Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Режат армията с 6000 военни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Благодаря за забележката и я приемам
    Наистина за мен са по-емоционални въпросите. Ясно ми е, че няма да мога да променя нищо с моите мнения и не съм искал да се изпокараме "като банда роми". Моля да бъда извинен, ако съм бил по-хаплив от допустимото!

Comment

beri_cd написа Виж мнение
      Според мен стандартите на БА са занижени от десетилетия. Още от Пражката пролет насам нашите войници са създавали впечатление на недисциплинирани. А и е пословичен проблема с пиенето, за което ние тропаме по масата и се гордеем.

Дай боже да не е - войникът е полезен най-вече по време на война, която никой не иска.

Това е един много дълбок проблем, който е всеобхватен за цялото общество и не се ограничава до военната служба. А и как може да се постигне подобно нещо? Със сигурност това не е задача на военните.

Право си, че се преувеличава, но това, което съм чел - мемоари на наши войници, интервюта с наши войници, интервюта с чужди военни, работили с българи в Камбоджа, Ирак....не са добре нещата.

Понеже се почуствах по някакъв начин засегнат /участник съм и в Камбоджа и в Ирак/ ще посоча два примера:

1. Камбоджа - 1992-93г. Първо участие на БА зад граница след 1945г., като се изключи Чехословакия /разликите няма какво да ги коментираме-Чехословакия, близка до нас държава, европейска, влизаме като част от несъкрушимите армии на Варшавския договор/. Камбоджа, на 8000 км, екваториален климат, никаква инфраструктура - на Меконг и до сега няма мостове, две основни шосета, едното от Тайланд, през Пном Пен и ферибота на Меконг до виетнамската граница, другото от Пном Пен до морето. Българският батальон, 850 човека по щат! От тях две трети запасняци, една трета наборни, като и едните и другите бяха доброволци. Време за окомплектоване и подготовка -точно един месец - май 1992г., в поделението във Враца.
      Другите държави са представени с елитни части - Франция с Чуждестранния легион, Индонезия с въздушнопреносим батальон, Холандия, Тайланд, Индия, Пакистан, Уругвай, Тунис и те с елитни батальони.
      Ами ние осигурявахме Пном Пен от изток и запад. На изток от Меконг до виетнамската граница бяха 1 и 2 ра пехотни роти, на запад от столицата 3 и 4 пехотни роти, на север 5-та рота. Пространство близо 1/5 от България. По-късно, в навечерието на изборите целият батальон се предислоцира западно от Пном Пен. Защо? Ами щото от там е най-близо на червените кхмери /разположени между Пном Пен и тайландската граница/ до столицата. Задачата беше поставена на българите като на... най-сигурни. Между другото австралийският главнокомандващ генерал Сандерсън беше с доста добро мнение за нас, въпреки някои наши проблеми с дисциплината...То и неговите австралийци не бяха най-добрия пример за подражание в това отношение, въпреки че повечето бяха свързочници
      И българите дадохме убити и ранени, осигурявайки изборите, а мисията в крайна сметка завърши успешно.
      2. Ирак, Кербала, 2-ри пехотен батальон.
      През април 2004г. избухна въстанието на Муктада Садр, водач на шиитска партия в парламента. Та неговите въоръжени милиции за няколко дни превзеха кметствата и полицейските участъци в цял Южен Ирак - Дивания, Наджаф, Насирия, Хила, Ал Кут. Пробваха и същото срещу нас, в Кербала. И какво, единствено нашите и поляците удържахме позициите, въпреки продължилите месец и нещо нападения. Базите ни в Кербала и кметството на града бяха обстрелвани ежедневно и еженощно, инсургентите имаха минохвъргачки на пикапи, разполагаха с голям брой РПГ-7, да не говорим за стрелково въоръжение. Видяха, че не става и на края мирясаха. Някой ден ще напиша книга.
      Та за тия ни действия в Кербала не знам някой да каже лоша дума. Толкова от мен.
      Last edited by Kramer; 07-01-2011, 22:22.

Comment

Kramer, почвай да пишеш! Сериозно, вземи отвори една отделна тема и давай едно по едно. Ако може някой от модераторите да я остави само за теб да се изявяваш, пък на лични да ти пращаме въпроси за уточнение. Аз например имам един страничен въпрос: даваха ли ви презервативи и какво ги правехте

Към главния старшина: ти отговори както се полага на служащ. Напълно наясно съм, че армията (и църквата) са най-консервативните институции и трудно може да се очаква критика към вишестоящите. Разбира се, че обикновеният войник не може, пък и не му е работа, да се бърка във вземането на решения. Ти писа, че вашето поделение е в състояние да изпълни поставените оперативни задачи. Тия задачи едва ли са много по-отговорни от това да бъдат съпътстващи някакви действия на НАТО. Включително и краткия разказ на Kramer е за това.

Тук е въпросът. От бюджета на страната излизат огромни средства за помощна структура. Сравненинето с алтернативното разходване на тия средства оставя чувството, че те не са достатъчно ефективни за редовия гражданин. Още повече в период на тежка криза. Същото усещане в момента методично се мъчат да ни насадят към лекарското съсловие.

Comment

SRH написа Виж мнение
          Kramer, почвай да пишеш! Сериозно, вземи отвори една отделна тема и давай едно по едно. Ако може някой от модераторите да я остави само за теб да се изявяваш, пък на лични да ти пращаме въпроси за уточнение. Аз например имам един страничен въпрос: даваха ли ви презервативи и какво ги правехте

Към главния старшина: ти отговори както се полага на служащ. Напълно наясно съм, че армията (и църквата) са най-консервативните институции и трудно може да се очаква критика към вишестоящите. Разбира се, че обикновеният войник не може, пък и не му е работа, да се бърка във вземането на решения. Ти писа, че вашето поделение е в състояние да изпълни поставените оперативни задачи. Тия задачи едва ли са много по-отговорни от това да бъдат съпътстващи някакви действия на НАТО. Включително и краткия разказ на Kramer е за това.

Тук е въпросът. От бюджета на страната излизат огромни средства за помощна структура. Сравненинето с алтернативното разходване на тия средства оставя чувството, че те не са достатъчно ефективни за редовия гражданин. Още повече в период на тежка криза. Същото усещане в момента методично се мъчат да ни насадят към лекарското съсловие.
          Значи огромни средства за помощна структура според теб. Някой по-горе посочваше даже над 2 процента, 2,2 ли беше 2,4 ли... Може и да е било толкова около годините по време на влизането ни в НАТО. Когато благодарение на армията трябваше държавата да влезе там, а след това хайде поради това че сме в НАТО, между капките да минем и в ЕС, нали. Това и на децата е ясно.
          А сега ви моля да посочите, дали над 2 или под 2 % или с колко под 2% е военния ни бюджет в момента.

Comment

Консолидирана фискална програма за 2011 г.

А. ОТБРАНА + РЕЗЕРВ 933,6 млн. лв.
            % от БВП 1,2%
            % от Общо разходи 3,4%

Comment

jordani_vt, благодаря за своевременното изясняване на въпроса!

Comment

Working...
              X