Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мнения за форума (т.е. книга за оплаквания и препоръки)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    gollum написа Виж мнение
    Не.
    В такъв случай дължа извинение на засегнатите. Следователно в премодерирания раздел Модерна епоха и съвремие има участници, които не са модератори, но имат потребителски права да публикуват директно без да чакат на опашка. Правилно ли съм разбрал?

    Едит: Ти промени поста си, затова ти отговарям с нов параграф.

    Не се оплаквам от никого и от нищо. Просто задавам въпроси за това как функционира системата за модерация и привилегии.

    Правя го за да се съобразявам с правилата и да не влизам в безсмислени дискусии.
    С уважение контрол_alt.

    Comment


      Модераторски привилегии има. При един спор с модератор, който уж беше също и потребител, когато го поставих натясно с аргументи, той заплаши да ме изтрие. Нормално е, тъй като ние сме субекти и не винаги е лесно да сме обективни.

      Не ми е ясно как може да очаквате да има жива дискусия, когато диалогът се бави с дни, а и самите модератори признавате, че поради други заетости, рядко навестявате форума, за да си вършите работата. Интересно ми е как очаквате да се обсъждат бързо променяща се обстановка като тази в Украйна и Близкия Изток, като някой филтрира мненията по нея веднъж на седмица? Имало политически и пропагандни мнения! Да има, това е част от общуването между живите хора. Ако някой прекали, го трийте, но стига с тоя абсурд заради глупавите да правим правила, които да правят всички глупави!

      Нямам честта да знам какви точно са целите на собственика на форума, но съм сигурен, че ако искаше да си говори с четири пет човека, или комуникацията му с останалия свят да минава през тях, то със сигурност нямаше да се харчи да прави и да поддържа публично достъпен форум.
      Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

      Гюстав Льо Бон

      Comment


        Може би не е толкова добра идеята за "жива дискусия" по начало. Преди години такива теми, тип news feed, практически нямаше на форума. Темите бяха почти изцяло за вече приключили конфликти, където "няма за къде да се бърза".

        И никога мненията не са били филтрирани веднъж на седмица. Имаше един момент, преди няколко дни, когато се бяха насъбрали постове може би от последните 24-36 часа. Това е най-дългото, което съм забелязал. Докато модерирах раздела, аз лично филтрирах чакащите постове 2-3 пъти дневно, понякога и по-често. А и винаги са участвали и другите модератори.
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          Следователно в премодерирания раздел Модерна епоха и съвремие има участници, които не са модератори, но имат потребителски права да публикуват директно без да чакат на опашка. Правилно ли съм разбрал?
          Да, правилно си разбрал. Във форума има няколко нива (или типа, ако щеш) потребителски права. Не помня точно колко са, а и не е важно. В зависимост от нивото си имаш достъп до различни неща. Едно от нивата (на което сме не малко хора, между другото) е такова. Но реално няма "опашка" - просто всички постове си седят в реда, в който са постнати, но докато не се одобрят, не се появяват в темата. Дори е малко неудобно, когат имаш тези права защото трябва специално да погледнеш дали постът е неодобрен или е одобрен - ти си ги виждаш като нормални постове, но острани има надпис "немодериран пост". Веднъж мисля чи се случи да отговоря на такъв и чак после да видя, че реално само аз и автора му го виждаме. Не е много удобно, да се изразя меко и сигурно е дразнещо.

          Сула написа
          Модераторски привилегии има. При един спор с модератор, който уж беше също и потребител, когато го поставих натясно с аргументи, той заплаши да ме изтрие. Нормално е, тъй като ние сме субекти и не винаги е лесно да сме обективни.
          има, но те са пряко свързани със задълженията му. Т.е. модератор има правото да променя, трие, прогонва и прочее. Това е техническитя му арсенал, така да се каже. И задължението да го използва. Въпросът е да не смесва участието си като потребител със задълженията си на модератор, защото и двете стоят на един и същи аканут. Не е лесно. Аз съм се опитвал да не ги смесвам и мисля че общо взето успявах. Така мисля аз, но други може и да виждат нещата иначе.
          Но мисълта ми е, че модераторството не е никаква привилегия, а досадно задължение. Откакто не се занимавам с това го осъзнавам много по-ясно. Впрочем, виждам нещата и малко по-иначе.

