Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Режат армията с 6000 военни

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Режат армията с 6000 военни

"Намалението на личен състав ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба, но това намаление ще се компенсира с 50 % като броят на резервистите - военнослужещи от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души". Това каза военния министър Аню Ангелов по време на лекция във ВА "Г. С. Раковски" при откриването на новата учебна година.

До 2015г. може да бъде постигнат баланс между способности и ресурсите, които се предоставят на МО, стана ясно от лекцията на министъра. До тогава армията трябва да бъде не по- малко от 28 000 души. Сега по щат армията ни трябва да е малко над 32 - хилядна, но има и незаети места. Колко са те засега не се знае официално, според неофициална информация вакантните места са около 2000.

Ще продължи процеса на преструктуриране на администрацията на МО и създаването на единна за мирно и военно време командна структура на оперативно ниво, каза министъра на отбраната пред аудиторията на военна академия. Според него от общо пет оперативни командвания и щабове ще останат четири.

Общият състав и на четирите и на Щаба на отбраната, взети заедно, няма да надвишава 2,5 % от общата численост на БА. "Общият състав на цивилните служители във всички структури ще бъде намален с около 1200 души", каза Аню Ангелов и допълни, че така в администрацията на МО ще служат до 700 военнослужещи и цивилни служители.

В Сухопътни войски, при участие в операции по чл. 5 на Вашингтонския договор - България ще участва с една средна механизирана бригада, усилена с елементи за бойно и логистично осигуряване в общ състав 4 300 души - 4 500 души в многонационално съюзническо съединение без възможност за национална ротация.

Ако страната ни участва в операция извън чл. 5, то ще е с механизиран батальон или негов еквивалент с необходимото усиление в общ състав до 1000 души с възможност за национална ротация през 6 месеца. Съгласно този член от договора всички страни в НАТО се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна оказва помощ.

Ако е необходимо да бъде разгърната бригада по чл. 5 извън територията на страната е необходимо на територията на страната да остане една бригада със способност за успешно разрешаване на локален конфликт с ниска интензивност на едно операционно направление, каза в лекцията си Ангелов.

Резултатите показват, че за да може това да стане в Сухопътните войски трябва да има две средни механизирани бригади със състав от 4200 души всяка, както и специални сили и елементи на бойна и логистична поддръжка, основната част от които ще имат полкова организация. Във Военноморските ще бъде свалена от въоръжение единствената подводница, която имаме, припомни военния министър. Той каза още, че България ще се раздели и с някои кораби с изтекъл ресурс.

Във ВВС, сегашното ръководство на МО се съсредоточава към по-голяма компактност на наземната противовъздушна отбрана. Аню Ангелов отново каза, че ще бъдат свалени от въоръжение типове зенитно ракетни комплекси.

"Ще създадем необходимата основа за постепенна замяна от 2014 - 2015 г. на МиГ 29 с нов тип многоцелеви изтребител, съвместим с въоръжението на ВВС на страните членки на НАТО", каза военният министър. До края на тази година МО ще разплати задълженията си към външни фирми. В България ще пристигнат още три хеликоптера "Кугар" и три хеликоптера "Пантер", един самолет "Спартан" и 155 единици нова транспортна техника.

За да се изпълнят целите, според разчетите на сегашното ръководство на МО е необходимо да се осигури "относително постоянен дял на разходите за отбрана от брутния вътрешен продукт през следващите 4 години, не по-малък от 1.4%.

Планът за развитие ще бъде предложен и утвърден от МС в средата на месец декември тази година. Успоредно с този план, на базата на „Бялата книга" в същия срок ще се формулира и националната отбранителна стратегия, каза още Аню Ангелов. Той заяви още, че през октомври 2010 г. ще бъде внесен в Народното събрание - Закон за военната полиция, а в началото на 2011 г. и Закон за резерва на въоръжените сили.

Източник: БГНЕС

Data.bg

май скоро време ще останем и без армия.............

toshkosk написа Виж мнение
    май скоро време ще останем и без армия.............
    Аз пък не виждам за какво ни е армия.
    Трябва ли ни изобщо армия?
    Имам приятел офицер, че и снайпер му дали.Някакъв ултра-мега модерен.
    Обаче на последните стрелби му дали старата Мосинка, щото за ултра-лазерното оръжие патроните стрували много скъпо
    Та завалията ми се жалваше.
    При положение, че 1/3 от военният бюджет отива за тампони и дамски превръзки, аз не виждам защо ни е армия, която да тежи на джоба на данъкоплатеца.
    Така ги виждам аз нещата
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Според тази таблица сме на 7мо място в ЕС по брой военослужещи на 1000 души население с показатели над средните за ЕС.

