Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Пазарните цени на жилищата са намалели през четвъртото тримесечие на 2011 г. с 1.5% спрямо предходното и с 6.2% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт.
    Пазарните цени на жилищата са намалели през четвъртото тримесечие на 2011 г. с 1.5% спрямо предходното и с 6.2% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт.

    Comment


      #32
      С една дума ,няма сериозна развиваща се компания или частно лице с доходи които да нямат вложени пари в дълготрайни материални активи, друг е въпроса колко са ликвидни и каква част от средствата представляват (имаше период в който някои банки вложиха до 80-90% от капитала си ).Малко са вариантите за развиване на сериозен бизнес само с оборотен капитал без никакви вложения в дълготрайни активи (само няколко сектора го позволяват, или е възможно при диверсификация на нов пазар в областа на услугите примерно).
      Да, знам сериозна фирма оперираща по този начин но тя е в областа на услугите (мениджмънд, управление и консултации), подържат само офиси под наем в пазари на които навлизат, "обират каймака" и се оттеглят на печалба, така е но не може всички фирми да са такива така че, тезата на господина куца доста.
      Другото каето е това че, в България липсват внедрителски звена/фирми т.е. дори и да искаш да произведеш или пък изобретиш нещо, няма кой да ти го внедри (да произведе машини за производство на продукта) и щеш нещеш купуваш вносни машини, суровини и материали, но тогава технологията ти и начина на производство не стават коренно различна от тази на вносният продукт ....и стигаш до момента в който си казваш "Защо да произвеждам като може да внасям?" (един министър го каза преди 20г. и унищожи ппроизводството в България) и започваш да внасяш , да продаваш на загуба при 100% минимална надценка ....и така ставаш един нормален Български предприемач. Да от гледна точка на типичното Българско предприемачество : "Купувам запалките на 1 лв., продавам ги на 3 лв. и от тези 2% живея..." автора е прав , вложението на оборотен капитал в дълготрайни активи си е чиста загуба освен ако не е будка на крлючово място или търговски обект в подлез.)
      Last edited by Mirovk; 24-01-2012, 05:25. Причина: За оправяне на изказа
      Sub sole nihil novi est

      Comment

      Working...
      X