          Сула написа
          Имало политически и пропагандни мнения! Да има, това е част от общуването между живите хора. Ако някой прекали, го трийте, но стига с тоя абсурд заради глупавите да правим правила, които да правят всички глупави!
          Прав си. Въпросът е какво целим. Навремето си мислех, че целим смислен военно-исторически разговор. Това изключваше каквито и да е зболодневни проблеми и не веднъж съм бил противник на това въобще да се обсъждат злободневни събития, т.е. събития, които още не са история. Хубавото на отдавна отминалите събития е точно това - при тях "актуалността" няма значение, а голяма част от стратите и пропагандата са улегнали и отминали. Т.. човек може да седне, добре да подреди и обмисли позицията си. А когато разговаря и спори с някого, наистина да чете постовете му и да вниква в аргументацията му, съответно, да му отговаря по същество.
          Естествено, с предмодерация това би било също толкова досадно (, могже би една идея по-малко) и неудобно. Не съм привърженик на предмодерацията и не смятам, че върши работа.

          Сула написа
          Нямам честта да знам какви точно са целите на собственика на форума, но съм сигурен, че ако искаше да си говори с четири пет човека, или комуникацията му с останалия свят да минава през тях, то със сигурност нямаше да се харчи да прави и да поддържа публично достъпен форум.
          Форумът е създаден от няколко човек - всичките се познаваме, - за да си говорим за военна история и неща около нея. Все още е така, макар че ако се загледаш кои са тези хора, почти никой от тях не пише във форума. И си имаме място, където евентуално да си говорим помежду си. Останалото е инерция. Тази идея все още си е тук в някаква степен. Въпросът е дали все още има хора на които им се говори за военна история. А не за други неща.
          Иначе идеите са минавали през какви ли не фази - включително и за затворен клуб. Но форумът си остана главната форма. И се е развива в някаква посока. Но не мисля, че някой има идея за го популяризира, развива в някаква посока или нещо подобно. Форумът е това, което са потребителите му - каквото пишат и обсъждат. Не мисля, че в момента модерацията е някакъв особен проблем в това отношение, т.е. всичко си зависи от това кой за какво пише.

          ПП Аз си признавам, че доколкото някакъв интерес ме свързавс този форум, той е съсредеточен в два-три раздела, които нямат пряка връзка с историята. В останалите послените две-три години не се сещам за някаква военно историческа тема, която да ми е била интересна.

          Comment


            Форумът е това, което са потребителите му - каквото пишат и обсъждат. Не мисля, че в момента модерацията е някакъв особен проблем в това отношение, т.е. всичко си зависи от това кой за какво пише.
            [/QUOTE]

            Нещо ми бяга логиката: ако форумът са потребителите му, то оставете ги да общуват свободно и в реално време! По-горе в написаното от теб Голъм обаче е казано, че форумът всъщност се води от определена група хора, които дори и да не са модератори пак имат по-голяма тежест от останалите. Форумът е частна собственост и нека бъде така, но не е редно да се пише, че е това, което са потребителите му, а е по-добре да се признае, че форумът е това, което са ИЗБРАНИТЕ му потребители. А като направите това, не се чудете, че в него няма нищо ново и не се жалвайте, че само един два раздела ви интересували, че там се появявало нещо интересно. Нищо съществено няма да се появи ако една малка група, която се познава от години капсулира дискусиите и налага ограничения, които й харесват. Просто всичко, което имате да си кажете, сте си го казали, но това си е ваш проблем.

            А иначе честно казано не виждам как можете да търсите обективност и мнения на чисто военна история, като разрешавате дискусията по съвременни политически събития, които се развиват пред очите ни и където, понякога, всеки час има новина. Нещо повече, няма как хората да не са заели нечия страна.

            В този смисъл темата за Украйна е красноречив пример за цензура, която обаче не върши особено полезна работа, освен да забавя актуалността на събитията и с това да дразни, тъй като субективността на мненията на официално допуснатите участници е очевидна. Постоянни свидетели на заяждания между уважаемия Кало и няколко други почитани съфорумници на тема кой чия пропаганда пробутва. Въпреки личния елемент клиповете и информацията представяна от двете страни не губи смисъла си и е интересна.
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

