Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Агент Пикадили

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Абе работата е:

Comment

кало написа Виж мнение
      ...избягалият от България бивш любимец на Т. Живков средно известен писател Георги Марков умира в Лондон в края на 70-те при странни обстоятелства.
      Перфектно резюме! (Освен това звучи малко като началото на едно произведение на Т. Уайлдър... )
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

което ще рече, първо, че независимо от субективните преживявания и оценки на някой естетически корифеи и максималисти, оценяващи Георги Марков като "средно известен писател",
        На грубость нарываешся?

та, като оставим тази величайша проява на ирония, дека са доказателствата, че Георги Марков:

1. е убит
        2. от ДС
        3. от агент Пикадили
        4. с чадър
        5. е нещо различно от средно известен писател за времето си в България

ПП - http://www.geocities.com/decommuniza.../HristovGM.htm - липсва

вярваш ли, че нормален човек би открил логика в следното твърдение:
        Като доказателство за използваните от режима на Живков "мокри" поръчки, за разправа с политическите имигранти авторът документира операцията на ДС срещу Борис Арсов, ръководител на емигрантска организация в Дания, проведена през 1974 г., само четири години преди убийството на Марков. В досието на Арсов, което за разлика от това на писателя не е заличено, са открити писмен план за физическото ликвидиране на имигранта и подробни указания как трябва да бъде извършено покушението.)

Как може доказателство за мокри поръчки да е операция по извличане, продължила с опит за споразумение и после - 15 години затвор?
        Как може да се твърди, че открият в делото документ с предложение за физическо унищожаване (между другото, ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ) е нещо повече от отхвърлено предложение, с оглед на фактите?
        Горните въпроси, разбира се, важат, ако не някой не страда от шизофренна параноя. Тогава всичко може.

оказва се, че досието на Георги Марков-Скитник за разлика от това на Арсов е основно прочистено и нямаме такъв "писмен план за физическото ликвидиране на имигранта и подробни указания как трябва да бъде извършено покушението." От което не можем да направим извод нито за едното, нито за другото.
        Единственият извод, който можем да направим е, че няма план за физическо ликвидиране. Другото е готин скок в широките простори на конспиративните теории, световния заговор и добри пари от сензациините книжки, пълни с такива глупости.

Comment

Ох, какво да ви кажа? Цялата работа е пределно ясна за непреднамерените и несамозаблуждаващите се.
          Съгласен с Албирео и simple stupid.
          Юлияне, точно защото има някакъв отчайващо малък процент възможност “Пикадили” да не е убиецът съм го и споменал. Но няма никакъв процент шанс ДС да не е участвала в покушението, или замисъла по него. С характерните доста долни операции по отвличане на вниманието и т.н.
          Никъде не съм говорил за покушението срещу папата. Не познавам в детайли този случай и не ми го въвирайте в темата. Отворете си друга тема и си го обсъждайте там. Тази тема е една от двете, които отворих поради запознаването ми в последните седмица-две със случая, личността и написаното от Георги Марков. И с всяка нова стъпка по това запознаване у мен расте уважението към този човек.
          Той говори истини за онова време с много по-голяма сила, отколкото всеки днешен опозиционер съм чувал да прави. Той е сложен, неедностранчив, остър до болезненост, която не би могла да бъде понесена от лукавите и неспособните да оценят красивия жест, защото красотата е красота, дори когато я предлага твоят опонент.
          И не са го понесли.
          Това е неговата “посредственост” и неговата “средност”.
          Пак казвам: предложете вие образец на не-посредственост. Кало, ти нали си журналист – дай да видя някой твой репортаж. А не ми говори за художествена литература – “Репортажите” на Марков нямат за цел да бъдат художествена литература, или поезия, дето Ник я предлага за пример. Формата на репортаж позволява на написаното да бъде в желаната безпощадност и острота. Нека видим едни емблематични репортажи, в сравнение с които тези на Марков са “посредствени” и “средно известни”.
          Всъщност последното може би трябваше да иде в другата тема.
          И между другото за пореден път описаният от Марков Живков щеше да се окаже по-прав от мнозина, защото той не е бил плосък и без интуиция: именно Живков кани Марков на описаната разходка, именно него пита за това “какво липсва в социалистическата литература”, именно той не го смята за посредствен, когато е наредил, или когато някой нагаждач е “отгатнал” желанието на “Първия” Георги Марков да бъде убит.
          Last edited by ivan_kunchev; 13-09-2008, 21:47.

