Някои хора като чуят за наборна армия треска почва да ги тресе. Амазон има право, иначе то какво остава, хората си отиват по естествен път, опита се забравя, младите стават едни льольовци и толкова.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Режат армията с 6000 военни
Collapse
X
-
Kramer написа Виж мнениеНякои хора като чуят за наборна армия треска почва да ги тресе. Амазон има право, иначе то какво остава, хората си отиват по естествен път, опита се забравя, младите стават едни льольовци и толкова.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнениеТози вариант не мисля, че изобщо има какво да се обсъжда - хубаво или не шансът България да се върне към наборниците е практически нулев. И защо са й на България наборници?
Comment
-
Малката ярмия има една фубава страна-при добра организация и финансиране тя може да бъде осномва върху която ако недай си боже се наложи бързо да сеизгради сериозна военна сила. Просто трябва да се подбират качествени хопа, и най-простия кашик да се готни така, че при нужда да е способен да заеме сержантска длъжност ида обучава(и то добре)евентуални новобранци.... Но първо, армията трябва да престане да бъде убежище на некадърници, аутсайдери навлекли униформа щото в цивила не стават за нищо! И поне ВВС, трябва да са на висота колкото и скъпо да е...когат можем да с ипозволим разбира се! Щото и5000 танка да имаш...ако си гол отгоре, знаем как ще свршим! А това какво светло бъдеще ни чака целите Балкани в ЕС и НАТО дето ще се обичаме братски...позволете ми да изразя дълбоките си резерви!
Comment
-
багатур написа Виж мнениеМалката ярмия има една фубава страна-при добра организация и финансиране тя може да бъде осномва върху която ако недай си боже се наложи бързо да сеизгради сериозна военна сила. Просто трябва да се подбират качествени хопа, и най-простия кашик да се готни така, че при нужда да е способен да заеме сержантска длъжност ида обучава(и то добре)евентуални новобранци.... Но първо, армията трябва да престане да бъде убежище на некадърници, аутсайдери навлекли униформа щото в цивила не стават за нищо! И поне ВВС, трябва да са на висота колкото и скъпо да е...когат можем да с ипозволим разбира се! Щото и5000 танка да имаш...ако си гол отгоре, знаем как ще свршим! А това какво светло бъдеще ни чака целите Балкани в ЕС и НАТО дето ще се обичаме братски...позволете ми да изразя дълбоките си резерви!
Напълно те подкрепям мисля че каза това, което и аз мисля.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
багатур написаМалката ярмия има една фубава страна-при добра организация и финансиране тя може да бъде осномва върху която ако недай си боже се наложи бързо да сеизгради сериозна военна сила.
Друг въпрос е, че (поне според мен) няма нито смисъл, нито пък възможност, една бедна страна с разсипана икономика, малобройно намаляващо и застаряващо население и без сериозни външни заплахи да създава или поддържа каквато и да е "сериозна" военна сила. Просто няма на основа на какво, дори и да оставим настрана въпроса за ползата и предназначението. Да не говорим, че съседните ни страни, които някога евентуално биха могли да представляват опасност и бяха споменати в темата (Турция, Румъния, че дори и Гърция) имат значително по-голямо население и възможности, така че България със собствени сили не би могла да им противостои без значение дали има или няма нужда. А това означава, че единствените възможности страната да бъде защитена в бъдеще лежат в сферата на военните съюзи.
Comment
-
Shelenberg написа Виж мнениеПърво нашата армия по списък е близо 32 000, но реално са около 29 000 - 30 000 хил. души. Сега след съкращенията до 2012 или 2013 г. беше трябва да стане около 25 000. Както се казва искат да правят армията по-малка и по-мобилна, но в случая май става само първото. Мое лично мнение, че в момента армията трябва да е 25 000, но с по-малко вождове (имам предвид генералите, които за такава малка армия са супер много), че там са много и не вършат никаква работа освен всеки месец да взимат сума ти и пари. За закриване на армията както казват някой съм против, не може една институция като армията с история и традиция да бъде закрита за мене това ще е срам. И стига сте ми казвали че 25 000 - 30 000 хил човека били в тежест на държавата и данъчната система, къде, къде по-големи проблеми има. Защо не казвате нищо за полицията която е близо 70 000 и нищо пак не правят престъпността си е същата. Така че стига с това че данъците ви отивали за армията.
