Библиотека (оттук, оттам...)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • KIZIL DELI
    es-Seyyid Ali Sultan
    • May 2007
    • 1875

monte christo написа
    Е, какво искам да кажа? Примерно докъм XV-XVI век (всъщност ти знаеш най-добре) за българи по Одринско можем ли да говорим? Щото българите имат аспирации и към Солун. Но пък виж какво направиха албанците - откраднаха Косово
    То, ако нещата при Балканските войни бяха останали на линията Чаталджа, сега щяхме да се чудим защо му е било на майстор Манол да гради такава голяма джамия като Селимие при положение, че турците са били незначително малцинство.
    Обългаряването на Тракия е много интересен процес, който започва във втората половина-края на ХV² в., но е много интензивен през ХV²² в. За ХV²²² в. можем да гадаем, но като гледаме данните на Х²Х в. има всички основания да считаме, че се е засилил, заедно с възвръщането на ръста на населението.

Comment

• Aruta
      редовен
      • Feb 2008
      • 183

A. Данчева-Василева. България и Латинската империя (1204–1261). София 1985.
      http://www.mediafire.com/view/i2qjxw...перия.pdf

Comment

• monte christo
        граф Опсикийски
        • Aug 2006
        • 963

"Гууууууууд", както казваше Дарт Сидиъс

От Данчева-Василева прочетох за сражението при Пловдив 1208 г. и ми хареса нейният подход при анализа (предполагам, само във Франция му вярват на Валансиен напълно безрезервно и безкритично за тези 33 000 души на Борил; у нас - може би - само Сантяго му вярва).

А сега, от статията на покойната Елена Грозданова, трябва да се запозная подробно с представителите и трудовете на българската османистика, та да съм в час. Между другото, драги ми ефенди, не си мисли, че ще се разминеш само с раздаване на акчета. Отвържи и кесията с алтъните, отвържи (никак няма да е лошо да се свържеш донякога с екипът на Арута, а те като намерят свободно време да очаткат от Грозданова Българската селска община през ХV-ХVIII в. 1979 и Българската народност през ХVII в. Демографско изследване, 1989). Защото ей такива заглавия липсват на широката публика. А когато се чете повече - се говорят и пишат (по форумите и вестниците) по-малко глупости

А къде остана онзи зъл и дръпнат Монферат?!? Само той не се е отчитал с авариз в тази тема, нъл тъй?

Comment

• Amazon
          Нередовен
          • May 2006
          • 7016

KIZIL DELI написа
          Обългаряването на Тракия е много интересен процес, който започва във втората половина-края на ХV² в., но е много интензивен през ХV²² в. За ХV²²² в. можем да гадаем, но като гледаме данните на Х²Х в. има всички основания да считаме, че се е засилил, заедно с възвръщането на ръста на населението.
          Ако в един момент ти кацне музата на рамото и имаш малко свободно време, това(поне за мен) звучи като начало на много интересна тема за форума. Май и Стан има какво да напише по въпроса.
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Guy de Mont Ferrand
            chevalier
            • Nov 2006
            • 4570

monte christo написа

А къде остана онзи зъл и дръпнат Монферат?!? Само той не се е отчитал с авариз в тази тема, нъл тъй?
            Аз невернически данъци не плащам + че не съм по османците, а средновековник - с нищо не мога да ви помогна от 15 в. нататък
            A strong toun Rodez hit is,
            The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• KIZIL DELI
              es-Seyyid Ali Sultan
              • May 2007
              • 1875

Guy de Mont Ferrand написа
              Аз невернически данъци не плащам + че не съм по османците, а средновековник - с нищо не мога да ви помогна от 15 в. нататък
              Аваризът не е невернически данък, направо си е правовернически

"Широката публика" да си казва какво й липсва, пък който може ще се отчита. Ако чакаш от мен обратен процес, стар съм вече за тези работи
              Ето ти Българската народност през ХVII в. Демографско изследване, 1989
              http://www.mediafire.com/view/swd72e...rez_17_vek.pdf

Четеш внимателно, отваряш тема и правиш анализ на книгата. Фундаментален труд, засега единствен по рода си с претенции да покрива България през ХV²² в. Селската община момчетата, ако могат да я дигатилизират, има я на много места по университета, моята е на хартия - някъде.

