Тит написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Образователен ценз за гласуване
Collapse
X
-
may the Force be with you
-
Han Solo написаПо тази логика ще се получи че Професорът от БАН и преподавателят в СУ Кл. Охридски ще имат по-малко право на глас от тия дето карат мерцедеси 600 SEL и баварци по улиците и не се съобразяват с никого , с правилника още по-малко.... Аз предпочитам такива хора да не ми определят управляващите
За Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.Сега не знам. Не знам дали важи и само за някои от кантоните.Всеки кантон си има различни закони.
Comment
-
Тит написаДоколкото знам в Щвейцария жените все още нямат право на глас, но виждаме че тя се развива нормално."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Тит написаКойто има собственост ,плаща данъци и съответно има по-голям принос към развитието на държавата, както и по-голям интерес да мисли кой ще го управлява.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Не че нещо, но:
За Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.
От 1971г. Швейцарките имат право на глас. Решението е взето с референдум(2/3 за, 1/3 против).
Не виждам с какво който и да е вид ценз ще подобри нещата - нито наличието на повече имущество или финансови средства, нито образоваността сами по себе си гарантират разумно използване на политическото право. На практика няма как, освен субективно, да се прецени това, поради което системата, според която всички пиртежаващи граждански права могат да упражняват и политически такива, е общо взето по-правилна. Най-малкото тя подсигурява, че цялото население на страната учавства в избора (инак съответната ограничена част би се обединла около идеята за получи съответните права - борби, които са се водили в исторически план и за които знаем достатъчно - именно те са довели до сегашното състояние на нещата).
Comment
-
Тит написаДобре де.Кой спори?
До 1971г. жените не са имали право на глас в цяла Швейцария, а в 1990г. е отпаднала тази забрана във всички кантони.
http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
Comment