            Гюстав Льо Бон

            Comment


              Поглеждайки назад виждам, че първоначалната ни цел, за която писа преди малко и Голъм - за спокойно място, на което да се обсъжда военна история и други неща, свързани с интереси, а не глупави околополитически караници, е в значителна степен затрупана под глупави злободневни крамоли. Разбивам и новите потребители, на които им се иска да има чисто място, на което да могат да си обсъждат политиката, но проблемът е, че при тези темпове трябва да има голям екип модератори, които да са заинтересувани от същата тази модерна политика и да чистят след тях. Което в момента не е възможно. Личните ми интереси в модерната политика не са големи, пристрастията - също, а интересните дискусии се състоят от 1 мнение без шум на поне още 19 представляващи почти изцяло емоционални изцепки и/или пропаганда без рационален елемент.
              И когато накрая се осира цялото пространство как така се получава, че тия няколко основни трола, които засират идват тука да се оплакват, че било видите ли осрано?
              Като гледам какво се пише в темата виждам, че и системата за предмодерация просто не върши работа. Какво ще се прави оттук нататък вероятно ще трябва да се реши в скоро време.
              Проблемът със злободневните дискусии е че превръщат във врагове хора, с които е интересно да се говори на исторически, социални или научни теми, израждайки по този начин духа на форума.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                Сула написа
                Нещо ми бяга логиката: ако форумът са потребителите му, то оставете ги да общуват свободно и в реално време!
                Че аз къде съм против това?! Или не си прочел целия ми пост - аз не харесвам предмодерацията, преди много време като експеримент бе въведена за кратко почти за целия форум и беше ужасно. Въобще не я смятам за добра идея. Нямач нищо против и свободата на общуването, поне дотам, докъдето става въпрос за общуване.

                Сула написа
                По-горе в написаното от теб Голъм обаче е казано, че форумът всъщност се води от определена група хора, които дори и да не са модератори пак имат по-голяма тежест от останалите.
                Какво означава "се води", замислял ли си се? Логиката ми е валидна, според мен: форумът е това, котео са потребителите му, което пишат и за което пишат. Ито повече, нито по-малко. Ако някой се жалва, че няма нищо интересно, то следва първо да си намери огледало, а после да помисли защо е така. Аз си имам огледало под ръка. Но не се и жалвам - констатирам нещата от моята камбанария. Потребителите (и аз съм част от това) докараха форума до това, да не е форум за военна история, а за съвременна политика, общо взето. или поне голяма част от това, котео е в момента, се филтрира от гледна томка на ежедневното.

                Сула написа
                А иначе честно казано не виждам как можете да търсите обективност и мнения на чисто военна история, като разрешавате дискусията по съвременни политически събития, които се развиват пред очите ни и където, понякога, всеки час има новина.
                Погледни какво написах - аз бях против това да се разрешават такива дискусии. Даже известно време подписа ми беше, че дискусиите за каквито и да е съвременни неща трябва да се забранят. Предлагах поне 20-30 годишна граница (детайлите не са от значение). Тези камъни не са в моята градина. А след като вече не се занимавам да съм пъдар, съвсем пък не ме интересува - всеки да си пише, за каквото му се пише.

                Сула написа
                Нещо повече, няма как хората да не са заели нечия страна.
                Не знам за това - аз не съм заел ничия старна (по тази тема). Не виждам защо човек трябва да заема страна в този случай, но дори и да го стори, не вижадм защо трябва да жертва обективния си поглед, за да го стори. Особено пък по исторически въпроси. Но всеки решава за себе си и, да, виждам, че много хора предпочитат остояването на позиции пред разговора. НО няма смисъл дас и говорим за човешката природа, нали?

                Сула написа
                В този смисъл темата за Украйна е красноречив пример за цензура, която обаче не върши особено полезна работа, освен да забавя актуалността на събитията и с това да дразни, тъй като субективността на мненията на официално допуснатите участници е очевидна. Постоянни свидетели на заяждания между уважаемия Кало и няколко други почитани съфорумници на тема кой чия пропаганда пробутва. Въпреки личния елемент клиповете и информацията представяна от двете страни не губи смисъла си и е интересна.
                Така е, цензурата е глупаво и ненужно нещо. С две ръце съм "за", да махнем всякаква цензура. Гадно нещо. Въпросът е, че със същите тези ръце съм "за" в този форум въобще да не се обсъжда какъвто и да е въпрос, свързан с актуалността. Аз бих сложил 1990 г. като граница. Под нея - няма проблем. Над нея - не. Това не е цензура, а тематичност. И бих предпочел под нея да обсъждаме предимно военна и политическа история.
                Аз лично не виждам смисъл от това форума да функционира като своеобразен дайджест на онова, което "плува" из Нета. Ако някой се вълнува да го намери - има google. Ако е заинтересован така или иначе вече ще си е намерил каналите за информация. За подобен човек - а това, според мен (може и да греша) са 99% от пишещите в тази и подобин теми, - темата се превръща не в място за информация или разговор, а в бойно поле за пропаганда и налагане или отстояване на своята позиция срещу тази на онези, заели друга позиция. За някого това може да е интересно, за мен - не. Не виждам и каква е ролята му в исторически или вонено исторически форум. Хе, че за форумни игри си имаме отделен под-форум и там можем да си разиграваме подобни сблъсъци на воля.