... в семантиката на този коловоз:
- за какво са ни депутати и народно събрание? а министри?
- за какво ни е съдебна система?
- за какво ни е социално министерство? или пък здравеопазване....
- и т.н.
Ами дайте да закрием направо всички държавни институции, защото само харчат парите на данъкоплатеца и не си вършат работата....
Да закрием и държавата и да я разпределим между съседите си, те може да ни "оправят" пък по-добре.... особено южните - казват, че там полицаите си носели възелин в джоба...Last edited by SCPettyOfficer; 02-01-2011, 19:10.
Comment
-
Че депутатите са много като за размера на страната - да, така е. Но и голяма армия е непозволим разкош за страна, която е в такова положение. А и освен икономическата криза, си имаме и голям проблем с управлението, който надали е подминал и армията. Така че ако погледнем нещата отстрани, преди всичко имаме важни проблеми за оправяне, като реда в държавата, икономиката и т.н. Армията просто няма как да е сред тях и няма начин да имаме и силна и голяма армия (съответно и скъпа) и да се оправят важните сектори в държавата. Без даже да споменаваме, че за да върже бюджета, правителството сега ще тегли пари и от сектори като здравеопазване и от пенсионното осигуряване.
А в момента всъщност в армията какви са съотношенията между офицери и редови, както и между цивилен и военен персонал? Дали случайно не са сходни с тези преди години, когато имаше "много вожд и малко индианец"? Ако е така - такава армия за какво ни е, не трябва ли да има съкращения в нея, докато се стигне до някакви нормални съотношения?Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Това са намеренията:
Баля книга за отбраната и ВС на РБ
Наличието на Армия винаги е бил един от признаците за наличието на Държава - така е било и така ще бъде, поне още доста време...
Не проумявам как някои хора могат да допуснат закриване на армията на коя да е държава Тук не става въпрос само за институция с минало и традиции. Това е необходима и задължителна "финансова тежест" за бюджета!
И наистина ми омръзна да чета детинщини от сорта "с турците сме братя, те ще ни пазят", "нямаме врагове около нас" и т.н.
Турците и Гърците също са "братя" от НАТО, но проблема с островите си стои...
Една аксиома гласи: "Ако искаш мир, готви се за война" и в този смисъл Армия не се създава и поддържа при възникване на потенциална заплаха от военни действия, насочени към държавата, а ЗА ДА НЕ ВЪЗНИКНЕ, или за да се предотврати тази евентуална заплаха. Това е работата на съвременните Въоръжени сили - превенция, и то по възможност извън територията на страната. Целта е въобще да не се стига до защита на границите на България или до каквито и да е бойни действия на наша територия!
Армията не е дружество с търговска цел, което да се закрие защото е нерентабилно!
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеГосподин офицер, мисля че гледате само от собствената камбанария.
SCPO е подофицерско звание във ВМС (Superior Chief Petty Officer) и е еквивалентно на Старши сержант в Сухопътните сили.
Признавам, че гледам основно от моята камбанария, но ако и Вие се качите при мен, ще установите, че оттам изгледа по темата е доста по-ясен
Comment
-
messire Woland написа Виж мнение...А в момента всъщност в армията какви са съотношенията между офицери и редови, както и между цивилен и военен персонал? Дали случайно не са сходни с тези преди години, когато имаше "много вожд и малко индианец"? Ако е така - такава армия за какво ни е, не трябва ли да има съкращения в нея, докато се стигне до някакви нормални съотношения?
Броят на гражданските лица също е неоправдано висок, поне според мен.
Силно се надявам това да се промени в близкото бъдеще! А и някак си Армията да успее да запази наистина ценните кадри и опит.
Comment
-
SCPettyOfficer написа Виж мнениеТова са намеренията:
Баля книга за отбраната и ВС на РБ
Наличието на Армия винаги е бил един от признаците за наличието на Държава - така е било и така ще бъде, поне още доста време...
Не проумявам как някои хора могат да допуснат закриване на армията на коя да е държава Тук не става въпрос само за институция с минало и традиции. Това е необходима и задължителна "финансова тежест" за бюджета!
И наистина ми омръзна да чета детинщини от сорта "с турците сме братя, те ще ни пазят", "нямаме врагове около нас" и т.н.
