупуване на техника и ниструменти. Това е идеята и това "нашият герой" започва да осъществява на практика. Но доста скоро след това се впуска в нови авантюри (всъщност, той сам себе си определя като авантюрист и "конквистадор на свободата" )- в Африка и после в Боливия, където го убиват.
    За национализация на градската собственост - не знам (то поначало няма никакъв капитализъм при Батиста, няма и частна собсвеност на местинте жители общо взето - държавата си е почти в колониален стадий), но в никакъв случай не е веднага след революцията, а май е значително по-късно. Впрочем, дори не веднага след революцията е национализацията на мините, петролното находище и плантациите (последното става в рамките на аграрната реформа, която се извършва в продължение на няколко години). Като този процес е силно затормозен от споменатата по-горе намеса на САЩ и тайните им служби, както и от заплахата от военна агресия, провоцирана от САЩ (че и от Трухильо). Поради което бая средства се хвърлят за набавяне на въоръжение (и може да се изненадаш, но не от СССР - тогава все още те нямат връзки със СССР).
    А както ти написах и по-горе - първото (и общо взето последното, защото до повече не стига, защото умира), което го вълнува е да види Латинска Америка свободна от колиниализма и военната диктатура. Това може би на теб ти се вижда малко и незначително на фона на борбата с комунизма, ама за тях си е изглеждало съществено .

Comment

Раздавли са кредити на селяните като частници? Колко време е траело това състояние и докога в Куба има дребна частна селска собственост?

Свободна от колониалната (че къде пък там има колонии) и военната диктатура ОК, но КАКВА после я е искал?

(Пусни някои негов цитат, става ми интересно)

ПП

Взех, та прехвърлих за партизанската война и ще ви кажа нещо - шашава работа.
      Стилът е отличен - кратък, ясен разбираем. Изложението си го бива. Обаче идеите....

Накрая предлага народната армия да ходи на бригади и цитира мисли като "Армията, това е народът във военна униформа". Е добър ден, коге не е било така?

Ей, Амгъл, поздравления! Накара ме да чета комунистическа литература

Е видях му творбите. Чиста и натурална партийна агитация - пълно беше с такива и у нас.

Вярно, че неговите са много по-добри от тези на бай Тошо, ясни и точно и несъмнено съдържат особена привлекателност.
      Когато с такава увереност и даже пламенност ти говорят за разни неща, можеш и да повярваш.
      Но по съществото си е едни нищо.
      Стига дотам да се бори с "бюрократизма". С нещо напомня "културната революция" на Мао.

А пък в Куба първата национализация на земя е станала през 59-та, по-голяма през 62-ра. Не знам за други, но има.
      Той и Ленин с първия си декрет раздаде земята, пък после.......

Това говори, че делата му са си чист комунизъм, а пък антиамериканската реторика си е само за параван.

Ей му творбите:
      Эпизоды революционной войны. (Воспоминания).
      Партизанская война
      Куба и "План Кеннеди"
      Куба, ее экономика, внешняя торговля и значение в современном мире
      Э. Че Гевара, Экономические воззрения, сб.
      Социализм и человек на Кубе (12/03/1965) NEW!
      Боливийский дневник. Фрагменты., (из книги Ж.Кормье, Че Гевара, М., 1997.)
      Боливийский дневник. (вариант журнала Новое время,1968г)
      Речь на Второй афро-азиатской экономической конференции

Last edited by ; 29-04-2005, 00:18. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Е, радвам се, че съм те накарал да четеш подобни неща . А че има и много коумнизъм в идеите му - така си е. Обаче пак гледаш нещата от позицията на сегашното си познание, а не от тогавашното - тогава и там комунизмът и м е изглеждал достатъчно смислен и на място. Сега, кагато знаем много повече нещата ни изглеждат различни (само бих добавил, че по-голямата част от западните интелектуалци тогава си падат по тези идеи, какво остава за латино-американските им събратя ).
        А щом си му зачел творбите си видял за какво говорех по-горе - човекът е авантюрист и професионален революционер, който се съсредоточава най-вече върху практиката. А и цялото му теоретизиране по същество е свързано именно с партизанската война. Съмнявам се, че сериозно се е замислял над много сложният въпрос "а какво след това, когато спечелим?". Достатъчно трудно му се е виждало самото спечелване .

Comment

gollum написа
          Е, радвам се, че съм те накарал да четеш подобни неща . А че има и много коумнизъм в идеите му - така си е. Обаче пак гледаш нещата от позицията на сегашното си познание, а не от тогавашното - тогава и там комунизмът и м е изглеждал достатъчно смислен и на място. Сега, кагато знаем много повече нещата ни изглеждат различни (само бих добавил, че по-голямата част от западните интелектуалци тогава си падат по тези идеи, какво остава за латино-американските им събратя ).
          Контекста, контекстаааааааааааа!!!! Ей нияаа са научат 'орта ееей! Аааах, защо ми трябваше да са захващам с тая пуста академична ангария. :wall: Мъка, майко мъкааа! Искам насело чобанин да ставам! Жената, козите, салатката, ракийката и хорото/евентуално чалга... Кой кат мен???

Роди ма майко прост аз сам ша са изруся!!!
          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
          (собствен патент)

Comment

Малко твърде иносказателен си, Батк Чарли . Не мое ли мъничко да се конкретизираш . А че контекстът е съществен, така си е - а Че напълно се вписва в "контекста на времето и мястото".

Comment

gollum написа
              А щом си му зачел творбите си видял за какво говорех по-горе - човекът е авантюрист и професионален революционер, който се съсредоточава най-вече върху практиката. А и цялото му теоретизиране по същество е свързано именно с партизанската война. Съмнявам се, че сериозно се е замислял над много сложният въпрос "а какво след това, когато спечелим?". Достатъчно трудно му се е виждало самото спечелване .
              Радваш се, а! Радвай се, радвай се, пък аз ги чета (абе как се слагат пустите емотикони тука?)

С всичко написано в цитата се съгласявам безапелационно. Те това ми беше и на мене мисълта. От сегашна гл.т., разбира се. Ако тогава така са се заблуждавали - тяхна и на народите им беда.

Batko Charly написа
              Контекста, контекстаааааааааааа!!!! Ей нияаа са научат 'орта ееей! Аааах, защо ми трябваше да са захващам с тая пуста академична ангария. :wall: Мъка, майко мъкааа! Искам насело чобанин да ставам! Жената, козите, салатката, ракийката и хорото/евентуално чалга... Кой кат мен???
              Батката! От мене да знаеш, ни академизъм, ни контекст, не струват без жената, ракийката, салатката и саунда! Не е задължително да е чалга и да си чобанин. На село може, ама може и в града.

Тогава, когато човек съчетае тия две работи като оня китайски символ, ще постигне Прозрение И то ще му покаже, че теорията лесно се откъсва от живота, като балон от сергия. И може да стане грешна. А като стане грешна, има свойството да мултиплицира грешките в геометрична прогресия. А като това чудо зазвучи убедително, щото е теория, а тя не е постижима от всеки и маса народ чака да му обЯснат, става още по-голема беля.

Затуй, ракийката е нужна на теорията, както и теорията е нужна на ракийката! Та като теоритизират тия философи за които ти по-горе каза, не е зле периодически да излязат до кварталната кръчма, да цапнат две три мастички, да свирнат на гаджето и да поприказват с някой шофьор на камион.
              И да не забравят, че има неща, като ествественото право на личността и прочие, от които не требе да се отстъпва. Тогава всички теории ще да са по-безвредни

Евалата и на тебе!!!
              Last edited by ; 29-04-2005, 19:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
              X