Comment

данните в таблицата за България са остарели - и военнослужещите вече са далеч под 39 хилки, и резервистите - под 300 хил.

Comment

И да не сме на 7мо място в Европа по брой военослужещи на глава от населението имам твърде голяма армия за бюджета на държавата.
          Швеция, като социална държава с високи данъци и сериозна собствена военна промишленост, гледам има 34 000 армия.
          Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Е Швеция с кого граничи и въпреки всичко поддържа армия.

Comment

А ние с кого граничим (извън ЕС и НАТО)- с Макадония и Сърбия - с 250км граница. Като не ти допада сравнението с Швеция- да видим Финландия- които имат граница с Русия по-дълга отколкото е цялата гранична линия на България. И колко души армия имат те - 38 000. Колкото нашата според таблицата.

Не знам дали не е противоречие с политиката на форума, но може вместо познаване на битки по картинки да се заформи един анализ, за какво ни трябва армия и колко души могат да се справят с задачите.
              Kerls, wollt ihr ewig leben?

Comment

Някои може ли да ми разясни точно каква задача изпълняват тези 3000 резервисти.Но моля това разяснение да е конкретно-какво точно правят-има ли обучение,каква е системата за збор и работи ли в момента,кога за последно са били на занятие и какво са правили(бира ли са пили или са водели ефективно занятие) Иначе по въпроса за намаляване на армията ни-въпреки, че съм от т.нар.стара школа-съгласен съм със съкращенията(дано обаче да са обективни)-към настоящия момент национална сигорност се брани не само с висока численост на армията.

Comment

xopxe написа Виж мнение
                  А ние с кого граничим (извън ЕС и НАТО)- с Макадония и Сърбия - с 250км граница. Като не ти допада сравнението с Швеция- да видим Финландия- които имат граница с Русия по-дълга отколкото е цялата гранична линия на България. И колко души армия имат те - 38 000. Колкото нашата според таблицата.

Не знам дали не е противоречие с политиката на форума, но може вместо познаване на битки по картинки да се заформи един анализ, за какво ни трябва армия и колко души могат да се справят с задачите.

направи едно сравнение на армиите на българия/швеция/финландия/

по техника доближаваме ли се до тях?

Comment

Какви 38 000 души, по-горе колегата е посочил числеността на БА в момента.
                    А по отношение на техническото оборудване, там има ли смисъл да говорим?

Comment

Ако ме питате мен...тази така нарече на армия е абсолютно безполезна! Убедетге ме, че в този си вид- структура, численост, обучение и пр.БА е способна да изпълни основното си предназначение-защитата на Отечеството! Всички тия алабализми, НАТО, ЕС не струват пукнат грош на Балканите. Намали сми били врагове-ами кажете ми кои са ни приятелите на Балканите? Армеята дава сигурност, тя е гаранция че нанашитте дипломати няма да им се налага да вземат решения под натиск... По един начин преговаря страна имаща боеспособна армия, по друг такава като нашата... Армията сама по себе си е функция на държаваа не може РБ да е аутсайдера на Европа и да има силна армия. Но все си мисля и като Швиця да бяхме на управниците неим пука...а всъщност пука им от комисионните на военните поръчки!

Comment

багатур написа Виж мнение
                        Ако ме питате мен...тази така нарече на армия е абсолютно безполезна! Убедетге ме, че в този си вид- структура, численост, обучение и пр.БА е способна да изпълни основното си предназначение-защитата на Отечеството! Всички тия алабализми, НАТО, ЕС не струват пукнат грош на Балканите. Намали сми били врагове-ами кажете ми кои са ни приятелите на Балканите? Армеята дава сигурност, тя е гаранция че нанашитте дипломати няма да им се налага да вземат решения под натиск... По един начин преговаря страна имаща боеспособна армия, по друг такава като нашата... Армията сама по себе си е функция на държаваа не може РБ да е аутсайдера на Европа и да има силна армия. Но все си мисля и като Швиця да бяхме на управниците неим пука...а всъщност пука им от комисионните на военните поръчки!
                        Трябвад да се мисли в перспектива. В един бюджет всичко е въпрос на компромиси - България може да има армия четвърт милион души, стига да закрие училищата и болниците си, нали? На Швеция пък не е й трябват четвърт милион военни, затова и ги няма.

