Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрониката в Русия и по принцип

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Обработката не се ли прави на земята - спътникът прехвърля потока данни към командния (или какъвто там е) център и компютри там ги обработват?

Comment

При SAR картината се изчислява в реално време от радара, такава е технологията (спътника оформя виртуална антена със самото си движение). Освен това прехвърлянето на данни от спътника към земята е бая сложна операция - трябва да има видимост или комуникационна мрежа със съответния капацитет.

Comment

Кухулин написа
        Освен това прехвърлянето на данни от спътника към земята е бая сложна операция - трябва да има видимост или комуникационна мрежа със съответния капацитет.
        Аз, знаеш, съвсем не разбирам от тези неща, но логически следва (когато говорим за сателит), че за да има полза от него, той трябва така или иначе да предава данните на оператор на земята, който ще използва информацията (дали за да наблюдава, да взима решения или за нещо друго). Т.е. въпросът е дали обработката става в реално време на самия спътник и след това обработеното изображение се прехвърля на наземния оператор или спътникът пуска поток необработени данни, които се обработват на земята от приемащия компютър и след това се предават на оператора.
        Има ли съществена разлика между обработени и необработени данни? Не знам, но не ми се вярва, т.е. натоварването на канала едва ли ще е много различно. А, както посочи Пилот, много по-лесно е да използваш бърза компютърна система на земята, отколкото на сателит, т.е. изглежда логично основната тежест на обработката да се поеме от нея.

Comment

Кухулин, погледни какво са системи като TDRSS http://en.wikipedia.org/wiki/Trackin...tellite_System или Луч, те изпълняват роля за прехвърлянето на информация, по същия начин около Марс има 3 спътника които подсигуряват Опътюнити и Кюриосити. Освен това на спътника можеш да имаш масата памет която не яде толкова много мощност и да събираш данните там, когато си над своите прехвърляш. Това с хубав канал става бързо - The most recent generation of satellites provides ground reception rates of 300 Mbit/s in the Ku- and Ka-bands and 800 Mbit/s in the S-band.[1]
          Освен това радарните спътници не са самолетен радар - не е задължително да излъчват непрекъснато с висока честота, най-вероятно и мощността им няма да стигне за това така или иначе. Което пък позволява с бавен процесор да си работиш между паузите в излъчването за някаква първоначална обработка ако толкова се налага.
          За руските спътници - не зная какво са правили, но активният елемент от Лиана май никога не е бил твърде успешен.
          „Аз, Драгомир, писах.
          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

gollum написа Виж мнение
            Има ли съществена разлика между обработени и необработени данни? Не знам, но не ми се вярва, т.е. натоварването на канала едва ли ще е много различно.
            Е, разликата е в обема на данните, обикновено полезната част е сравнително малка. Има информационни канали, разбира се, но те не работят само за спътника. Натоварени са. Както написа Пилот, данните най-често се пазят на самия спътник и при видимост се предават, освен ако не са нужни в реално време.

Пилот написа Виж мнение
            За руските спътници - не зная какво са правили, но активният елемент от Лиана май никога не е бил твърде успешен.
            Лиана няма активен елемент. Може би имаш предвид Легенда, която наистина не е добър пример за успешна система. И аз не знам за сегашното състояние на руснаците, но гледам, че останалите пускат като луди. А за руски SAR не съм чул. Ще трябва да потърся при възможност.

Comment

Тия руснаците хептем са го ударили през просото http://newsru.com/russia/23nov2012/garaj.html
              Предприятие не имело ни лицензии, ни специалистов, ни возможности выполнить договор качественно - фирма наладила производство в трех арендованных гаражах-ракушках в Самаре.
              Да произвеждаш агрегати за космически ракети в гараж,от местни "специалисти",и после се чудят защо им се прецакват ракетите.Дано китайците не разберът,че тогава ще има гонка в космоса.
              Last edited by foton11; 23-11-2012, 17:03.

Comment

Един бегъл рисърч показа, че имаме голям късмет Другата седмица щял да се пуска първия руски SAR от ново поколение "Кондор-Э". Много години го бавили, но накрая го докарали, да видим как ще е. Иначе на характеристики изглежда чудесно - 1 м резолюжия на 20 км полоса и 20 м на 1200 км (или на 500, не става много ясно).

Первый российский радиолокационный спутник "Кондор"
                Список космических запусков России в 2012 году

Освен това има някаква перспективна програма "Аркон-2", но като че ли не са ясни сроковете:

Радарные "Арконы": первые подробности

Разбира се, от тази информация не може да се съди за нивото на електрониката (може и да е чужда), но явно при авангардните космически технологии, дори да изостават от западните, то не е с много. Евентуално 5-6 до 10 години. Това са съвсем бегли впечатления де, от няколко клика из нета. Нищо чудно да греша.

Comment

Пилот написа Виж мнение
                  Компютърът на Ф-35 е завършен през 2003 година, което от своя страна значи, че е направен с каквото е било в наличност около 1999-2001 година в зависимост колко бързо са работили. По това време PowerPC са си около 200-300нм и работят на около 500Мхц.

In 2003, BAE SYSTEMS Platform Solutions delivered the Vehicle-Management Computer for the F-35 fighter jet. This platform consists of dual PowerPCs made by Freescale in a triple redundant setup.[7]
                  Това добре, но я виж какво става с обработката на данните:

Raytheon Selects RACE++ Multicomputers for F-35 Joint Strike Fighter

Lockheed Martin’s ICP is a liquid-cooled, ruggedized multicomputer capable of performing 40 billion sustained operations per second. The onboard system enables the F-35 to perform multi-mission computing to process electronic warfare, electro-optical, infrared and radar data.

Не съм специалист, но ми се вижда доста като за 2003 г.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                    Един бегъл рисърч показа, че имаме голям късмет Другата седмица щял да се пуска първия руски SAR от ново поколение "Кондор-Э". Много години го бавили, но накрая го докарали, да видим как ще е. Иначе на характеристики изглежда чудесно - 1 м резолюжия на 20 км полоса и 20 м на 1200 км (или на 500, не става много ясно).

Первый российский радиолокационный спутник "Кондор"
                    Список космических запусков России в 2012 году
                    Ау, какво стана... на 26 ноември са изтрили информацията за планирания пуск от Уикипедия, по медиите нищо не се открива... Потъна някъде спътника

Comment

Кухулин, уикипедия не бих я ползвал за източник. Виж, тук може да намериш горе-долу какво се случва:
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Аха, мерси за линка. Явно нещо се е закучило.

Comment

Working...
                        X