Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дали да не се опитаме да помогнем на Джунейт от Айтос да превежда в Уикипедия?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хьос

С един приятел току-що направихме съвсем, съвсем лаконична статийка за Хьос. Познайте какво - веднага изчезна пълното му име от статията за Аушвиц, както и забележката в началото на собствената му статия "да не се бърка с Хес". Според моя човек обаче така е по-сигурно, че няма да трият корекцията.
    sigpic

Sword song and horn sound

Comment

По принцип явно нашата част на Уики се списва от меко казано некомпетнтни. Но пък май е нормално за нивото на страната ни по отношение на образование. Още едно примерче:

Все си мисля, че като някой човек не знае език, няма представа от съответната тема - по-добре да не пише, но явно българската версия на Уикипедията се пише от силно комплексирани хора. Обаче борбата може би си струва, макар че вероятно ще вземе доста грозни форми, ако решим да ги принудим да отстъпят и да се принудят да коригират малко неграмотните си писания.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
        явно българската версия на Уикипедията се пише от силно комплексирани хора
        Съгласен, моят опит от преди 2-3 години е сходен със случващото се сега. На няколко пъти опитах да поправя катастрофални неточности в исторически статии, от което нямаше полза и съответно моите скромни писания бяха "редактирани" по безумен начин. Не съм от най-търпеливите, та ги изпратих една звучна и от тогава никога повече за нищо не гледам в бг уикито, освен за GPS координати на разни села, които наскоро открих, че не винаги са точни .

Comment

Човекът каза, че механично махнал редакциите, понеже били зачестили случаите на вандализъм, и се извини. Дискусията - ако може така да се нарекат разменените две мнения - е публична, в Wikipedia, и може да се види (през страницата "История" и после в "Беседа"). Съответно гледам, че в момента е оправено, вероятно от sewast и приятеля му.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
            . Обаче борбата може би си струва, макар че вероятно ще вземе доста грозни форми, ако решим да ги принудим да отстъпят и да се принудят да коригират малко неграмотните си писания.
            Целта оправдава средствата.

Comment

Тук вече ми стана твърде интересно. Дълго време съм се занимавал с живота на графиня Батори и нейния съпруг, но досега такъв бисер не бях виждал. Дьорд Батори, бащата на графинята, е записан като Георге. Отнякъде при ареста се взеха "50 бронирани тевтонци". И откъде го намесиха и папата при аферата "Батори" само авторите си знаят. Цялата статия просто прилича на един разказ, не на статия. Датите са малко, неточностите при събитията са много... Сега не знам, ако се опитам да я пренапиша, ще ми премахнат ли корекциите? Можете ли да ми кажете, как да постъпя.

Comment

Вече отдавна предупреждавам ученици, събеседници и изобщо всякакви хора, с които си говорим за някаква фактология, да не търсят нищо в българската Уикипедия.

Вярно е, че Уики е голям и смислен проект, но българската му страна е тотален Батак. Неспасяема е. Поне това е моето впечатление. Имам една-две собствени статии в нея (и те също не са добри, съзнавам го), но повече не бих се наел да пиша или да редактирам в нея. Вандализмът и неграмотността в нашето Уики са си катастрофа. Вече предпочитам да правя бързи справки само в руската и английската Уикипедия, особено за поп-културни факти или за проверка на някоя популярна дата. Гледам има ли отдолу нещо литература и така. Ако ще редактирам нещо, то е само в англоезичната Уикипедия (примерно скоро правих някакви дребни корекции в статията "Abrahamic religions", защото имаше пропуски и неточности - и пак останаха неща за доизкусуряване). Не съм поглеждал дали редакциите стоят още, но имам впечатлението, че Уикитата на руски и на английски са доста по-смислени от нашето. Една от причините е многобройността на публиката и авторите на тези езици. Допускам, че сръбската, арменската и други малки Уикипедии са също толкова нескопосно списвани като нашата. В този смисъл Уикитата на малките езици вършат работа, колкото за запознаване с местните митове и фрустрации на съответната нация, нищо повече. Тъжно, но факт.
                Така че по-скоро е реалистично човек да се самоусъвършенства в знанията си, излизайки от средата на родния език и без да гори с излишен възрожденски плам в просвещаването на нет-населението у нас. А и най-добре да не разчита прекалено на Уики, разбира се (макар че и от нея си има полза).
                Дори за учениците е по-добре да си вадят материал за училищни доклади от чужди Уикита и други източници - таман да усъвършенстват някой чужд език.
                Да се чете нашата Уикипедия е тъжно, а да се поправя - то си е Сизифово усилие и като амбиция на начинанието, и като ефект. Тая грамада от невежество не един гений, ами цяла академия от титани на мисълта не може да я дотърколи и закрепи на върха.