Comment

ivan_kunchev написа Виж мнение
            ... или поезия, дето Ник я предлага за пример....
            Поезия? Цитираният от мен "Плоды раздумья" е сборник от пародийни епиграми, а паралелът е направен с Р. Ралин. Хайде да не смесваме жанровете.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Хайде!

Comment

има някакъв отчайващо малък процент възможност “Пикадили” да не е убиецът съм го и споменал. Но няма никакъв процент шанс ДС да не е участвала в покушението, или замисълът по него.
                с предложените досега доказателства по темата, мисля, че няма да ми е трудно да заявя и докажа, че най-голяма е вероятността марсианците са отгворни.
                Иване, твърдиш нещо - докажи го. просто е.

ПП - не съм правил репортаж от години. на по-висока позиция съм .

колкото до "посредствен/талантлив и т.д.", мисля, че вече изясних нещата още във втория си пост.

ПП
                предложете вие образец на непосредственост
                между другото, непосредствен не е антоним на посредствен, а на "опосреден"

Comment

кало написа Виж мнение
                  На грубость нарываешся?

та, като оставим тази величайша проява на ирония, дека са доказателствата, че Георги Марков:

1. е убит
                  2. от ДС
                  3. от агент Пикадили
                  4. с чадър
                  5. е нещо различно от средно известен писател за времето си в България
                  Ей затова ме яд като ми трият постовете... В предната тема обстойно и нашироко доказвах, че Георги Марков е умрял от заушка и разбитата английска здравна система го е довършила окончателно. Тогава ми каза че пиша големи глупости. Много се засегнах. Сега обаче вече картината се очертава като завършена. Междувременно притеснени за здравето на българския творец зад граница, нашите служби изпращат под прикритие като Червената шапчица, агент Пикадили, който му носи кошничка с лакомства, и му предава поздрави и най-добри благопожелания от другарите в родината.

Дали мога да не се кудоша?!
                  Ами сигурно мога, но като пишеш смешни неща как да ти отговоря.
                  Ти какво доказателство очакваш... прошнуровано и прономеровано - ДС в пълно съзнание и с добра воля декларира, че реши да убие Георги Марков по еди какъв си начин.

кало написа Виж мнение
                  Как може доказателство за мокри поръчки да е операция по извличане, продължила с опит за споразумение и после - 15 години затвор?
                  Как може да се твърди, че открият в делото документ с предложение за физическо унищожаване (между другото, ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ) е нещо повече от отхвърлено предложение, с оглед на фактите?
                  Горните въпроси, разбира се, важат, ако не някой не страда от шизофренна параноя. Тогава всичко може.
                  колко на брой документи с предложения за физическо унищожение трябва да останат запазени, за да можеш убедено да допуснеш, че такива планове са се правили, а някой са се осъществявали. На мен и един ми е достатъчен.
                  Има ли опит за убийство на Владимир Костов?

( В случая някак не мога особено да не се издразня на наглостта ти с "после - 15 години затвор". Борис Арсов е осъден на 22 септември 1974, и на 20 декември го убиват със "самообесване". Или и това е... как беше "шизофренна параноя" )

кало написа Виж мнение
                  Единственият извод, който можем да направим е, че няма план за физическо ликвидиране. Другото е готин скок в широките простори на конспиративните теории, световния заговор и добри пари от сензациините книжки, пълни с такива глупости.
                  твоят "единствен извод" е известен от предното ти мнение "средно известен писател" "умира в Лондон в края на 70-те при странни обстоятелства". Нали разрешаваш все пак някой да е скептично настроен към хипотезата със заушката!

Comment

пич, за "наглост" и подобни обидни думички да вземеш да забравиш или да ги запазиш за пред домашните си, където вероятно и изкривената предубедена логика на писанията ти върви.
                    Борис Арсов е осъден на 22 септември 1974, и на 20 декември го убиват със "самообесване"
                    айде, плийз, докажи кавичките. ма моля, не се осланай на писанията на Хр. Хр., които именно визирах с
                    сензационните книжки, пълни с такива глупости.