Турците и Гърците също са "братя" от НАТО, но проблема с островите си стои...
Една аксиома гласи: "Ако искаш мир, готви се за война" и в този смисъл Армия не се създава и поддържа при възникване на потенциална заплаха от военни действия, насочени към държавата, а ЗА ДА НЕ ВЪЗНИКНЕ, или за да се предотврати тази евентуална заплаха. Това е работата на съвременните Въоръжени сили - превенция, и то по възможност извън територията на страната. Целта е въобще да не се стига до защита на границите на България или до каквито и да е бойни действия на наша територия!
Армията не е дружество с търговска цел, което да се закрие защото е нерентабилно!
Армията е гарант на сигурноста в Държавата - Нейно задължение е за извземе функциите на Полициятя ,когато ТЯ е неспособна да се справи с Престъпноста . В България ,това отдавна трябваше да се случи . . . да ама - Полицията е 63 хил. човека ,а Армията 37 хил .
Е ,кога ще се случи това . . . никога .
Всичко е добре пресметнато от тези ,които имат интерес - България да е слаба и да тъпче на едно място .
От вчера - Гърция започва проект за издигане на ограда -подобна на тази по Границата между Мексико и САЩ .
260 км. ограда - Тя трябва да спре нахлуващите от Турция - нелегални емигранти /средно за 2010г - 200 души дневно /
Това е огромен проблем за Гърците . . .и те ще го решат .
Помислете си само . . .накъде ще се насочи този поток от 200човека дневно ?!
Comment
-
Това за армията е смес от виждания от различни векове и типове държави.
Та се налага малко уточнение:
- наличието на силна армия е било задължително в епохата на зараждането на национализма;
- размерът на армията е функция на различни променливи - дали държавата е малка или голяма (например, дали членува в клуба на Великите сили), дали има големи конфликти със съседите, дали има териториални спорове и т.н.;
- икономическите възможности винаги са били ограничаващ фактор, затова например една Италия не може да извади същата армия каквато вади Франция или Германия;
- географското положение, от което зависи съотношението армия/флот.
Сега да определим нашето положение. Национализмът вече е преминал пика си в Европа. Ние не сме Велика сила, нямаме твърде големи проблеми със съседите. Освен това, по силата на ред обстоятелства, сега сме в един доста голям военен пакт, което съкращава нужната за момента численост. Практически ние граничим почти само със съюзници.
Географското ни положение е такова, че съотношението армия флот ще да е нещо от сорта на 99:1 - 100:0. Замисли се, какви биха били нашите евентуални морски противници? Какъв флот бихме могли да развием, какви задачи би имал той да решава? Нула, във всеки възможен смисъл. Армията от друга страна определено би имала роля, все пак морската ни граница е малка, сухопътните - големи и с много държави.
За да може да се поддържат традициите и да не стартираме при нужда от нулата, разбира се, ще ни трябва армия. Обаче - колко голяма? И от кой тип? Масовата според мен лично е остатък от 19ти век и първата половина на 20ти. Сега обаче нещата са много различни. Техниката, възможностите ... практически не можем да вземем един необучен младеж и да го превърнеш в професионалист за кратко време. Не можем и да поддържаме голяма армия от професионалисти. Нито да купим и след това да поддържаме техниката, която е необходима.
Следователно просто няма как да поддържаме голяма армия, още повече пък - флот. А другият вариант - да се купи някаква техника и след това тя да седи като в музей и да не се ползва вече сме го виждали какви последствия има и би трябвало да е ясно, че е безсмислен. Затова си мисля, че армията ни трябва (поне сега) да е малка, професионална и осигурена с техника според възможностите ни, тоест - с някаква използваема техника, която да не е прекалено скъпа. Това са реалностите. Разбира се, ясно е, че решенията няма да бъдатг взимани така, вместо това хората, които трябва да решават ще са подкупни (нямаме други), ще взимат лоши и противоречиви решения (такива са ни традициите), а накрая виновни ще излязат хора, от които поначало нищо не е зависело, но какво да се прави, в България от XXI век сме :-/Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Като процент от БВП, за армията отиват 2,4% - това е повече от процента на Китай, Великобритания,Франция,Германия,Япония.... не мисля, че ни е по възможностите, а и по нуждите, да отделяме толкова пари за армията.Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало
Comment
Comment