                Comment


                  gollum написа Виж мнение
                  Това не е цензура, а тематичност.
                  Проблема не е в тематиката, а се корени малко по-дълбоко. Дори по времето, когато историческите теми бяха в разгара си, този проблем пак съществуваше. Тематиката допълнително се свиваше под формата на мораториуми, маса потребители се гонеха от форума по една или друга причина. Това пък е свързано със следващата заблуда - че форума бил такъв, каквито били потребителите. Напротив, форума е такъв, каквито са модераторите. Рибата се вмирисва откъм главата. А днес положението е толкова зле вмирисано заради една конкретна рибка, всички я знаем коя е

                  Comment


                    Голъм, не приемай написаното от мен като критика отправена към теб. Просто "отбраните" трябва да седнете и да решите какво искате да правите с този форум и да го приложите заедно, за да стане той пак интересен за интелигентните хора и средище на висококачествени дискусии, а не да кърпите с цензура. Защото, извинете, но това си е кърпене и симулиране на форумен живот. Ако трябва забранете злободневните теми, но ако ги оставите, то разрешете малко по-свободна игра.

                    Иначе без да знам и да ме интересува коя е рибата от постинга на Кухулин, съм абсолютно съгласен с всичко останало, а частта за заблудата е изразила много точно това, което исках да кажа и на теб. Форумът е ваш и вие отговаряте затова или той да интересен и привлекателен за много хора, или да си ви е cosa nostra. Ние само гледаме и ако ни е интересно, участваме.
                    Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

                    Гюстав Льо Бон

                    Comment


                      gollum написа Виж мнение
                      Да, правилно си разбрал. Във форума има няколко нива (или типа, ако щеш) потребителски права. Не помня точно колко са, а и не е важно. В зависимост от нивото си имаш достъп до различни неща. Едно от нивата (на което сме не малко хора, между другото) е такова. Но реално няма "опашка" - просто всички постове си седят в реда, в който са постнати, но докато не се одобрят, не се появяват в темата. Дори е малко неудобно, когат имаш тези права защото трябва специално да погледнеш дали постът е неодобрен или е одобрен - ти си ги виждаш като нормални постове, но острани има надпис "немодериран пост". Веднъж мисля чи се случи да отговоря на такъв и чак после да видя, че реално само аз и автора му го виждаме. Не е много удобно, да се изразя меко и сигурно е дразнещо.
                      Благодаря ти за подробния и информативен отговор.

                      Препоръчвам на всеки обикновен участник без привилегии да се запознае с написаното от Голум.

                      Форумът е ваш и вие отговаряте затова или той да интересен и привлекателен за много хора,
                      Доколкото разбрах, въобще не е задължително форумът да е привлекателен за много хора. Дори оставам с впечатлението, че не е желателно. Това има своята логика.

                      Моето мнение е, че честното решение за участниците без привилегии е трансформирането на форума в частен клуб с рестриктивен достъп, в който тези без привилегиите остават отвън. На участниците с привилегии и модераторите би трябвало да е все едно. Приложената досега кастова структура за достъп в премодерирания раздел, определено е ефикасна и ми харесва. Пример темата за Украйна, в която от 75 мнения на последните две страници, 50%(38) са генерирани от двама души. Мненията на тези участници са като стрелба с картечница.
                      Last edited by контрол_alt; 07-09-2014, 13:38.
                      С уважение контрол_alt.

