Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЛЕЙБГВАРДЕЙСКИЯТ КОНЕН ПОЛК

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре де махаме статиите и точка.Вис сам пише че трябва да се обсъждат а освен тук не знам другаде къде се обсъждат но списанието е в правото си и съм на мнение че трябва да изтрием и другите статии които съм слагал.
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

отговор

vis написа
      Въпросът ще бъде поставен пред редакционната колегия на Военноисторически сборник, която ще се проведе след три дни. Тогава ще дам по-подробен отговор.
      Мнението към момента е: статиите в списанието се пишат и публикуват, за да се четат и обсъждат. Във всички случаи законите трябва да се спазват.
      Въпросът беше поставен пред редколегията. Потвърдено е първоначалното мнение: статиите са за четене и обсъждане, но изискванията на закона трябва да се изпълняват. Това ще рече – при използването на чужди текстове (вкл. и публикувани във „Военноисторически сборник”) задължително се посочва името на автора и източникът (заглавието, изданието, годината, брой и подобни). Поставянето на линк е по желание.
      Например: във форума на Бойна слава – Нова, в темата ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ 1903 Parabellum е посочил заглавието, но би трябвало да добави и текст от рода на: Статията на Светлозар Елдъров и Димитър Минчев е публикувана в сп. Военноисторически сборник. 2003, бр.1
      Така би трябвало да постъпи и Araslan в темата ГЕРОИЗЪМ, ИЗПИСАН СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ

Comment

P.S.

Адвокатите все пак съветват да не се копират пълните текстове. Тогава би могло да се говори за „използване на откъси от произведение”. Посочването на автора, заглавието и източника обаче си остава задължително, съгласно закона.

Comment

По мое мнение, което е само лично, може би най-добре е с линк и то ако се потвърди, че линкът не е "пиратска публикация". Ако не става с линк, ще страда популяризирането на съответната пубикация.
          Не, че няма достатъчно други източници.

Когато е само с цитати, които са разрешени, ако те са дълги, пак ще има основания да се каже, че е "пиратска публикация", защото с дълги цитати, казаха ми, че ставало "заобикаляне на законите", което пак е забранено.
          От цитатите ще страда самото обсъждане, защото творбата ще се вижда в осакатен вид. Ето ни пример, когато стриктното съблюдаване на нормите води до обратната цел.
          Но разбира се, че списанието си е в правото да определя какво да става с публикациите му.

Comment

vis написа
            Въпросът беше поставен пред редколегията. Потвърдено е първоначалното мнение: статиите са за четене и обсъждане, но изискванията на закона трябва да се изпълняват. Това ще рече – при използването на чужди текстове (вкл. и публикувани във „Военноисторически сборник”) задължително се посочва името на автора и източникът (заглавието, изданието, годината, брой и подобни). Поставянето на линк е по желание.
            Например: във форума на Бойна слава – Нова, в темата ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ 1903 Parabellum е посочил заглавието, но би трябвало да добави и текст от рода на: Статията на Светлозар Елдъров и Димитър Минчев е публикувана в сп. Военноисторически сборник. 2003, бр.1
            Така би трябвало да постъпи и Araslan в темата ГЕРОИЗЪМ, ИЗПИСАН СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ
            Все пак това са форуми в които хората влизат за да си прекарват свободното време и да дискутират теми от военната история като хоби. Аз съм напълно съгласен че трябва задължително да се посочва автора на даден материал и името на списанието или книгата, от които е взет. Обаче детайли като брой, дата на издаване и т.н.т. са леко прекалени, и според мен излишни във форумни дискусии, които не са нито с комерсиална, нито с научна цел. Биха били нужни и задължителни ако някой седне да пише доклад по някоя тема или се наеме с правенето на сайт, но мисля, ще се съгласите, че за форумните теми името на автора и на списанието (вашето или друго) са напълно достатъчни, за да не бъдат накърнени залсугите на автора и на издателя.

Comment

TVV написа
              Все пак това са форуми в които хората влизат за да си прекарват свободното време и да дискутират теми от военната история като хоби. Аз съм напълно съгласен че трябва задължително да се посочва автора на даден материал и името на списанието или книгата, от които е взет. Обаче детайли като брой, дата на издаване и т.н.т. са леко прекалени, и според мен излишни във форумни дискусии, които не са нито с комерсиална, нито с научна цел. Биха били нужни и задължителни ако някой седне да пише доклад по някоя тема или се наеме с правенето на сайт, но мисля, ще се съгласите, че за форумните теми името на автора и на списанието (вашето или друго) са напълно достатъчни, за да не бъдат накърнени залсугите на автора и на издателя.

Действително, авторът трябва да се посочва. Но брой, дата (току виж и страница!), това вече е прекалено и сочи към необясним формализъм.
              Интернета е място, което даже и модерните закони за авторски права не са успели да обвхванат. Целта на тези правила е да не си позволи някой да си присвои чуждо произведение, да се пише автор на нещо, което има друг автор, както и да не печели пари от това. Освен това, целта е да даде власт на автора той и само той да каже дали някои да публикува творбата му, със или без печалба.
              От друга страна, разрешени са цитатите, защото иначе за всяко ОБСЪЖДАНЕ, на каквото и да било ниво, щеше да трябва да се иска съгласие на автора, а пък то е невъзможно технически.
              Цитирането на статията тук беше ПОСОЧВАНЕ на същата тази статия, а не публикация. Нито някой каза, че това е негов автосрки текст, нито пък тук се печелят пари.
              Остава само авторът, който несъмнено има такова право, да е против цитирането на статията си.
              Това е възможно, но е учудващо, като се има предвид, че това списание затова излиза.
              Сега - интернета дава възможност за линк. Това очевидно не е цитат, ами направо си е реклама. Е, постването с цел обсъждане, може БИ формално е нарушение на правото на автора, но човекът не е имал и грам мисъл за това. И това нарушение, ако изобщо го има, е само формално.

От цялата работа рационалното зърно е, че трябва наистина да се сочи името на автора.
              Останалото е много неуместен и учудващ формализъм, който измества историята изцяло и ненужно заплашителен тон.

Обаче, ясно е, че списанието има право да иска това и да си пише с какъвто тон иска. Друг е въпроса е ли това уместно, но това вече е въпрос на оценка на читателя...
              За препоръчване е, ако някой иска да поства нещо, да попита автора съгласен ли е. Ако му се занимава, де.....

Comment

Working...
              X