Трима от съседите ни са членове на НАТО, единия ни съсед едва ли някога и теоретично може да представлява опасност за нас (БЮРМ). Сърбия се натиска всячески да влезе в НАТО и ЕС. Впрочем, важи и за БЮРМ. И нищо чудно след 10 години всичките ни съседи да са в НАТО и всичките без един да са в ЕС. Вярно, прав си, че Балканите не са Европа. Но днес в Европа някой може ли да си представи война между Франция и Германия!? Това е толкова абсурдно, че дори не заслужава коментар. Ние поне сме тръгнали натам. Според мен единствената теоретична цел на армията е противедействия на международния тероризъм, символичните ни акции в Ирак и Афганистан. Без да казвам голяма дума според БА трябва да е готова и за евентуални анти-партизански действия в Родопите и Северо-Източна България. Това ми се вижда най-вероятния от реалистичните лоши сценарии. Предвид и обратът в турската политика от 2007 година насам.
                        http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Първо нашата армия по списък е близо 32 000, но реално са около 29 000 - 30 000 хил. души. Сега след съкращенията до 2012 или 2013 г. беше трябва да стане около 25 000. Както се казва искат да правят армията по-малка и по-мобилна, но в случая май става само първото. Мое лично мнение, че в момента армията трябва да е 25 000, но с по-малко вождове (имам предвид генералите, които за такава малка армия са супер много), че там са много и не вършат никаква работа освен всеки месец да взимат сума ти и пари. За закриване на армията както казват някой съм против, не може една институция като армията с история и традиция да бъде закрита за мене това ще е срам. И стига сте ми казвали че 25 000 - 30 000 хил човека били в тежест на държавата и данъчната система, къде, къде по-големи проблеми има. Защо не казвате нищо за полицията която е близо 70 000 и нищо пак не правят престъпността си е същата. Така че стига с това че данъците ви отивали за армията.
                          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Според мен малката професионална армия е неподходящ модел за страна като нашата. Изливат се пари, за да се потдържа нещо, което е неспособно да си изпълни основната функция - да защити страната от всякакъв вид заплахи. В Грузия се видя как малка професионална и немотивирана армия, беше жестоко ошамарена от същият брой и подобно въоражени наборници. Швейцарският модел е много добър за средна по големина европейска държава намираща се в традиционно нестабилен район. Разбира се да се върне задължителната военна служба с 1.5 - 2 години продължителност в момента е безмислено при положение, че за страната не съществува реална военна заплаха. Освен че сме в един военен блок с най-силните си съседи за пръв път сме в наистина добри отношения и с Турция, и с Гърция, и с Румъния. Реално задължителна служба над 6 месеца е напълно безмислена в момента, даже и това е много. Шест месеца са напълно достатъчни, за да обучиш кашик, сапьор, зенитчк и т.н специалности, които не работят с тежко въоражение. При добри офицери и сержанти които наистина обучават войниците а не ги карат да стържат с лопати тревата по плаца и 3-4 месеца са напълно достатъчни. За това време наборника спокойно може да се научи да стреля, хвърля гранати, да разпознава чиновете, да следва заповедите, да си използва оборудването, да пали печка, да вързва партенки етц.
                            Няколкото месеца задължителна военна служба ще потдържат сегашния брой от 30-40К армия/но несравнимо по-евтино/ и ще се създава огромен брой резервисти. Когато държават може да свика над един милион мотивирани войници, които знаят от кой край се хваща автомата и могат що годе да уцелват от 200 метра дори и най откаченият политик ще се замисли преди да вземе някое тъпо решение. От тези наборници вече ще могат да се вербуват мотивирани хора за професионални военни. Няколко хиляди, които са нужни за тежкото въоражение, или специализирано оборудване, които не могат да се усвоят за няколко месеца. Освен това при срок на службата 3-6 месеца отношението на наборниците към казармата няма да е толкова отрицателно, за много от тях дори би било интересно да си поиграят на войници и дебелите да поотслабнат а слабите да натрупат някой килограм. При наистина кратко но много интензивно обучение почти няма да има типичните за казармата простотии и извращения/последните са силно прувеличени/, защото лошите неща в казармати ги предизвикваше скуката повече от всичко друго. Държавата ни все още е напълно способна да произведе лекото и част от средното въоражение за наборниците, докато скъпите системи, танкове артилерия, ПВО, комуникации и т.н и без това са малко и ще бъдат управлявани от малкото професионални военни. Като цяло разходите ще са същите, като сегашните, но ще имаме истинска армия, а не ниско платени обикновено немотивирани работници облечени в камуфлаж и равни по брой на пожарникарите в страната.
