Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Редник Гърди Христов Гърдев е загинал при нападението срещу български патрул в Ирак

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Редник Гърди Христов Гърдев е загинал при нападението срещу български патрул в Ирак

Хамза. Български военнослужещ е загинал при нападението срещу патрул в района на град Хамза, разположен на около 50 км от Дивания, в провинция Кадисия, съобщиха за Агенция “Фокус” от полското командване на многонационалната дивизия. В 18.45 ч. българско време, е бил обстрелян с леко стрелково оръжие наш патрул, който се е движил по южната част на пътя “Тампа” на 40-45 км. от база “Еко”, потвърдиха за “Фокус” от Министерството на отбраната. При обстрела е бил тежко ранен редник Гърди Христов Гърдев, картечар от ² –ви взвод на ²-ва рота на Четвъртия пехотен батальон на Българската армия. По-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, редник Гърдев е починал.
    Ръководството на Генералния щаб на Българската армия е в постоянна връзка с командването на нашия контингент, непрекъснато анализира обстановката и взима мерки за гарантиране на сигурността на личния състав на контингента, допълниха от Министерството на отбраната

Убиха 8-ят наш войник в Ирак

Редник Гърди Христов Гърдев, картечар от ² –ви взвод на ²-ва рота на батальона ни в Ирак загина, след като в 18.45 ч. българско време наш патрул е бил обстрелян от засада с леко стрелково оръжие.

Патрулът се е движил по южната част на пътя “Тампа” - наричан "пътя на смъртта", на 40-45 км. от база “Еко”, съобщават от пресцентъра на военното ни ведомство.

При обстрела редник Гърдев, който е пратен в Ирак от 5-та Шипченска механизирана бригада, e бил тежко ранен и по-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, е починал.

Това е осмият наш воин загинал от началото на миротворческата ни операция в Ирак.

Редник Гърди Гърдев е роден в Казанлък на 17 май 1974 година и това е била първата му задгранична мисия.

Ръководството на Генералния щаб на Българската армия е в постоянна връзка с командването на нашия контингент, непрекъснато анализира обстановката и взима мерки за гарантиране на сигурността на личния състав на контингента.

Поставена е задача на Военновъздушните сили да извършат извънреден полет за транспортирането на тленните останки на редник Гърдев от Ирак.

Източник:

....................................

Кога ще се сложи край на този фарс?

Comment

Война...
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Дадохме поредната жертва,един достоен български воиник даде своя живот служеики под знамената на родината.Поклон пред него.България само може да се гордее с хора като него.
        Състраданието е слабост...

Comment

Сега ми е интересно в медиите какво пак ще пишат че политиците са виновни или пак някоя подобна простотия...
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Яд ме е че тъпите журналисти и политици си докарват дивиденти на гърба на тези момчета.Напрежението окло контингента ни излишно се раздухва.Особено когато комунягите се канят да взимат власта у нас...Ма ние сме нямали работа там,па тва па онова.А когато се гласуваше да изпратим контингент в Ирак сички в парламента гласуваха ЗА.Е щом сме се хванали на хорото хубаво би било да го изиграем докраи с чест и достоинство.

Мир на праха на това момче и дано почива в мир.
            Състраданието е слабост...

Comment

Бoг да го прости.

Comment

"Редник Гърдев е бил ранен в лявата гръдна половина с няколко куршума и не е имало възможност да бъде спасен, уточни директорът на ВМА бриг. ген. Стоян Тонев"-http://dnes.dir.bg/LISTS/DNESNEW_DIR_MIDDLE_TOP/news_575374.php

Добре де рейнджърите не носят ли жилетки? Или може би многото куршуми в една област са я пробили.

Comment

Ами носят и то доста добри но жилетката не е непробиваема.Повечето съвременни оръжия е пробиват.

Comment

Аз по-скоро друг въпрос си зададох. Първоначалната информация беше, че е ранен с леко стрелково оръжие. Не стана ясно какъв е този патрул. Пеша ли са вървели? На 45 километра от базата? Или ги закарват до там с кола и ги пускат да вървят. И то край пътя, а не в населено място? Казано с по-прости думи, защо патрулът не е в някаква бронирана машина? Не че знам с какво разполагаме там, ама все се надявам няколко БРДМ-2 да има.

Comment

bsb написа
                      Аз по-скоро друг въпрос си зададох. Първоначалната информация беше, че е ранен с леко стрелково оръжие. Не стана ясно какъв е този патрул. Пеша ли са вървели? На 45 километра от базата? Или ги закарват до там с кола и ги пускат да вървят. И то край пътя, а не в населено място? Казано с по-прости думи, защо патрулът не е в някаква бронирана машина? Не че знам с какво разполагаме там, ама все се надявам няколко БРДМ-2 да има.
                      Движат се с пикапи , джипове или няколко подарени хамъра... а за БРДМ-и ако си ходил до военноисторическия музей може да видиш едно празно място пред централния вход на сградата, там имаше БРДМ и той в момента е в Ирак... само толкова ще говоря за обезпечеността на контингента там Ето две снимки от галерията на Криле, а там има и снимки от разрушената база в Кербала

may the Force be with you

Comment

Aма табелката на мястото сочи БМП-30. Това не е БРДМ?

Бе то като има да става беля, и с танк да си, ще се случи. Жалко за човека.

Comment

Han Solo написа
                          Движат се с пикапи , джипове или няколко подарени хамъра...
                          .....
                          Първата снимка показва каква всъщност е ролята на картечаря в патрула и защо са уцелили човека.

Comment

някои има ли идея с какви бронежилтеки са хората от нашят контингент там..
                            помня че уж трябваше да им ги сменят в един момент .. тъй като имало оплакване от предните че не били особенно удобни .. и прекалено тежки ..
                            а и с какво ниво на защита са.. тъй като най вероятно по патрула са стреляли с АК-та.. та до колкото помня IV-ниво на защита пази от АК-47 но незнам от какво разстояние..

бтв толкоз ли нямаме БРДМ-и .. или БМП-та .. че от национално историческия са взели.. хех.. това на виц мяза.. ако е така .. жалка история..
                            мм.. пък и БРДМ или БМП.. мисля са последното подходящо нещо за патрулилране в градски условия.. особенно сравниетлно обемистото и верижно БМП-23.. в което бтв съм се намърдвал.. прекрасен ковчег е.. мдам ..

Comment

KG125 написа
                              Aма табелката на мястото сочи БМП-30. Това не е БРДМ?
                              БМП-30 не е приета на въоръжение в БА. Има един или два прототипа.Доколкото виждам, на снимката се вижда празното й място в НВИМ. Аз съм я виждал там, но после въпросната машина е закарана в Карлово, та рейнджърите (с извинение) да тренират с него, щото нямат друга. Като ми го разправиха, не повярвах, но се оказа истина. Бе БА, какво да искаш....

Comment

Working...
                              X