Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Редник Гърди Христов Гърдев е загинал при нападението срещу български патрул в Ирак

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Много странно - айде случая със журналистката и италианския агент е ясен - и вие да сте войници и да видите кола без ясни обозначения да кара бързо към вас, и на вас ще ви се разтреперят краката и ще почнете да стреляте - колите бомби са ежедневие в Ирак. Но тук си говорим за български патрул, ползващ американски машини, които те просто няма как да не познаят, ако ще и да е нощем, профилът е уникален. Наистина не знам какво се е объркало, но ще ми е интересно да разбера...

Comment

Какво се е объркало?
      Объркало се е че командването е трябвало да уточни периметрите на отговорност,начините за връзка мужду патрула и съюзническите обекти,паролите ,графиците и т.н. Все работа за началството.Ама нали сме от различни армии и на някои хора английския им идва в повече...

Comment

gollum написа
        А какво представлява точно това "ниво 4"? Защото от информацията, която аз съм чел:

http://www.armor.kiev.ua/army/hist/us-bronik.shtml
        http://www.armor.kiev.ua/army/hist/bronik.shtml
        и от тях излизат съвсем други неща - именно каквито написах по-горе - (е борнежилетката не може да защитава от високоенергийни куршуми (т.е., от автоматни и нагоре). Според авторът на тези две статии подобни информации (за защита от автоматни куршуми) са по-скоро рекламни, отколкото реални. Не се наемам да съдя доколко е така, просто представям съответната гледан точка. Вероятно едниствено добавъчната част с керамична плоча би могла да осигури някаква защита от автоматен куршум (но сигурно не от упор (10-15 м)), но пък тя защитава сравнително малка част от тялото.
        Да не говорим, че ще е късмет ако става въпрос само за счупени ребра - при няколко попадения в тялото към тях ще се добавят разнообразни вътрешни разкъсвания и кръвоизливи, които са твърде опасни.

мдам.. възможно е да си прав.. не съм се интересувал особенно по темата.. просто съм се натъквал на подобна информация тук таме..
        явно съм останал с погрешно впечатление относно възможностите на FMJ level IV .. помня само че бях срещал инфо ( книгата се казваше до колкото помня ''Всичко за оръжията'' руснак беше автора ) за австрийска бронежилетка Цайлингер мисля се казваше фирмата пройзводител която точно от 15м фронтално устоява на изстрел от АК-47 7X62 .. та явно има нейде..

както и да е.. много дойде офтопика..
        човека си е заминал без какъвто и да е смисъл във война дето не трябва да ни дреме за нея.. ма нали требе да се ближе нечий задник.. хех..
        хамериканчетата ше праснат едно мноого сълзливо извинение ше си посипат дебелите задници с пепел .. и кой от каде е..

всъщност като се замисля може пък въобще да не се стигне до извиненйе.. може пък ние да им се извиним .. и типично по американски да ни осъдят за дето сме нанесли психични вреди на техните солдйерчета .. хех.. аде спирам че ...

Comment

Последното което чух е че е загинал от "приятелски огън".
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Днес оповестиха резултатите от експертизата на куршумите - 7.62x50 Уинчестър - т.е. американски...

Comment

Лека картечница ли?

Comment

Аз защо си мислех, че те (сащианците) са въоръжени с 5,56 мм(или колкото там бе НАТО-вският им стандарт), включително и леките картечници (поне тези в пехотата)? Или може би на стационарни позиции ползват 7,62 мм картечници?

Comment

KG125 написа:
                  Лека картечница ли?
                  Да. Аз четох някъде, че куршумите му минали през рамото до гърдите.

Comment

Аз пък четох че са го ударили с .50 калибър, т.е. с това -
                    Макар че какво значение има вече... лека му пръст.
                    "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

Наистина няма значение. Питах само защото карабините вече са с малък калибър.

Снимката е на тежка картечница. Някой вестници май пак прекаляват с измишльотините.

Comment

Някъде се спомена, че нашенците не спазили процедурите, а и също неползвали приборите за нощо вижадане?!
                        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
                        нека четат пред вратите
                        нашата памет остъклена
                        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

А днес по новините чух, че нашите са били помолени няколко дена по-рано ДА НЕ СТРЕЛЯТ в този периметър(на щатската радиорелейна станция), след като са застреляли някакво куче някъде там...
                          Така, че едва ли и нашите са невинни девици....

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Ако им е било казано да не стрелят, тогава кой по дяволите им е казал да патрулират този участък. Американците да си го пазят сами!

Comment

Писаха, че Гърдев си бил извадил няколко от плочките на бронежилетката, преди да тръгне да патрулира.. И тава било масова практика в батальона.
                              Жилетките тежали по 12 килограма и били много неудобни за продължително използване. То пък коя ли броня, някога е била удобна? :sm186:

.
                              Last edited by BAGA_TUR; 11-03-2005, 00:46.
                              ..И кажи ми ти страннико,
                              чувал ли си звук,
                              по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Надали щяха да го опазят...

Comment

Working...
                                X