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа Виж мнение
                              Според мен малката професионална армия е неподходящ модел за страна като нашата. Изливат се пари, за да се потдържа нещо, което е неспособно да си изпълни основната функция - да защити страната от всякакъв вид заплахи. В Грузия се видя как малка професионална и немотивирана армия, беше жестоко ошамарена от същият брой и подобно въоражени наборници. Швейцарският модел е много добър за средна по големина европейска държава намираща се в традиционно нестабилен район. Разбира се да се върне задължителната военна служба с 1.5 - 2 години продължителност в момента е безмислено при положение, че за страната не съществува реална военна заплаха. Освен че сме в един военен блок с най-силните си съседи за пръв път сме в наистина добри отношения и с Турция, и с Гърция, и с Румъния. Реално задължителна служба над 6 месеца е напълно безмислена в момента, даже и това е много. Шест месеца са напълно достатъчни, за да обучиш кашик, сапьор, зенитчк и т.н специалности, които не работят с тежко въоражение. При добри офицери и сержанти които наистина обучават войниците а не ги карат да стържат с лопати тревата по плаца и 3-4 месеца са напълно достатъчни. За това време наборника спокойно може да се научи да стреля, хвърля гранати, да разпознава чиновете, да следва заповедите, да си използва оборудването, да пали печка, да вързва партенки етц.
                              Няколкото месеца задължителна военна служба ще потдържат сегашния брой от 30-40К армия/но несравнимо по-евтино/ и ще се създава огромен брой резервисти. Когато държават може да свика над един милион мотивирани войници, които знаят от кой край се хваща автомата и могат що годе да уцелват от 200 метра дори и най откаченият политик ще се замисли преди да вземе някое тъпо решение. От тези наборници вече ще могат да се вербуват мотивирани хора за професионални военни. Няколко хиляди, които са нужни за тежкото въоражение, или специализирано оборудване, които не могат да се усвоят за няколко месеца. Освен това при срок на службата 3-6 месеца отношението на наборниците към казармата няма да е толкова отрицателно, за много от тях дори би било интересно да си поиграят на войници и дебелите да поотслабнат а слабите да натрупат някой килограм. При наистина кратко но много интензивно обучение почти няма да има типичните за казармата простотии и извращения/последните са силно прувеличени/, защото лошите неща в казармати ги предизвикваше скуката повече от всичко друго. Държавата ни все още е напълно способна да произведе лекото и част от средното въоражение за наборниците, докато скъпите системи, танкове артилерия, ПВО, комуникации и т.н и без това са малко и ще бъдат управлявани от малкото професионални военни. Като цяло разходите ще са същите, като сегашните, но ще имаме истинска армия, а не ниско платени обикновено немотивирани работници облечени в камуфлаж и равни по брой на пожарникарите в страната.
                              От професионална към наборна служба? България ще е първата държава, която ще го направи. И защо? За какво ни е наборна армия? БА тъй или иначе не може да изпълни основната си функция, както казваш - да защити страната от всякакви заплахи. За първи път в историята си България е в добри отношения с Румъния, Сърбия, Турция и Гърция. Да не забравяме и НАТО. Оставете традицията, историята и срама - ако някой ден България стане като Люксембург и изобщо няма нужда от армия - това ще е най-щастливия ден в историята ни. Това е само фантасмагория, де. Но единствените теоретични заплахи за България могат да са етнически обособените райони. Тук ролята на армията и жандармерията се преплитат.
                              http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

Working...
                              X