Не знам за стереотипите, но дори да вземем само София - има твърде много квартали, които са в ужасно състояние. За фабриките - разхождали ли сте се около бившите "индустриални зони"? Някои от заводите все още работят, други не, но с изключение на новопостроените, останалите са вужасно състояние, независимо дали работят или не. И са с много стари сгради и техника, с полуразрушени сгради с изпочупени прозорци и т.н. Тоест, освен красивите и по-чисти кътчета на Родината ни, има твърде много запуснати и полуразрушени краища. Като това, че в други държави също има такива въобще не е оправдание. С природата ни ситуацията е абсолютно същата. От една страна имаме индустриални замърсявания, свръзани с погрешните темпове на индустриализация и липсата на каквато и да е мисъл за екологични решения преди 10.11.1989 г., тогава символите на прогреса в България бяха димящите комини. Което е по-лошо обаче, липсва възпитание и чувство за ред и вкус към чистотата - около 2/3 от сънародниците ни не изпитват каквото и да е неудобство да изхвърлят отпадъците си където и както им е удобно. Точно по такива причини на по-леснодостъпните места е пълно с най-разнообразни боклуци, а при по-силен вятър из въздуха над градовете могат да се забележат доста странни летящи предмети. Например да ти влети (на 6тия етаж да речем) мръсен найлонов плик през прозореца. И т.н., няма смисъл от подробности. И пак както горе - не е необходимо да си търсим извинение, че и в други страни хората постъпват така. Ние сме тук и сега и единствената мярка за нашите постъпки сме си самите ние.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
'Таймс': Българите са пътници във времето
Collapse
X
-
Воланд
-
Гост
-
Английска ''точност''.
valo написаПерспективното печелищо перо на България е туризма. И точно против него е насочена споменатата статия.
Съгласен съм относно окаяното положение на някои места в страната,но тук не говорим за оправдания или пък за екология,а за неадекватно мнение от страна на някакъв измислен журналист.
В подкрепа на това-Под земята вероятно - ако съдим по факта, че липсват очевидни места за живеене.
Comment
-
valo написаТова донякъде е истина, но проблема, според мен е другаде. В тенденциозното представяне на страната ни пред бъдещите потенциални туристи. Никой не се кани да ги настанява в полу-срутени заводи или в приватизирани мърляви фабрики.
С тежкото машиностроене се провалихме. С компютрите - също. Перспективното печелищо перо на България е туризма. И точно против него е насочена споменатата статия.
Или вземи Слънчев бряг - гледай от време на време някой и друг репортаж за строежите и после се постави на мястото на някой турист. Както обекновено - няма никакъв заговор - сами сме си виновни. И най-вече бившите мутри, които отдавна са навлезле в туризма, но типично по мутренски оцапват нещата."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Гост
E, що, и София се поразкрасява. Дето само не я мият често. Панелките ми е интересно какво ще им се случи и кога. но те са си тежко наследство.
Comment
-
KG125 написаE, що, и София се поразкрасява. Дето само не я мият често. Панелките ми е интересно какво ще им се случи и кога. но те са си тежко наследство.
Ако това не стане скоро,някои блокове ще се срутят върху хората! :1087:
*
Поне в центъра е чисто,иначе в крайните квартали си е мазало.
Оставяме настрана каруците с ръждясали останки от перални и подтичкващи след тях кучета,например по ''Витоша''.. :fire:
Comment
-
Гост
Те за срутване няма да се срутят, че са едни от най-здравите строителни конструкции от наличните. "Саниране" е термина, но то хваща топлоизолация и външно обновяване, което е хубаво, обаче тия еднакви кутии който ги измисли, бял ден да не види!
Аз всъщност знам кой е - това е най-евтиния начин да строиш жилища, когато си монополист и няма избор....
Comment
-
Воланд
Блоковете са си блокове и разкрасяването има надали ще доведе до кой знае какво подобряване. Но периода е бил такъв и се е искало повече място за повече индустриални работници и чиновници. Друга епоха, вече отминала и нямаща толкова общо с политическия строй. Ето един пример от Китай (5 от 6 файла, шестия ще го кача в следващ пост):
Comment
-
Воланд
-
Гост
А-а, Китай вече е фантастика. Пред Мао нашите са направо швейцарци!
Обаче, те по тоя начин не само решава "жилищния въпрос", изкуствено създаден от тях самите, впрочем.
Държавата правеше БИЗНЕС, от едната страна ограничавайки хората да се оправят сами, от друга продавайки им панелки във време, когато технологията позволяваше друго.
----
Я, те били нови! Интересно, с нещо напомня модерните, но пак огромни и безобразни строежи в Москва.
В Япония ии Южна Корея такова чудо има ли? В Зап.Германия и Англия май бързо ги забравиха по една единствена причина - хората ги не щат, искат си къщурките с двора, колкото и малки да са!
Обаче последната снимка ме кефи! Има един празен стол на хълма.... Китайска работа
Comment
-
Не знам, аз се улових да се възхищавам на някои от китайските °висоти° Определено ги предпочитам пред блоковете на доста софийски квартали
За коментара на английския журналист по повод на къде живеят хората, може би долавям от части причината за такова учудване. Истината е, че на Запад влаковите композиции пресичат най-често градовете, а гарите им дори са в центъра. Румънският влак, ако не се лъжа, минава през Балкана, а там например доста от гарите са извън селата и градовете. Не го оправдавам, търся причини за неговата реакция :p"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Причините са, че някой от туристическия бизнес ги е поръчал. Какво като е "Таймс", и той явно не е гаранция за обективност. Или просто е наивничък дописник, комуто е досадило наистина грозната ни ж.п.картина.
Защото авторът гледа само от влака, пък то и оттам не само това, което той описва, се вижда.
Comment
-
Може би западните журналисти (като част обществото въобще) имат някаква предубеденост към страни като нашата. Давам и интересен пример: Вчера в регионалната притурка на голям всекидневник, имаше статия, предизвикана от публикация в голям английски вестник (или агенция, но не си спомням името). Та в чуждестранната статия ставало дума за един английски турист, отседнал в "Златни пясъци". Въпросният човечец, "прибирайки се вечерта към хотела си, бил нападнат и прободен с хладно оръжие в бедрото, откраднати му били пари, кредитни карти и фото камера". Нашите журналисти решават да проверят за този случай в местното РПУ. И какво се оказва - въпросният англичанин, е бил намерен в пияно до неадекватност състояние, а около него са се вургаляли, личните му документи и пари, които са му били върнати срещу разписка от полицията. Наблизо е имало ламаринен лист, на които въпросният господин е наранил кракът си. ... Та питам аз, такива мародери и вандали ли сме българите. Просто такива непроверени случаи, излизащи в чуждото медийно пространство наистина уронват престижа ни.Dulce et decorum est pro patria mori
ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.
Comment
-
Гост
Comment