Comment

• KIZIL DELI
                es-Seyyid Ali Sultan
                • May 2007
                • 1875

Две статии на Стефка Първева за района на Одринска Тракия

Първева, С. За вакъфите в североизточна Тракия през първата половина на ХV²²² в.
                http://www.mediafire.com/view/cqmmgz..._na_18_vek.pdf

PARVEVA, S. Rural Agrarian and Socail Structure in the Edirne Region (17th c.)
                http://www.mediafire.com/view/19sfsn..._(17th_c.).pdf

Comment

• KIZIL DELI
                  es-Seyyid Ali Sultan
                  • May 2007
                  • 1875

Още няколко статии, които може да от интерес

DANCHEVA-VASILEVA, A. Pavlikyanite v severna Trakia prez srednovekovieto
                  http://www.mediafire.com/view/ymsj18...ovekovieto.pdf

MUCHINOV, V. Migratsia na naselenieto v Gorna Trakia prez Vazrajdaneto
                  http://www.mediafire.com/view/50b5wy...zrajdaneto.pdf

MUCHINOV, V. Demografsko razvitie na chirpanskata kaza prez 19 v.
                  http://www.mediafire.com/view/iqbynl...prez_19_v..pdf

MUCHINOV, V. Balgarskata istoriografia za migratziaonnata politika na osmanskata imperia
                  http://www.mediafire.com/view/fup23i...ta_imperia.pdf

Comment

• Flavii
                    новак
                    • Apr 2011
                    • 31

Благодаря на Aruta и Kizil Deli.

А. Тверитинова (ред.) - Восточные источники по истории народов Юго-Восточной и Центральной Европы. 1964-1969
                    https://www.mediafire.com/folder/h4i...?_Европы
                    Сетих се, че имам и това. Нашите водещи османисти от тогава имат статии и в трите тома. В трети том има студия на Ел. Грозданова.

М. Йовков - Павликяните в Северозападна България, Векове, кн.2. София, 1983
                    http://www.mediafire.com/view/h84z1z...ия,_1983.pdf
                    Нещо за павликяните и от мен.

По-нататък ще снимам и други статии от Ел. Грозданова.
                    Last edited by Flavii; 10-02-2015, 17:21.

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                      chevalier
                      • Nov 2006
                      • 4570

KIZIL DELI написа
                      Аваризът не е невернически данък, направо си е правовернически
                      Да ама аз съм от "другата" страна (на долината Бекаа, замъкът Мон Феран срещу Хомс и Хама), за мене правоверните са неверници

Comment

• monte christo
                        граф Опсикийски
                        • Aug 2006
                        • 963

Да ама аз съм от "другата" страна (на долината Бекаа, замъкът Мон Феран срещу Хомс и Хама), за мене правоверните са неверници
                        Стига си спамил, ами вземи и дай нещо на български език за кръстоносните походи, което е сканирано и чака да бъде прочетено от мързеливите. Примерно Жан Ришар и неговите Кръстоносни походи (2005 г.) Или пък какво да е. Отчети се навреме, инак ще те завържем на сал и ще те пуснем между Кипър и Сирия, пък накъдето духнат ветровете

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                          chevalier
                          • Nov 2006
                          • 4570

monte christo написа
                          Стига си спамил, ами вземи и дай нещо на български език за кръстоносните походи, което е сканирано и чака да бъде прочетено от мързеливите. Примерно Жан Ришар и неговите Кръстоносни походи (2005 г.) Или пък какво да е. Отчети се навреме, инак ще те завържем на сал и ще те пуснем между Кипър и Сирия, пък накъдето духнат ветровете
                          На български език съм изключително беден откъм новости Напр. въпросната на Жан Ришар. Нямам нищо уникално, всичко е въпрос на търсене из нета. ОК де, ще пробвам да измисля нещо, но така без насоки...не знам.

Comment

• monte christo
                            граф Опсикийски
                            • Aug 2006
                            • 963

KIZIL DELI написа

Четеш внимателно, отваряш тема и правиш анализ на книгата.

Две статии на Стефка Първева за района на Одринска Тракия...

Още няколко статии, които може да от интерес...
                            Тешеккюр едерим, Дели ефенди! Както се казва: направо ни счупи от статии, а тази монография повече от видимо е върхът на дондурма-та в изнасянето на нон-пъблик информейшън от твоя страна. Ето, че в торбата имало и алтъни, не само акчета

Трябва да прегледам туй-онуй, за да имам представа от нещата, че дори охлювът има къща, пък аз съм гол и бос...

Comment

• Amazon
                              Нередовен
                              • May 2006
                              • 7016

KIZIL DELI написа
                              "Широката публика" да си казва какво й липсва, пък който може ще се отчита. Ако чакаш от мен обратен процес, стар съм вече за тези работи
                              http://www.mediafire.com/view/swd72e...rez_17_vek.pdf
                              Благодаря

KIZIL DELI написа
                              Четеш внимателно, отваряш тема и правиш анализ на книгата. Фундаментален труд, засега единствен по рода си с претенции да покрива България през ХV²² в. Селската община момчетата, ако могат да я дигатилизират, има я на много места по университета, моята е на хартия - някъде.
                              Много ме надценяваш Аз още се боря с "Всекидневието на българите през XII—XIV век" дето Графа я пусна преди една седмица. Историята не ми е професия.
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• KIZIL DELI
                                es-Seyyid Ali Sultan
                                • May 2007
                                • 1875

Amazon написа
                                Много ме надценяваш Аз още се боря с "Всекидневието на българите през XII—XIV век" дето Графа я пусна преди една седмица. Историята не ми е професия.
                                А това беше за графа, нали той се пъне

Comment

Working...