Приятно е да се четат, да речем, Уикипедиите на екзотични и старинни езици - староанглийска (aenglisc), латинска (Vicipaedia), старобългарска (словѣNьскъ). Още по-приятно е да се понапише нещо там. Но това си е гъдел за зевзеци, нищо повече.
                Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

барон дьо Грим написа Виж мнение
                  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%...BE%D1%80%D0%B8

Тук вече ми стана твърде интересно. Дълго време съм се занимавал с живота на графиня Батори и нейния съпруг, но досега такъв бисер не бях виждал. Дьорд Батори, бащата на графинята, е записан като Георге. Отнякъде при ареста се взеха "50 бронирани тевтонци". И откъде го намесиха и папата при аферата "Батори" само авторите си знаят. Цялата статия просто прилича на един разказ, не на статия. Датите са малко, неточностите при събитията са много... Сега не знам, ако се опитам да я пренапиша, ще ми премахнат ли корекциите? Можете ли да ми кажете, как да постъпя.
                  Преди около месец махнах от тази статия "разкритията", че всъщност графиня Батори е била жертва на юдео-масонския заговор... Но все пак, домързя ме да пооправя и останалия текст. Наистина е като разказ, по-точно разказ по филма, нищо чудно и да е преработено негово резюме.

Няколко пъти съм махал и други неща, например в няколко статии се говореше за "Хунобългарската империя"... Не са особени компетентни хората, но да им влезем в положение - превеждат доброволно и без заплащане(доколкото знам).

П.С. първи пост във форума, добре заварили на всички съфорумци.

Comment

барон дьо Грим написа Виж мнение
                    ... Сега не знам, ако се опитам да я пренапиша, ще ми премахнат ли корекциите? Можете ли да ми кажете, как да постъпя.
                    Пробвай де, какво толкова. По-зле няма да стане, най-много да си загубиш времето. От друга страна, тъкмо ще научиш по-особения начин за форматиране в wiki (ако не си се занимавал), така че все някаква полза ще има за теб.
                    Но все пак първо се регистрирай там, да не стане като в моя случай и някой да реши, че това е случайна вандалска проява.

Comment

AquilaBG написа Виж мнение
                      Преди около месец махнах от тази статия "разкритията", че всъщност графиня Батори е била жертва на юдео-масонския заговор...

За това - едно голямо браво. Днес прегледах историята на тази статия, защото баронът я посочи и точно на това попаднах, а така както е било написано е било пълна, ама пълна идиотия...

bsb, явно благодарение на вашето писмо до админа, се е задържала корекцията за Аушвиц, което е хубаво, по статията има обаче много още да се пипа (дори само стилистично и граматически).

Това, което установих за себе си е, че с колективно скърцане на зъби и ропот, а и (може би) чрез създаването на обяснителни отделни статии за ключови фигури/понятия/събития, които дори и да са схематични, подкрепят редакцията, се стига до някакъв по-траен резултат. Или поне така се надявам.
                      Last edited by sewast; 07-01-2011, 20:50.
                      sigpic

Sword song and horn sound

Comment

Давам Ви една примерна статия за графиня Батори. Очаквам вашите мнения, коментари, корекции и рецензии. Смятате ли че е годна да я публикувам в Уикипедия?

Ержебет Батори
                        от Уикипедия, свободната енциклопедия
                        Направо към: навигация, търсене
                        Графиня Ержебет Батори (на унгарски Báthory Erzsébet') (7 август 1560 - 21 август 1614 г.) е унгарска благородничка, произхождаща от старинен благороднически род. Родът Батори е влиятелна фамилия, чиито представители са били войводи на Трансилвания, крале на Полша и унгарски министри. Известна още като „графиня Дракула”, тя е един от най-известните образи на вампир в световната история

