Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дали да не се опитаме да помогнем на Джунейт от Айтос да превежда в Уикипедия?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Дали да не се опитаме да помогнем на Джунейт от Айтос да превежда в Уикипедия?

    Профилът е многозначителен:


    "Здравейте. Казвам се Джунейт и съм от Айтос. На 15 години съм и обожавам да обработвам статии свързани с ВСВ и География (всъщност каквото ми падне). Повечето пъти превеждам от Английската У, но е имало и моменти, когато и сам съм добавял по нещо в статиите от своите знания. Хобито ми е да чета книги. Автопатрульор съм в Българската и Руската Уикипедия."

    подчертаното от мен

    И следва: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B5%D1%80%D0%B3

    Ерих Коч, Ото Ласч, бисери от типа на "За четири дена силите на 3-ти Беларуски фронт превземат Кьонигсберг (днес Калининград). Обсадата на града започва в края на януари и завършва в началото на април 1945 г."?! и "11-та защитна армия" - става дума за "гвардейска", "артилерийна бомбардировка" , "Въпреки тежкия артилерийски залп от многобройни оръжия, защитниците предотвратяват опитите за доближането до стените. " и прочие, и така нататък...

    Хора, бдете, не е само Весо Маринов

    Ако някой нещо за етнос спомене ще го банна, става дума за международен проект и редакторство.

    #2
    Лоша работа...Ами то не може ли всеки да си редактира в уикипедия, все някой ще го види и ще го поправи
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      #3
      А кво означава "Автопатрульор съм в Българската и Руската Уикипедия"?

      Comment


        #4
        Добра идея, Даниц, може на пръв поглед да изглежда, че няма чак такова значение ("все някой ще мине и ще го поправи), но не е така - много хора четат и възприемат статиите там така, сякаш са написани в книжна енциклопедия, издадена под "тежкия авторитет" на някоя научна институция. Лошото е, че ще иска свободно време, а май никой от нас не може да се похвали с излишък .

        Comment


          #5
          Проблемът с българската уикипедия е същият като в този форум - малка членска маса. За да работи т.нар. crowdsourcing, трябва да имаш crowd. Затова съм възприел по-лесния вариант - на уикипедия на български практически не вярвам, когато става дума за нещо малко по-сериозно.
          Честно казано, не виждам какво може да се направи освен очевидното: хора, които знаят, да седнат да пишат или да редактират там. Е да, ама те, ако са искали, досега да са го направили. Аз поне решение нямам.

          Comment


            #6
            Съзнавам че е на доброволни начала. Но, как пък, ептен, на никого не му е направило впечатление? Не сме най-образованата и културна нация, ма туй на нищо не мяза, язък за платформата без редакторство

            Comment


              #7
              Аз съм като Bsb - въобще не чета български страници в "Уикипедия", освен ако не е по специфично български въпрос и е малко вероятно да намеря друга (по-подробна и по-добра) на английски език. Та затова и не ми е направило впечатление. Впрочем, на няколко пъти търсейки нещо да си опресня паметта покрай конкретен разговор съм попадал на не особено добре направени български статии, най-често очевидно преведени "набързо" (и може би и с помощта на преводаческа програма) страници от руски или английски сайтове.

              Comment


                #8
                Погледнах още веднъж статията и сериозно се замислих дали да не я редактирам - няма нужда дори от регистрация за тази цел. Обаче в крайна сметка се отказах. Прекалено много грешки има.

                P.S. Оправих най-големите простотии, обаче нямам нерви за цялото. По-лесно би ми било да го преведа отново от английски. Само че принципно идеята на уикипедията е не да се превеждат статии от един език на друг, а да се пишат оригинални неща.
                Last edited by bsb; 12-07-2010, 17:09.

                Comment


                  #9
                  Супер, това е едно добро начало. Както е казал Класика: "Нападението над Кьонигсберг няма да бъде лесна работа за съветските войски."

                  Comment


                    #10
                    Аз заради това рядко чета от българското уики и главно гледам английската....но какво да обвиняваме момчето, след като в университетски книги предназначени студентите да се готвят от тях за изпити има грешки и неточности........

                    най-бомбастичното, което си спомням от тази първа моя година в университета беше в един от учебниците по "Общо учение за държавата" - "Границите на българския етнос съвпадат с границите на България по времето на Симеон I" ,а автор на това твърдение е човек носещ звучната титла "професор"
                    Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

                    Comment


                      #11
                      Знам, съзнавам и предпоставям че не сме научно-философски добре. Въпросът е , че сме зле на международно ниво. Уикито е огромен проект, с нелоши резултати. Ние губим на корт-сгурия: бол, сет и мач. С футбола е същото, технологичното ни ниво води до извращения дори вътре в системата. Обучаваме "неподготвени хора" но продължаваме да го правим, а защо, защото имаме система. А ако нямаме система, никога няма да имаме подготвени.

                      Но заслужава ли си да имаме все пак прилична Уикипедия, или Тойнби пак нанесе "логичен" удар и изоставянето ни в други области нанесе вреди и в начина ни на самоусъвършенстване?

                      Не ми отговаряйте. Да помагаме ли на момчето (всъщност на себе си) или това е отживелица и да четем англо-уикито, щото там е мармалада?

                      Comment


                        #12
                        Ако има време - ще помагаме.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                        Comment


                          #13
                          http://www.youtube.com/watch?v=6Uvxo...eature=related

                          Comment


                            #14
                            AggressiveRefrain написа Виж мнение
                            най-бомбастичното, което си спомням от тази първа моя година в университета беше в един от учебниците по "Общо учение за държавата" - "Границите на българския етнос съвпадат с границите на България по времето на Симеон I" ,а автор на това твърдение е човек носещ звучната титла "професор"
                            ОТ: Включително и Сърбия ли?

                            А защо някой не пише на Джунеит (интересно, винаги съм смятал, че трябва да е с "д") да поспре с благородното си дело?
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              #15
                              Аз бих помогнал на източника на статията, а именно - Антъни Бийвър, да почне да се занимава с история, но това е трудна задача.

                              Comment

                              Working...
                              X