If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
От детските игри няма да забравя няколко: Шах - играехме го непрекъснато. Нямаше по хубав начин да прекараш добре през зимните месеци. Футболът - лятото минаваше неусетно на игрищата, а единствената тревога би кога ще зарастнат разкървавените колене. Последните две са игрите на воиници: първата с пластмасовите фигурки, които пиваха заравяни в земята, строяха им се крепости, язовири и каквото ни хрумнеше, а втората, карахме татковците и дядовците си да ни "измайсторят" дървени пушки, пищови или пък мечове, щитове, а и "сглобяването" на ризници от капачки. Тези игри и играчки си спомням най-добре.
"Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"
И други затворници
нека четат пред вратите
нашата памет остъклена
с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"
А имаше едни ГДРски ел. влакчета май се казваха PIKO баща ми от една командировка в ГДР-то ми донесе такова бях в 5 клас (май преди 30 г беше ), после се появиха и в Б-я и започнах да добавям релсички, стрелки, вагони, локомотиви и разни там други съоръжения, а също и залепващи се пластмасови гари, бях направил цяла жп мрежа която разстилах в хола и спалнята и събирах съучениците си да играем, още си ги пазя някъде са на тавана....и страхотно ми се иска да ги разстеля отново
Списание "Космос", книгите на Библиотека "Галактика", нощният блок на "Хоризонт", български маратонки "Ромика"(много яки) и киселото мляко в стъклен буркан...
Цялото лято на село с колелото на реката - зелени джанки, домати и краставици от градините, дини от бостаните и никакви проблеми - ееееххххх детска идилия ама свърши отдавна.
Бозаджийниците в София и бутките за газиран сироп във Варна. Дъга, Космос, Пиф и Мурзилка. Детмаговете. Сладкиш чайка. Плакати на Саманта Фокс. Предаването "Добро Утро". Вечерните програми събота и неделя, новогодишните програми. Мекичарниците. Конструкторите тип "опростено лего" и пласмасовите войници. Големите книжарници. Кино Сердика. Плочите с адаптации на приказки. Големите бидони със сурова туршия и кисели краставички в плод и зеленчуците. Зимните курорти. Игрите на фунийки, футбол и баскетбол.
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Ей, разкошно съвпадение. В темата за бъдещето ставаше дума как нямало нищо през 60-те години и тъкмо се мъчех да изчисля в коя паралелна вселена (версия на Дойче веле?, на Гласът на Америка?) е било това - и ми попаднаха сканирани илюстрации от съветския наръчник на стоковеда в 9 тома, 1956-1961 година. Баща ми имаше точно такъв голям пътен несесер със закрепващи лентички на всеки елемент. А аз учудващо добре си припомних усещането от финалното кръцване на розовите бонбони, преди да се излее вишневият сироп. Мдам... Може би и вие ще си познаете нещо?
"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Като гледам възрастта, която си написала в профила си, би трябвало да имаш по-ясни спомени от мен. Не за 60-те години, разбира се Е не мога да кажа, че асортиментът на стоките беше особено голям. Разбира се, моите наблюдения са само от магазините, където лично съм ходил да купувам, а предвид възрастта ми това са били хранителни стоки, плод-зеленчуци, книжарници и ЦУМ. Последното под формата на развлечение, най-вече на петия етаж, където беше електрониката
Като се замисля, единственото материално нещо от тогава, което ми липсва, са качествените научно-популярни списания.
Нека и аз да добавя няколко неща: количките Мачбокс Made in Bulgaria - имам към 15-20 от тях. Също разградския завод Микро-67 беше пуснал една серия метални коли 1/43 на Опел, Мерцедес, Мазерати, Порше, Форд Капри - абе бях луднал по тях и все още си ги пазя. За списанията имаше една конкуренция на Дъга, ама не чак толкова популярна и излизаше по-рядко - Чуден свят. Всъщност тя датира отпреди 9-ти, но след това по-добрия екип беше сформиран в Дъга. Пластмасовите, леко сплескани отстрани войничета от СССР също бяха популярни, макар да не радваха така окото както нашите. Навремето дядо ми ми беше донесъл рицари от ГДР- към 30 и те всичките оцветени фабрично и гумени - невероятна тръпка. Имах си един Москвич с педали като дете - досущ като сегашните но поне полезното беше че от малко детето се учеше да върти педали и да спортува. Сладкарницата на Магурата беше другата легенда, макар че тя нашумя малко преди 89 година. Имаше много стойностни и исторически и фантастика, както беше отбелязано по-горе.Имахме /а и сега си я имаме една метална лодка на секции с двигател 2 к.с. - направо скутер и се превозваше на ремарке - дядо ми я беше донесъл от СССР и я пускахме в един язовир и обирахме точките на летовниците - ние със собствена моторна лодка и то дуралуминиева! Хубави времена бяха.
Преминаването по улиците на влекачи с танкове , МТЛБта, БМПта , бръмчащи БТР , гаубици , ЗИЛ, Урал , зрелищните паради и празници , самолети и вартолети това май никога няма да го видим повече.
Преминаването по улиците на влекачи с танкове , МТЛБта, БМПта , бръмчащи БТР , гаубици , ЗИЛ, Урал , зрелищните паради и празници , самолети и вартолети това май никога няма да го видим повече.
Е на това пък кво му е хубавото че нещо се не сещам??То на сегашните разбити пътища само верижни машини им трябват,та хептен да ги разкъртят.
Comment