Има ли опит за убийство на Владимир Костов?
                    не знам, има ли?
                    Last edited by кало; 13-09-2008, 22:24.

Comment

мъжки, думичките които пиша, са думичките които ми идват. Предразсъдъците и предубежденията ми са си мои, и не държа всеки да ги споделя, но пък не виждам проблем в това свободно да си казвам мнението.
                      Сега разбрам, че в случая "15 години затвор" ще да е някакъв евфимизъм.
                      относно "кавичките" за самоубесването, публично известно е, че е убит. виж това.

Аз бях в същия затвор, в който само няколко години преди това е бил убит Борис Арсов, и много добре познавам психологическата атмосфера от онова време. Така напр. всички затворници знаеха имената на надзирателите и офицерите, които са участвували в убийството на Арсов, пък и това въобще не е било пазено в тайна. Нещо повече – с цел упражняване на психологически натиск върху затворниците управата на затвора дори стимулираше разпространяването на информацията в това отношение. Така, всички затворници знаехме, че майор Грозданов е бил повишен в чин подполковник за заслугата му във връзка с убийството на Борис Арсов. Всички знаехме, също така, че старшина Благой Пачев, който е бил обикновен надзирател, за заслугите му във връзка с убийството на Борис Арсов е бил произведен в по-високата длъжност “главен надзирател”. Тези имена се срещат и в книгата. Очевидно, първоначално стратегията на прокуратурата е била само тези хора да понесат определена наказателна отговорност, за да може по този начин да бъдат скрити по-високопоставените престъпници. Впоследствие, обаче, тази стратегия е била изоставена и е била наложена стратегията никой да не носи никаква отговорност за нищо. Непосредствените физически убийци на Борис Арсов са живи и здрави и днес, и както виждаме, никой не им търси отговорност за нищо.

Comment

янко янков... нещата са ясни.

аз спирам дотук в този разговор с теб

Comment

кало написа Виж мнение
                          янко янков... нещата са ясни.

аз спирам дотук в този разговор с теб
                          направо ми разби сърцето... ще си загубя съня...
                          Ти си толкова загадъчен, обвит в мистерии и пазещ най-страшни тайни, които никага няма да науча... наистина ме отчая.

Сигурно Борис Арсов е жив излежал си е присъдата, или не, чакай да позная, сключил е сделка, леле каква мистерия, и се крие някъде , но ти няма да ни кажеш къде... колко жалко

Какво доказателство искаш, че Борис Арсов е убит бе мъжки. И там ли има съмнения за заушка... Или не обесил се от любовна мъка.
                          Егати веселбата...

Comment

ivan_kunchev написа Виж мнение
                            Юлияне, точно защото има някакъв отчайващо малък процент възможност “Пикадили” да не е убиецът съм го и споменал. Но няма никакъв процент шанс ДС да не е участвала в покушението, или замисъла по него. С характерните доста долни операции по отвличане на вниманието и т.н.
                            Това драги, е твърдение, което се базира изцяло на вътрешната ти убеденост, което не е лошо по принцип, но не отговаря на материалите по делото. Мога да те уверя, че в съответните инстанции не играят на орехи, особено когато са притиснати от преклузивни срокове и натиск на "цивилизационните" ни партньори от ЕС. Напротив, ако имаше дори най-малък процент възможност да бъде набеден някои и главата му да бъде поднесена на тепсия на когото трябва, щеше да бъде сторено 1000 пъти досега. Но не би. Защото случаят с набедения инвалид по делото на А. Заркова още виси над врата на системата и позорът ще се помни още много години.
                            Разбирам желанието на мнозина за възмездие, но то не може и не трябва да се превръща в самоцел на системата, ако не искаме да се върнем във времената на Каменната ера. Подозрението е хубаво нещо, то често води и до извършителя. Но когато то самото е продукт на страха от един митологизиран образ като този на бившата ДС, може само да пречи. Професионално разследване не се води по вестникарски начин. Има си методика, правила, презумпции - не може да впрягаме каруцата пред коня и да започнем с "виновника", работейки само по неговото "обвинение" на всяка цена - ето това е фабрикуване на съдебни грешки, лов на вещици и талибанщина.
                            Да се твърди, че старите структури на ДС, отдавна сдали поста, имали дългата ръка да преравят дела и да крадат документи по такива важни дела днес, е точно параноя и раздухване на конспирации. Но защо пък не, те продават толкова добре всякакви книжки.
                            В сайтовете, към които ни препраща simple_stupid, те (конспирациите) изобилстват до умопомрачение, обилно гарнирани с първобитен антикомунизъм, бабаитлък и различни симптоми на богата колекция от психически заболявания. Очаквам скоро и включване от Георги Жеков, Ифандиев и компания.

