Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Любими неща от Соц времената

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Моделист конструктор

Списанията "Моделист конструктор", "Техника молодежи"

Comment

От детските игри няма да забравя няколко: Шах - играехме го непрекъснато. Нямаше по хубав начин да прекараш добре през зимните месеци. Футболът - лятото минаваше неусетно на игрищата, а единствената тревога би кога ще зарастнат разкървавените колене. Последните две са игрите на воиници: първата с пластмасовите фигурки, които пиваха заравяни в земята, строяха им се крепости, язовири и каквото ни хрумнеше, а втората, карахме татковците и дядовците си да ни "измайсторят" дървени пушки, пищови или пък мечове, щитове, а и "сглобяването" на ризници от капачки. Тези игри и играчки си спомням най-добре.
      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
      нека четат пред вратите
      нашата памет остъклена
      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Танкче. Имах и БМП от тази серия ама...

Click image for larger version

Name:	2011_07_06_1393.JPG
Views:	1
Size:	81.1 КБ
ID:	530080Click image for larger version

Name:	2011_07_06_1395.JPG
Size:	107.1 КБ
ID:	530081Click image for larger version

Name:	2011_07_06_1394.JPG
Size:	77.0 КБ
ID:	530082
        sigpic

Sword song and horn sound

Comment

А имаше едни ГДРски ел. влакчета май се казваха PIKO баща ми от една командировка в ГДР-то ми донесе такова бях в 5 клас (май преди 30 г беше ), после се появиха и в Б-я и започнах да добавям релсички, стрелки, вагони, локомотиви и разни там други съоръжения, а също и залепващи се пластмасови гари, бях направил цяла жп мрежа която разстилах в хола и спалнята и събирах съучениците си да играем, още си ги пазя някъде са на тавана....и страхотно ми се иска да ги разстеля отново

Comment

Цигари "Феникс" по 85 ст. и вино "Меча кръв" по един и двайсе ли беше...

Comment

Списание "Космос", книгите на Библиотека "Галактика", нощният блок на "Хоризонт", български маратонки "Ромика"(много яки) и киселото мляко в стъклен буркан...
              Last edited by Francis Drake; 07-07-2011, 01:58.

Comment

Цялото лято на село с колелото на реката - зелени джанки, домати и краставици от градините, дини от бостаните и никакви проблеми - ееееххххх детска идилия ама свърши отдавна.

Comment

Къде е ОНЯ марципан...???

Comment

Ето един много важен за мен спомен от соц-периода на детството. Много яко фентъзи аниме, естествено, гледано на пиратска видеокасета:

(обърнете внимание на 0.36)
                    Last edited by sewast; 30-11-2011, 21:10.
                    sigpic

Sword song and horn sound

Comment

Бозаджийниците в София и бутките за газиран сироп във Варна. Дъга, Космос, Пиф и Мурзилка. Детмаговете. Сладкиш чайка. Плакати на Саманта Фокс. Предаването "Добро Утро". Вечерните програми събота и неделя, новогодишните програми. Мекичарниците. Конструкторите тип "опростено лего" и пласмасовите войници. Големите книжарници. Кино Сердика. Плочите с адаптации на приказки. Големите бидони със сурова туршия и кисели краставички в плод и зеленчуците. Зимните курорти. Игрите на фунийки, футбол и баскетбол.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Ей, разкошно съвпадение. В темата за бъдещето ставаше дума как нямало нищо през 60-те години и тъкмо се мъчех да изчисля в коя паралелна вселена (версия на Дойче веле?, на Гласът на Америка?) е било това - и ми попаднаха сканирани илюстрации от съветския наръчник на стоковеда в 9 тома, 1956-1961 година. Баща ми имаше точно такъв голям пътен несесер със закрепващи лентички на всеки елемент. А аз учудващо добре си припомних усещането от финалното кръцване на розовите бонбони, преди да се излее вишневият сироп. Мдам... Може би и вие ще си познаете нещо?
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Като гледам възрастта, която си написала в профила си, би трябвало да имаш по-ясни спомени от мен. Не за 60-те години, разбира се Е не мога да кажа, че асортиментът на стоките беше особено голям. Разбира се, моите наблюдения са само от магазините, където лично съм ходил да купувам, а предвид възрастта ми това са били хранителни стоки, плод-зеленчуци, книжарници и ЦУМ. Последното под формата на развлечение, най-вече на петия етаж, където беше електрониката

Като се замисля, единственото материално нещо от тогава, което ми липсва, са качествените научно-популярни списания.

Comment

Нека и аз да добавя няколко неща: количките Мачбокс Made in Bulgaria - имам към 15-20 от тях. Също разградския завод Микро-67 беше пуснал една серия метални коли 1/43 на Опел, Мерцедес, Мазерати, Порше, Форд Капри - абе бях луднал по тях и все още си ги пазя. За списанията имаше една конкуренция на Дъга, ама не чак толкова популярна и излизаше по-рядко - Чуден свят. Всъщност тя датира отпреди 9-ти, но след това по-добрия екип беше сформиран в Дъга. Пластмасовите, леко сплескани отстрани войничета от СССР също бяха популярни, макар да не радваха така окото както нашите. Навремето дядо ми ми беше донесъл рицари от ГДР- към 30 и те всичките оцветени фабрично и гумени - невероятна тръпка. Имах си един Москвич с педали като дете - досущ като сегашните но поне полезното беше че от малко детето се учеше да върти педали и да спортува. Сладкарницата на Магурата беше другата легенда, макар че тя нашумя малко преди 89 година. Имаше много стойностни и исторически и фантастика, както беше отбелязано по-горе.Имахме /а и сега си я имаме една метална лодка на секции с двигател 2 к.с. - направо скутер и се превозваше на ремарке - дядо ми я беше донесъл от СССР и я пускахме в един язовир и обирахме точките на летовниците - ние със собствена моторна лодка и то дуралуминиева! Хубави времена бяха.
                            П.В.

Comment

Преминаването по улиците на влекачи с танкове , МТЛБта, БМПта , бръмчащи БТР , гаубици , ЗИЛ, Урал , зрелищните паради и празници , самолети и вартолети това май никога няма да го видим повече.

Comment

RAMMSTEIN написа Виж мнение
                                Преминаването по улиците на влекачи с танкове , МТЛБта, БМПта , бръмчащи БТР , гаубици , ЗИЛ, Урал , зрелищните паради и празници , самолети и вартолети това май никога няма да го видим повече.
                                Е на това пък кво му е хубавото че нещо се не сещам??То на сегашните разбити пътища само верижни машини им трябват,та хептен да ги разкъртят.

Comment

Working...
                                X