Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Образователен ценз за гласуване

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тит написа
    ...............
    Хубаво е да се въведе имуществен ценз.Който има собственост ,плаща данъци и съответно има по-голям принос към развитието на държавата, както и по-голям интерес да мисли кой ще го управлява.Образователен ценз също е добре..................
    По тази логика ще се получи че Професорът от БАН и преподавателят в СУ Кл. Охридски ще имат по-малко право на глас от тия дето карат мерцедеси 600 SEL и баварци по улиците и не се съобразяват с никого , с правилника още по-малко.... Аз предпочитам такива хора да не ми определят управляващите
    may the Force be with you

Comment

Хъм, това за Швейцария така ли е наистина? Защото малко ме изненадва...

Comment

Тит написа
        Доколкото знам в Щвейцария жените все още нямат право на глас, но виждаме че тя се развива нормално.
        Е, ти разби всички рекорди! :1087:
        По моя преценка съм обективен.

Comment

Майтапа настрана, но май имаше нещо такова....
          Мотаят ми се спомени за референдум там дали да дадат най-накрая право на глас и на жените.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Han Solo написа
            По тази логика ще се получи че Професорът от БАН и преподавателят в СУ Кл. Охридски ще имат по-малко право на глас от тия дето карат мерцедеси 600 SEL и баварци по улиците и не се съобразяват с никого , с правилника още по-малко.... Аз предпочитам такива хора да не ми определят управляващите
            Ех,те такива си крият имуществото и хич не плащат данъци. Но донякъде си прав. В миналото обаче са съществуали и двата вида ценза и мисля че е било по-справедливо.

За Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.Сега не знам. Не знам дали важи и само за някои от кантоните.Всеки кантон си има различни закони.

Comment

Тит написа
              Доколкото знам в Щвейцария жените все още нямат право на глас, но виждаме че тя се развива нормално.
              Не е вярно. Пишеш пълни глупости !
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Тит написа
                Който има собственост ,плаща данъци и съответно има по-голям принос към развитието на държавата, както и по-голям интерес да мисли кой ще го управлява.
                Направо ти обявявам война ако наистина го мислиш това. :fire::sm229:
                Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                Паисий Хилендарски

Comment

mellisa написа
                  Не е вярно. Пишеш пълни глупости !
                  Добре де.Кой спори?
                  До 1971г. жените не са имали право на глас в цяла Швейцария, а в 1990г. е отпаднала тази забрана във всички кантони.

Comment

От 1971г. швейцарките имат право на глас. Решението е взето с референдум(2/3 за, 1/3 против).
                    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Хм, не е било толкова скоро, явно съм се заблудил.
                      XV mile the sea brode is
                      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Направо ти обявявам война ако наистина го мислиш това. :fire::sm229:
                        Ами,мисля го, но само по принцип. На практика в България какви резулатати ще има не може да се знае.
                        Но това е била причинита да бъде предвиден имуществения ценз в миналото.

Comment

Не че нещо, но:
                          За Швйцария:Информацията ми е от преди 5-6 години ,със сигурност.
                          и
                          От 1971г. Швейцарките имат право на глас. Решението е взето с референдум(2/3 за, 1/3 против).
                          ТОва не е "до скоро", нито "преди 5-6 години" - от тогава са минали 34 години, което е доста повече (или 15 години, ако вземем 1990 г.).

Не виждам с какво който и да е вид ценз ще подобри нещата - нито наличието на повече имущество или финансови средства, нито образоваността сами по себе си гарантират разумно използване на политическото право. На практика няма как, освен субективно, да се прецени това, поради което системата, според която всички пиртежаващи граждански права могат да упражняват и политически такива, е общо взето по-правилна. Най-малкото тя подсигурява, че цялото население на страната учавства в избора (инак съответната ограничена част би се обединла около идеята за получи съответните права - борби, които са се водили в исторически план и за които знаем достатъчно - именно те са довели до сегашното състояние на нещата).

Comment

Тит написа
                            Добре де.Кой спори?
                            До 1971г. жените не са имали право на глас в цяла Швейцария, а в 1990г. е отпаднала тази забрана във всички кантони.

http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland
                            Аз споря, и то не за да се заяждам, както вероятно си мислиш, а защото се опитвам от самото начало да ти кажа нещо, което пак ще повторя - използваш патрони, които са халосни като стреляш. Или по-просто казано, вероятно знаеш, но не е в детайли и примерите, които даваш просто не са на място поради липса на тежест. Първо говориш за това, че жените в Швейцария нямали право на глас сега, после станаха 5-6 години със сигурност, накрая излезе /след проучване от твоя страна/, че са 30. Просто проучи, когато излизаш с такива аргументи. Не стоят сериозно иначе, разбираш ли. И въобще, когато чета такива фрази, как след това да те взема насериозно, когато казваш нещо от сорта на °виждаме, че тя се развива нормално°...?Всичко, което виждам до тук е, че ти не познаваш почти нищо от кухнята и от политиката на страната.
                            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

аз пък още чакам обяснение на твърдението, че "сърбите са по-добре от нас"
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ами Империал, това е от онзи тип твърдения, които много лесно се разпространяват на принципа така точно определен от Пратчет като "снощи в кръчмата един човек ми каза". На практика са си митове .

Comment

Working...
                                X