Искам да попитам някой знае ли как се става професионален войник (кадрови) в нашата армия? Аз единственото което знам е че трябва да си минал казармата. Иначе проверявах в сайта на Министерството на отбраната, ама не намерих нищо та някой знае ли. Главно ме интерисува какви изпити се държат - физически (какви дисциплини се покриват), медицински, маи вече има и тест за английски (дали е вярно), има ли психически и т.н. Питам защото в момента ме интерисува много не че ще ставам (макар че след време имам и такива планове, но само планове за сега ), но питам за друго.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как се става професионален войник?
Collapse
X
-
от сега мога да ти кажа, че не е задължително да си завършил военната си служба - една от добрите опции е, че когато измине 2/3 от нея (т.е. 6 месеца ако не си висшист) можеш да подпишеш договор за професионален войник и практически наборната ти служба свършва - започваш да получаваш заплата и те пускат да си ходиш в къщи. Първия месец май само събота и неделя щото има някакво как му викаха 'първоначално обучение' де.
това го зная от собствен опит - когато аз служих няколко човека от нашите решиха да стават професионалисти и така беше.
Comment
-
значи Шелемберг, виж сега: за да станеш професионален войник някъде, трябва първо от съответното поделение да са обявили свободни места за войници. Тези места периодично се обявяват във вестник "Овча мисъл" както е известем "Българска армия" сред войниците.
Всъщност първата ти работа е да отидеш във военното окръжие, където се водиш - там би трябвало да има човек, който се занимава с набирането на войници и който ще ти даде информация за свободните места, както и за всичко друго, което искаш да знаеш, че и за някои неща, които не искаш...
Изискванията за професионалните войници са доста и мога да те уверя, че повечето хора ги покриват идеално - няма тест по английски, физическите тестове са тези, които се правят в казармата за съответната възраст. За да кандидатстваш трябва да събереш една купчина документи, вкл. и от Военномедицинска академия че си годен за военна служба, но първо ще се наложи да изчакаш проучване на военното контраразузнаване за себеси. Тия неща ще ти ги кажат и в окръжието де.
За мисиите извън България, ако си решил да стигаш до там, подборът е по-сериозен и английски се изисква.
Comment
-
Longanlon благодаря ти много, но само да те питам две работи: 1. примерно за мисии зад граница труден ли е тестът по английски? 2. Когато след 2007 г. или когато наистина отпадне казармата как ще се става проф. войник като все пак трябва да си минал казармата, а в случая тя вече не съществува.
Иначе за големия куп документи то е ясно че ще бъдат много, а за изискванията щом почти всички ги покриват идеално значи няма да са кой знае какво. А за проучването от военното контраразузнаване това за пръв път го чувам, но като се позамисля е логично все пак нали ще трябва да те проучат какъв си, що си. Ти иначе проф. войник ли се водиш, защото като те гледам май си гвардеец? Ами пак ти благодаря, ако се сетя друго пак ще питам.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Абе то като гледам медала има две страни - едно е да се запишеш професионален войник, а съвсем друго е да станеш такъв, защото по личното ми мнение в момента в БА има много хора които се водят професионални войници а са единици тези които са такива. Ако искаш да станеш професионалист за момента ми се вижда че има само едно такова място - Чуждестранния Легион :fire:may the Force be with you
Comment
-
хайде-хайде - всеки със своя морален избор, рамблер.
Колкото до теста по английски, на мен лично едва ли ще ми е труден, като имам пред вид английския на някои познати, които се върнаха от Ирак и Босна. За теб не знам. Имай пред вид, че за професионалните войници се организират безплатни курсове по английски, така, че дори и да не е добър твоят ще можеш да го понаучиш.
Наборът на професионални войници след 2007 ще става по абсолютно същия начин, както и до сега, като естествено ще отпадне изискването да си изкарал службата. Това ако след 2007 няма наборна армия де, което лично на мен ми е малко съмнително.
От физическите изисквания си спомням само едно, на което му викат 'комплексно силово упражнение' - 30 сек. коремни преси+30 сек. лицеви опори - трябва да направиш общо от двете 58, аз правя 65 а не съм кой-знае колко як. Бягане има на 100 и 1000 метра мисля също.
Само да ти кажа, Шелемберг, че си в грешка - аз работя в Асоциация на Дунавските общини, което е неправителствена организация, а гвардеец бях в казармата преди 2 години.
Comment
-
Ето ме и мен(една седмица мързел стига).70 какво?И коремни и лицеви не е нищо особено.Поне за човек който поне малко се е занимавал със спорт.Е все пак едно е да напомпиш 70 лицеви на някакъв тест друго е да ги помпиш сутрин при всяка физзарядка Мен лично гърдите винаги ми били проблем и упражненията за гърди са ми скучни.А наистина в нашата армия(за момента) понятието "професионален войник" е доста разтеглено.Професионални войници всмето да стават дебили като мен стават разни момчета с финансови проблеми......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Ето ме и мен(една седмица мързел стига).70 какво?И коремни и лицеви не е нищо особено.Поне за човек който поне малко се е занимавал със спорт.Е все пак едно е да напомпиш 70 лицеви на някакъв тест друго е да ги помпиш сутрин при всяка физзарядка Мен лично гърдите винаги ми били проблем и упражненията за гърди са ми скучни.А наистина в нашата армия(за момента) понятието "професионален войник" е доста разтеглено.Професионални войници всмето да стават дебили като мен стават разни момчета с финансови проблеми......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
Comment