Божилов е на конвейра, ама конвейра върви по списък
Класика 
Скатал си се от няколко месеца насам, и ни вопъл, ни стон 

Шуменското сборниче!
Браво на Aruta (Team) и за другите книжки 
През есента Георги Атанасов го наковлади пред аудиторията на История.bg и ни съобщи едни цифри, изчислени от въпросният наш приятел. Тогава Цецо Степанов нещо не ги прие на "първо четене". Да видим моята рецензия каква ще бъде - сигурно пак огън и жупел - че рядко пиша високи оценки 

Със сканирането на книжките вие допринасяте твърде много за бъдещото акумулиране на една историческа енергия, която би трябвало да решава редица въпроси и казуси. Засега в България всичките сме много зле, т.е. може да сме грамотни, но не сме образовани. Ей това е големият проблем на българското общество! То не познава собствената си история, само защото в училище никога не се изучават историите на двете империи, с които българският народ е неразривно свързан - Източната Римска империя ("Византия") и Османската държава ("Турция"). Оттам идват и проблемите, разбира се...
и разни други четива.

. Като излезе преди няколко години седях 2 дни с един ръчен скенер, за да го направя (направо тендовагинит развих), защото си мислех, че никога няма да имам пари да го купя, а е книга към която твърде малко хора изобщо ще проявят интерес - респективно шансът някой да го дигитализира клони към нула. Сега освен, че го имам на хартия вече обикаля из нета. Иронията на живота, два напълно погубени дни
Томовете не са лоши. Най-малкото, защото спестяват ровенето в Архива на вакъфите в Анкара, който не е от най-разбраните архиви в Турция. Естествено не включват всичко. Трябвало е да се консултират с някого, който поне малко отбира от България и така щяха да си спестят куп кофти грешки, като местни имена, някой щеше да им каже, че въпреки какво пише в документа вакъфът в Карлово все пак си е от ХV, а не от Х²V век, както го е изкарал глупавият османски писар и най-вече вакфиета, които се намират в Истанбул щяха да бъдат също включени и така томовете щяха да имат много по-голяма академична тежест. Дали обаче точно академичната тежест на тази продукция е била приоритетна за издателите е друг въпрос.
Надявах се, че точно там ще го видиш. Явно този ангорски июксек окул те пренатоварва с работа 

Примерно докъм XV-XVI век (всъщност ти знаеш най-добре) за българи по Одринско можем ли да говорим?
Щото българите имат аспирации и към Солун. Но пък виж какво направиха албанците - откраднаха Косово 
И аз като истински римлянин (романизиран варварин, проплакал нейде покрай Истъра, т.е. влах) с българо(-славянска) и кумано(-тюркска) примес на кръвта, искам да ми върнат цяла Мизия и да възстановят Римската империя, ама.. нанайки - к.рец! 
Comment