Тит написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Образователен ценз за гласуване
Collapse
X
-
По тази логика ще се получи че Професорът от БАН и преподавателят в СУ Кл. Охридски ще имат по-малко право на глас от тия дето карат мерцедеси 600 SEL и баварци по улиците и не се съобразяват с никого , с правилника още по-малко.... Аз предпочитам такива хора да не ми определят управляващитеmay the Force be with you
-
Ех,те такива си крият имуществото и хич не плащат данъци. Но донякъде си прав. В миналото обаче са съществуали и двата вида ценза и мисля че е било по-справедливо.Han Solo написаПо тази логика ще се получи че Професорът от БАН и преподавателят в СУ Кл. Охридски ще имат по-малко право на глас от тия дето карат мерцедеси 600 SEL и баварци по улиците и не се съобразяват с никого , с правилника още по-малко.... Аз предпочитам такива хора да не ми определят управляващите
За Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.Сега не знам. Не знам дали важи и само за някои от кантоните.Всеки кантон си има различни закони.
Comment
-
Не е вярно. Пишеш пълни глупости !Тит написаДоколкото знам в Щвейцария жените все още нямат право на глас, но виждаме че тя се развива нормално."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Направо ти обявявам война ако наистина го мислиш това. :fire::sm229:Тит написаКойто има собственост ,плаща данъци и съответно има по-голям принос към развитието на държавата, както и по-голям интерес да мисли кой ще го управлява.Проблемът на форума :damnyou:
"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
Паисий Хилендарски
Comment
-
Не че нещо, но:
иЗа Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.
ТОва не е "до скоро", нито "преди 5-6 години" - от тогава са минали 34 години, което е доста повече (или 15 години, ако вземем 1990 г.).От 1971г. Швейцарките имат право на глас. Решението е взето с референдум(2/3 за, 1/3 против).
Не виждам с какво който и да е вид ценз ще подобри нещата - нито наличието на повече имущество или финансови средства, нито образоваността сами по себе си гарантират разумно използване на политическото право. На практика няма как, освен субективно, да се прецени това, поради което системата, според която всички пиртежаващи граждански права могат да упражняват и политически такива, е общо взето по-правилна. Най-малкото тя подсигурява, че цялото население на страната учавства в избора (инак съответната ограничена част би се обединла около идеята за получи съответните права - борби, които са се водили в исторически план и за които знаем достатъчно - именно те са довели до сегашното състояние на нещата).
Comment
-
Аз споря, и то не за да се заяждам, както вероятно си мислиш, а защото се опитвам от самото начало да ти кажа нещо, което пак ще повторя - използваш патрони, които са халосни като стреляш. Или по-просто казано, вероятно знаеш, но не е в детайли и примерите, които даваш просто не са на място поради липса на тежест. Първо говориш за това, че жените в Швейцария нямали право на глас сега, после станаха 5-6 години със сигурност, накрая излезе /след проучване от твоя страна/, че са 30. Просто проучи, когато излизаш с такива аргументи. Не стоят сериозно иначе, разбираш ли. И въобще, когато чета такива фрази, как след това да те взема насериозно, когато казваш нещо от сорта на °виждаме, че тя се развива нормално°...?Всичко, което виждам до тук е, че ти не познаваш почти нищо от кухнята и от политиката на страната.Тит написаДобре де.Кой спори?
До 1971г. жените не са имали право на глас в цяла Швейцария, а в 1990г. е отпаднала тази забрана във всички кантони.
http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
Comment