Тука пише за разни според авторите митове като например "500 години ни клаха".
Смятате ли така-наречената Американска Революция за мит или за истинска ревоюция?

.

Като основния въпрос, разбира се, е как дефинираме понятието "революция" - всъщност, спорът тръгва от по-широкия или по-тесния обхват на това понятие.
- по-точно ще е да включиш тук Февруарската революция и чак подир нея Октомврийската (която много повече се родее с вътрешнореволюционен преврат, но за сметка на това накрая утвърждава напълно нова ценностна система, съчетана с вариация на старата административна организация (отпреди Февруарската революция)).
).
- по-точно ще е да включиш тук Февруарската революция и чак подир нея Октомврийската
. Прав си, разбира се.
- инак съм напълно съгласен с този стилистично-фонетичен аргумент
.
). Това, което написах в предходния пост идваше да подчертае, че според мен "Американската революция" (малко ме дразни това използване на "американски" за да се посочи САЩ - сякаш южноамериканските събития от същия тип не са достойни да бъдат назовани "американски") по-скоро не е революция, а особен вид колониална война - не бих я нарекъл нито "национално-освободителна" (няма никаква нация, която да се "освобождава" по онова време), нито "народно-освободителна".
.
.QUOTE]

Като основния въпрос, разбира се, е как дефинираме понятието "революция" - всъщност, спорът тръгва от по-широкия или по-тесния обхват на това понятие.

Иначе пича пише доста интересни неща, на някои от които сам върл фен.
Comment