                      Comment


                        Кухулин написа Виж мнение
                        Напротив, форума е такъв, каквито са модераторите.
                        Точно така! А както всички от тях може би ще се съгласят - преди десет години бяхме по-млади, по-толерантни, вероятно по-оптимистично настроени спрямо другите и най-важното с доста повече свободно време. Само че онези времена вече ги няма и ние сме вече други хора. Това е тъжната истина. И тя няма да се промени към по-добро.
                        Друг е въпроса, че и типа на потребителите се смени - навремето, или поне на мен така ми струва, потребителят като цяло се интересуваше от темите или искаше да научи нещо. Сегашните не искат да научават, те вече знаят истината (правилната при това) по темите, които участват и се опитват да я налагат на другите във форума със страст напомняща кръстоска между йезуитски мисионер и болшевик. Този тип потребител не може да бъде превъзпитан, може да бъде само постоянно модериран (за което се искат време и нерви, които както вече посочих при нас са кът) или баннат. За съжаление в днешно време само на такива потребители им е интересно и участват и то не само в нашия форум.
                        We don't see things as they are, we see them as we are
                        ---Anais Nin----

                        Comment


                          Всъщност, целият проблем започна заради една личност, за която поговорката "Дай на човек власт и му гледай сеира", беше напълно валидна.
                          Въпросният натвори каквото можа, ползвайки се от чадъра разпънат над него.
                          Вече не е модератор и се надявам да мине на "общо основание" т.е. без протекции.
                          Аз други проблеми с модераторите - нямам.
                          А темите е хубаво да останат в режим на одобрение, докато страстите не се успокоят.
                          Както върви - до края на годината ще е свършила данданията или ще е започнала далеч по-голямата. При второто, няма да ни е до писане :-)
                          Сънят е слаб заместител на кофеина!

                          Comment


                            dibo написа Виж мнение
                            Точно така! А както всички от тях може би ще се съгласят - преди десет години бяхме по-млади, по-толерантни, вероятно по-оптимистично настроени спрямо другите и най-важното с доста повече свободно време. Само че онези времена вече ги няма и ние сме вече други хора. Това е тъжната истина. И тя няма да се промени към по-добро.
                            Друг е въпроса, че и типа на потребителите се смени - навремето, или поне на мен така ми струва, потребителят като цяло се интересуваше от темите или искаше да научи нещо. Сегашните не искат да научават, те вече знаят истината (правилната при това) по темите, които участват и се опитват да я налагат на другите във форума със страст напомняща кръстоска между йезуитски мисионер и болшевик. Този тип потребител не може да бъде превъзпитан, може да бъде само постоянно модериран (за което се искат време и нерви, които както вече посочих при нас са кът) или баннат. За съжаление в днешно време само на такива потребители им е интересно и участват и то не само в нашия форум.
                            Дибо, прекрасно обобщение Не мисля, че някой би могъл да го каже по-точно.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              Може и да греша, аз написах каквато мисля и както виждам нещата. За мен проблемът се състои в това, че особен интерес към военна история - именно към обсъждане на военно-историческа проблематика, няма. Поне аз не го виждам. Това не е от вчера. Това си ми е мои, частен проблем. Но както и да е, няма смисъл да го въртим и сучем, вески си вижда нещата от своята камбанария. Мисля че Дибо добре е обобщил нещата (не веднъж съм посочвал, че той е най-обекитвиня и точен овек от целия екип). Може би трябва да се обнови екипа, може би нещо друго.
                              Моето предложение съм го дал вече, то не се е променило много и е сравнително крайно, но аз така виждам нещата: форумът да се преориентира към военно-исторически тематики и да се ограничи до 1990 г., т.е. до края на Студената война. Всичко под тази дата е ок, т.е. падат почти всички рестрикции, забрани, затваряния и прочее. Модераторите ще се занимават само с контрол на поведението, т.е. обиди и директни лични нападки. Всички тези след 1990 г. минават в архив.
                              Ако се смята, че е толкова важно разглеждането на зболодневни теми, т.е. съвременни (според мен, не е), то тогава е по-добре да се направи отделен форум с отделни регистрации само за това. Но не виждам какво ще му е толкова военно-историческото, де.
                              ----
                              А това за различните нива потребители е казвано многократно (от мен много пъти, но не само от мен) и е отдаван известно. Така стоят нещата поначало. Т.е. нищо ново за някой, който следи форума.

                              Comment


                                ValBo написа Виж мнение
                                Вече не е модератор
                                Нещо си се объркал.

                                Comment

                                Working...
                                X