Какво доказателство искаш, че Борис Арсов е убит бе мъжки. И там ли има съмнения за заушка... Или не обесил се от любовна мъка.
                            Егати веселбата...

Simple stupid, да прощаваш, но това "всички знаеха, че е убит" не важи. Можеш спокойно да го разказваш във всяка кръчма, но другаде ще ти се присмеят.
                            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Димо Гяуров: Има версия, че Георги Марков е бил агент на службите, но няма доказателства
                              15 септември 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"
                              София. Национална разузнавателна служба (НРС) в периода 1997 – 2003 не се е занимавала и не е водила разследване по казуса „Георги Марков”. Тогава течеше разследване от Националната следствена служба (НСлС), заяви бившият началник на НРС генерал Димо Гяуров. В интервю за предаването на Нова телевизия „Коритаров Live” Димо Гяуров уточни, че документите за Марков са били във владение на Националната следствена служба, въпреки че част от тях са се съхранявали в каса на Националната разузнавателна служба, където следователят Богдан Карайотов е работил с тези материали.
                              Голяма част от материалите наистина са унищожени. Има всевъзможни версии. Но аз лично не можах да установя никакъв факт, който да навежда на мисълта, че „Пикадили” или Първо главно имат директното участие в това убийство, заяви генералът. По отношение на версията, че Георги Марков е бил агент на тайните служби Димо Гяуров каза, че такава версия има, но за нея също няма доказателства. Възможно е подобни доказателства да са се съдържали в унищоженото досие, допълни бившият началник на НРС и призна, че той лично не познава документите, а въпросното дело „Пикадили” е държал за две минути от интерес, при едно от посещенията на следователя Карайотов в службата.
                              По думите на Димо Гяуров следствието за убийството на Георги Марков е започнало в периода 1991 - 1992 година, ползван е архивът на НРС, включително и така нареченото дело „Пикадили”, но разузнавателната служба не е участвала в това и на него лично не му е възлагано от президента Петър Стоянов да разсекретява документи или да събира доказателства, както твърди в книгата си Христо Христов. Има доста спекулации и неясноти и би било добре да се осветлят фактите, каза Димо Гяуров по повод противоречивата информация по казуса. Той отрече да е провеждал интервю с журналиста и писателя Христо Христов по този въпрос. Христов доста свободно и лековато борави с думите, заяви Гяуров и допълни, че никога не е разговарял с Христов на тази тема, с изключение на две реплики, разменени на улицата при случайна среща, при която бившият шеф на разузнаването го е поканил в кабинета си да разговарят, но Христов не е отишъл.
                              В книгата си писателят изнася факти, според които президентът Петър Стоянов е възложил на Димо Гяуров да разсекрети делото и да събере повече доказателства за случая.
                              Димо Гяуров поясни, че с президента Стоянов е имали само един кратък разговор по този въпрос, в който той го е питал дали може да се разсекрети делото, при което генералът му е отговорил, че не знае, защото делото е във владение на НслС, а не на НРС.

фокус

Димо Гяуров трудно може да бъде обвинен в политическа пристрастност към соц.строя, така че думите му звучат със значителна степен на достоверност. Между другото, поредният факт, доказващ що за разследвания и що за писания твори Хр.Хр.

Comment

Гяуров подчерта, че не е виждал документите и на агент Пикадили, защото те са били в следствието и в някои каси в НРС

“Аз нямах никакво доказателство или факт, че въпросното лице Пикадили и Първо главно управление на МВР имат нещо общо с убийството на Марков”(Димо Гяуров).

Да не би да си помислите, че между тези две твърдения има някакво противоречие?
                                Не, разбира се. Не е виждал документите, не би могъл да има и доказателство.
                                Защо изобщо се поства тази информация?

Comment

Working...
                                X