nikd2 написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Познай битката по снимка! ¹2
Collapse
X
-
Хич не съм силен в този период, затова се извинявам, ако греша, но ми се струва, че трябва да се търси в Италия (малко се чудя за знамената със златен ключ - единственото, за което се сещам е Папската държава, ама нейния флаг не е точно такъв (но поне има ключове)). Т.е. на картината вероятно е изобразен сина на някой кондотиер (сред тях се намират аристократи ).
Но не съм сигурен за конкретната обсада. Може би е обсадата на Сиена (1555, ако не се лъжа или някъде там). Макар че през тези италиански войни обсадите не са малко, така че нищо чудно да е някоя друга (на Флоренция?).
ПП Във всеки случай, картината е много интересна, макар че не се сещам за автора й. Във всеки случай, късния ренесанс.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеХич не съм силен в този период, затова се извинявам, ако греша, но ми се струва, че трябва да се търси в Италия (малко се чудя за знамената със златен ключ - единственото, за което се сещам е Папската държава, ама нейния флаг не е точно такъв (но поне има ключове)). Т.е. на картината вероятно е изобразен сина на някой кондотиер (сред тях се намират аристократи ).
Но не съм сигурен за конкретната обсада. Може би е обсадата на Сиена (1555, ако не се лъжа или някъде там). Макар че през тези италиански войни обсадите не са малко, така че нищо чудно да е някоя друга (на Флоренция?).
ПП Във всеки случай, картината е много интересна, макар че не се сещам за автора й. Във всеки случай, късния ренесанс.
[вярно даден е само отделен хералдически знак, но той е доста емблематичен (ключа), а и това хералдическо съчетание не е по нормите - не се комбинира метал с метал (жълтото и бялото са съотв. злато и сребро) - и, доколкото знам, изключение e само гербът на йерусалимското кралство, ясно защо. По същата причина трябва да е така и за папския банер],
пускам и друга подсказка - гледайте лицето на конника вдясно; има картина на друг италиански художник, която е портрет на въпросния от 4-5 години след обсадата, по време на която същият аристократ е гонфалониер на светата римска църква (не съм сигурен, че така трябва да е на бг).
Ако до утре не падне загатката ще кача портрета и такъв на папата, по чието време е обсадата.Last edited by sewast; 23-01-2011, 21:42.sigpic
Sword song and horn sound
Comment
-
gollum написа Виж мнениеС още малко помощ се оказа Парма, 1521 г., а младежът е Федерико Гонзага. Картината е на Тинторето.
Голъм е на ход.sigpic
Sword song and horn sound
Comment
-
Браво, bisko, позна . Картината (озаглавена просто "адмирал фон Тегетхоф в морското сражение край Лиса", рисувана е 1878-80 г.) е на Антон Ромако, адмиралът в центъра на картината, безстрашно управляващ флотилията си от открития мостик (за разлика от Персано) е самият Тегетхоф. Прикачам още една картинка от сражението и портрет на адмирала.
Сега е твой ред, bisko.
ПП Торн, все пак "Лиса" е залезът на таранната тактика. Вярно, отделят й много място, особено италианците, пробват я неведнъж и в самото сражение, но като цяло се оказва слабо ефективна. Така че вероятно това не е последната битка, спечелена с тази тактика (впрочем, не едори последната, в която се прилага таран)Нещо, което вече е било очевидно малко по-рано по време на гражданската война в САЩ. НО пък какво да правят, като на пръв поглед е изглеждало, че броненосните кораби са неуязвими за оръдията.Last edited by gollum; 25-01-2011, 11:51.
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеОбсадата на Севастопол през Кримската война.
Comment
Comment