Биография [редактиране]
                        Ержебет Батори е родена на 7 август 1560 г., в Нирбатор, кралство Унгария. Баща й, граф Дьорд Батори, произхожда от Ешедския клон на рода, е брат на войводата на Трансилвания, Андраш Батори. Майка й, графиня Анна Батори е сестра на знаменития полски крал Стефан Батори(1533-1586), управлявал в периода(1576-1586).
                        Графиня Батори получава своето образование, съобразно произхода си. На 8 май 1575 г. тя се венчае за граф Ференц Надашди. На сватбата присъстват около 4 500 души. Скоро след това Батори се премества да живее във фамилния замък на Надашди – Шарвар.
                        Докато графиня Батори живее в Шарвар мъжът и взема участие във войната с Османската империя. Първоначално като генерал и отговорен за кралските конюшни, а от 1578 г. и като командващ унгарските войски, граф Надашди се отличава в редица сражения. Особено ярко той се отличава по време на Дългата война(1591-1606), като печели редица стълкновения с османската армия – при Естерхом, Вац, Вишеград, Секешфехервар, Егер(Ерлау) и Гьор. Графът обаче загива през 1604 г.
                        След смъртта на граф Надашди, около личността на Ержебет Батори започват да се носят различни слухове. Още през 1602 г., някой си Ищван Маджари пръсва слух, за ужасяващи деяния, извършени от графинята и нейните приближени в нейния замък Чахтица( закупен от краля от граф Надашди). Скоро след това палатинът на Унгария граф Дьорд Турзо започва разследване. Графиня Батори е арестувана на 30 декември 1610 г. Разследването стига до ужасяващи изводи: в търсене на вечна младост, Ержебет Батори е изтезавала девици, за да може да се къпе в кръвта им. Според признанията на нейната прислуга жертвите варират от 36 до 650 души. Младите момичета били избивани в замъците на графинята в Чахтице, Сорпонкерешзур, Братислава, Пошсони, Пресбург, Шарвар и Виена. Поради произхода си, Ержебет Батори не може да бъде осъдена на смърт и затова е взето решение тя да бъде зазидана жива в стая без прозорци в своя замък Чахтице. Оставен е единствено малък отвор, през който да и бъде спускана храна и вода. Графиня Батори умира на 21 август 1614 г.

Реални престъпления или политически заговор? [редактиране]
                        Мнозина историци лансират версията, че графиня Батори може да е станала жертва на политически заговор. Във времето на графинята, Батори представляват най-могъщия унгарски род. Като противовес на австрийските католици от Хабсбургите, Батори са протестанти. Хабсбургите имат амбиции да сложат ръка на Унгария, като освен това са привърженици на идеята за универсална християнска империя под лоното на католицизма и Хабсбургите. На пътя им през Унгария стои именно рода Батори. Първоначално император Рудолф II(1576-1612), и поелият като регент от 1606 г. управлението император Матиас(управлявал самостоятелно в периода 1612-1619 г.) водят активна политика в подкопаване влиянието на рода Батори и в подкрепа на Контрареформацията. За да могат да разгромят графинята, Хабсбургите поставят своето протеже граф Дьорд Турзо за палатин на Унгария, а след това той скалъпва легендата с престъпленията на Батори. Признания за нейните деяния за изтръгнати чрез мъчения от прислугата, което окончателно решава съдбата й на опозорена пред историята.

Вешица в двора на графинята[редактиране]
                        Различни спекулации около биографията на графинята предизвиква една тайствена личност – тази на вещицата Анна Дарвулия. За нея обаче се знае твърде малко – както за нейния жизнен път, така и за нейното предназначение в обкръжението на графинята.

Comment

Частта "Реални престъпления или политически заговор?" не знам доколко е уместна за Wikipedia (по принцип, не конкретно нашата). Макар и несъмнено любопитна, за моя вкус езикът е малко по-пристрастен. Може би не би било зле да се премине към по-неутрален тон.

И понеже си употребил думата "корекции" - има правописни грешки в текста, главно със запетаите.

Comment

Comment

Не съм писал в Уикипедия до сега, все съм си мислил, че там има някакъв ред все пак, не всеки да си пише каквото му хрумне. Един вид уважение към институцията така да се каже
                              Ама от сега нататък...жална им майка

Comment

Сетих се, че навремето някой ми беше подхвърлил да публикувам статийка си за Ливанската война в българската Уикипедия. Реших да погледна какво пише там за тази война - има кратка статия, доста обща и неточна, но като дойде до цифрите, се втрещих:
                                На 6 юни 1982 г. 2 хил. израелски танка, 10 хил. армия, 1000 самолета, 500 военни кораба, започват офанзива на север от границата на Израел към Бейрут.

Няма дори една приблизително вярна цифра! Танковете са по-малко (1200), войската - много повече (70-80 хил.), но това "1000 самолета и 500 военни кораба" направо избива рибата

В момента ВМС на Израел са:
                                3 corvettes
                                11 missile boats
                                5 submarines
                                36 patrol boats
                                3 LCTs
                                19,500 personnel
                                ПП Написах кой е Абу Нидал
                                Last edited by Dinain; 09-01-2011, 03:51.
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X