Обработката не се ли прави на земята - спътникът прехвърля потока данни към командния (или какъвто там е) център и компютри там ги обработват?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрониката в Русия и по принцип
Collapse
X
-
При SAR картината се изчислява в реално време от радара, такава е технологията (спътника оформя виртуална антена със самото си движение). Освен това прехвърлянето на данни от спътника към земята е бая сложна операция - трябва да има видимост или комуникационна мрежа със съответния капацитет.
Comment
-
Кухулин написаОсвен това прехвърлянето на данни от спътника към земята е бая сложна операция - трябва да има видимост или комуникационна мрежа със съответния капацитет.
Има ли съществена разлика между обработени и необработени данни? Не знам, но не ми се вярва, т.е. натоварването на канала едва ли ще е много различно. А, както посочи Пилот, много по-лесно е да използваш бърза компютърна система на земята, отколкото на сателит, т.е. изглежда логично основната тежест на обработката да се поеме от нея.
Comment
-
Кухулин, погледни какво са системи като TDRSS http://en.wikipedia.org/wiki/Trackin...tellite_System или Луч, те изпълняват роля за прехвърлянето на информация, по същия начин около Марс има 3 спътника които подсигуряват Опътюнити и Кюриосити. Освен това на спътника можеш да имаш масата памет която не яде толкова много мощност и да събираш данните там, когато си над своите прехвърляш. Това с хубав канал става бързо - The most recent generation of satellites provides ground reception rates of 300 Mbit/s in the Ku- and Ka-bands and 800 Mbit/s in the S-band.[1]
Освен това радарните спътници не са самолетен радар - не е задължително да излъчват непрекъснато с висока честота, най-вероятно и мощността им няма да стигне за това така или иначе. Което пък позволява с бавен процесор да си работиш между паузите в излъчването за някаква първоначална обработка ако толкова се налага.
За руските спътници - не зная какво са правили, но активният елемент от Лиана май никога не е бил твърде успешен.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
gollum написа Виж мнениеИма ли съществена разлика между обработени и необработени данни? Не знам, но не ми се вярва, т.е. натоварването на канала едва ли ще е много различно.
Пилот написа Виж мнениеЗа руските спътници - не зная какво са правили, но активният елемент от Лиана май никога не е бил твърде успешен.
Comment
-
Тия руснаците хептем са го ударили през просото http://newsru.com/russia/23nov2012/garaj.htmlПредприятие не имело ни лицензии, ни специалистов, ни возможности выполнить договор качественно - фирма наладила производство в трех арендованных гаражах-ракушках в Самаре.Last edited by foton11; 23-11-2012, 17:03.
Comment
-
Един бегъл рисърч показа, че имаме голям късмет Другата седмица щял да се пуска първия руски SAR от ново поколение "Кондор-Э". Много години го бавили, но накрая го докарали, да видим как ще е. Иначе на характеристики изглежда чудесно - 1 м резолюжия на 20 км полоса и 20 м на 1200 км (или на 500, не става много ясно).
Первый российский радиолокационный спутник "Кондор"
Список космических запусков России в 2012 году
Освен това има някаква перспективна програма "Аркон-2", но като че ли не са ясни сроковете:
Радарные "Арконы": первые подробности
Разбира се, от тази информация не може да се съди за нивото на електрониката (може и да е чужда), но явно при авангардните космически технологии, дори да изостават от западните, то не е с много. Евентуално 5-6 до 10 години. Това са съвсем бегли впечатления де, от няколко клика из нета. Нищо чудно да греша.
Comment
-
Пилот написа Виж мнениеКомпютърът на Ф-35 е завършен през 2003 година, което от своя страна значи, че е направен с каквото е било в наличност около 1999-2001 година в зависимост колко бързо са работили. По това време PowerPC са си около 200-300нм и работят на около 500Мхц.
In 2003, BAE SYSTEMS Platform Solutions delivered the Vehicle-Management Computer for the F-35 fighter jet. This platform consists of dual PowerPCs made by Freescale in a triple redundant setup.[7]
Raytheon Selects RACE++ Multicomputers for F-35 Joint Strike Fighter
Lockheed Martin’s ICP is a liquid-cooled, ruggedized multicomputer capable of performing 40 billion sustained operations per second. The onboard system enables the F-35 to perform multi-mission computing to process electronic warfare, electro-optical, infrared and radar data.
Не съм специалист, но ми се вижда доста като за 2003 г.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеЕдин бегъл рисърч показа, че имаме голям късмет Другата седмица щял да се пуска първия руски SAR от ново поколение "Кондор-Э". Много години го бавили, но накрая го докарали, да видим как ще е. Иначе на характеристики изглежда чудесно - 1 м резолюжия на 20 км полоса и 20 м на 1200 км (или на 500, не става много ясно).
Первый российский радиолокационный спутник "Кондор"
Список космических запусков России в 2012 году
Comment
-
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
Comment