Кое бистро от всичките? хижа Кукер ? тенекиената барака или това до рекичката...а имаше и едно под кукер на пътя
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мнения за форума (т.е. книга за оплаквания и препоръки)
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
За да не си мислите, че не сме мислили, ще разсекретя едно мое творение от времето на "ограничаването" на сирийската тема, което не се прие, така, че в момента го пускам само от любопитство за евентуалната реакция.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Първо нека да кажа какво е за мен този форум Бойна слава.
Може да се каже, че е виртуалния ми дом. Място където намерих и все още намирам площадка за общуване с невероятно интересни и интелигентни хора, за повечето от които би било невероятно дори въобще да науча по традиционните офлайн начини. Невероятно ерудирани, но още търсещи и любопитни. Имащи за всичко свое мнение и умееещи аргументирано да го отстояват. Но толерантни и към аргументираното мнение на опонентите си.
И прочие дитирамби в този дух, които при наличните у повечето членове графомански заложби, може и сами да си напишете, но се надявам, че общия смисъл на казаното от мен стана ясен.
За съжаление освен тях, като в повечето интернет форуми има и достатъчно количество не само не чак толкова интелигентни и ерудирани, но основно НЕТОЛЕРАНТНИ членове. Плюс тролове, идиоти, политически радикали и идеологически талибани.
Хубавото на БС е, че дълго време сравнително успешно се бореше с тях и да си получи напълно заслужен авторитет. Помните онази хвалебствена статия, дето я постваха тук няколко пъти. Пък без статията знаете, че е така.
Този резултат може и да не е историческо постижение на цивилизацията, но пък и не виждам повод за фалшива скромност – форумът беше и в някаква степен още е най-доброто място в българския нет по нашата тематика.
Което беше възможно благодарение на три фактора:
- Активност
- Качествен членски състав
- Модериране
Ако искаме да запазим Бойна слава като форум, в който да намираме смисъл и удоволствие да участваме, трябва да се опитаме да направим нещо и по трите точки. Защото в момента нещата очевидно не вървят и по трите линии. Никой не е доволен.
И заради това повечето от вас искате просто да затворим форума и да го направим частен клуб?! Искам да се обърна към всички, които смятате, че именно това е решението. Кой ще е член на клуба? Защото нещо не виждам достатъчно достойни кандидати? Две трети от първоначалния състав ги няма вече. Къде е Ханс, къде е Манщайн, къде е Хана, къде е Албирео? Даже и Даниц (почти) не го виждам вече!
Питайте защо ги няма. Вероятно всеки си има причина, но ще има и една обща – вече не е интересно на форума. На тях не им е интересно, а онези, на които още им е интересно, не били отговаряли на високите стандарти.
Обаче аз не мога да разбера, защо искате да изпадате в положението на великата инквизиция, която наказва неотговарящите на представата и за идеала. Но този идеал - високите критерии и стандарти, чистата „Академична дискусия“ просто не съществува в реалността. Не е възможна.
Разберете, няма да има академична дискусия. Даже и при професионалистите я няма, и те си правят кални номера. Всъщност дори не знам кои от участниците в БС са професионалисти, но нито Крамер, който е военен, нито историците - не само Стан, но и Ги (въпреки, че не е готино да правиш забележка на колега модератор), нито даже и Къзъл Дели са примери за хептен безпристрастна академична дискусия. Може би Боилад и г-н Никой, които не познавам, но и те са недоволни от ситуацията – просто няма с кого и няма за какво да се дискутира.
Не знам колко от вас си спомнят форума на Модус Вивенди. Там хората бях възпитани, културни, професионалисти или сериозни любители. И какво стана? Ми казаха си, каквото имаше да си кажат, нови хора нямаше и форумът умря. Ей такъв ще е и „частният клуб“, който предлагате. Независимо дали е създаден с формално затваряне на форума или с модераторска политика която води до удушаване на дискусиите и прогонване на активните участници. Все тая дали се гонят директно с бан или с рязане за щяло и нещяло. Просто старите участници са се изказали по повечето интересуващи ги въпроси и вече не пишат. Освен като реакция на дискусии почнати от разни лаици, невежи ученици, Щърбевци и т. н. Но някой поне трябва от време на време да пуска поне по една муха, че да се случва нещо. Така че всички изброени ни трябват.
Имам усещането, че се получава една размяна на местата на целта и средствата. Все пак целта на всеки от нас, участващ във специализиран форум в Интернет е да научи нещо в обсъждане с други интересуващи се от същото, иначе за просто общуване си има фейсбук.
Това е целта, а не мирна, тиха и скучна „културна дискусия“. Примерно лично за мен това което Стан и Монте Кристо могат да кажат за средновековието е интересно и ще ги търпя, както бих търпял и Маготин и Ресавски, ако те още бяха тук, и професор Добрев дори! А за да не става невъзможна дискусията, трябва да се модерира. Но модерирането все пак е средство за продуктивност в спора, дейност, която позволява на участниците да изложат аргументирано мненията си, а не да изгониш всички от залата и облекчено да се наслаждаваш на гробната тишина. Не за това сме се събрали тук! Прав ли съм?
И още нещо за съвременните теми! Те, такива каквито са са най-качествените в българския нет и класи над всички мейнстрийм медии и български и руски и западни! Просто друга лига! Защо искате да унищожите това? За мен, за Динайн и за още мнозина други това е важно!
Но стига съм мърморил, ред е на конструктивните предложения.
Според мен най добре е участниците във форума да се разделят на две. Едните да са елитни участници, останалите – нещо като кандидати за подбор. Може би като квалификационна група.
Разделите да си останат същите, но във два варианта – единия с ограничен достъп и високи критерии, другия с неограничен и по-свободни критерии. "А групата“ ще могат да пишат и във двата, останалите – само в слабомодерирания. Но – много е важно – трябва да могат да виждат дискусиите от "елитния" раздел.
Каква ми е целта? В "елитния" раздел ще се пускат теми, когато искаш качество, спокойна дискусия, аргументирани мнения. Което ще се гарантира от подбраните участници. Няма да пречат разни тролове и идиоти, ще знаем, че всеки, който пише там, има какво да каже. Горе долу, това би трябвало да са хората, които в момента участват в (............)
Всички останали също ще могат да си пишат в теми като Сирия, произход и т. н., при по-слаба модерация (гонене само на пълни идиоти, нацита и т. н.). „Елитните“ също биха могли да пишат там, ако искат масовост, да участват , ако темата или дискусията им се е видяла интересна, но главната цел на този подотдел би трябвало да е нещо като квалификационен турнир. Там ще се види дали случайно някои новопоявили се участници, няма да се окажат достатъчно качествени, че да бъдат привлечени в „елитния“ отдел. Това донякъде ще реши въпроса и със „свежата кръв“. Но всички трябва да виждат и двете дискусии, едно – за да могат да правят разлика, две –за да имат желание да минат в „елита“.
Мисля, че има сериозен шанс такава система да проработи.
П. П. Трябва да се помисли и за още модератори.
Comment
-
Thorn общо взето не си прави!
В темите няма дискусия, няма нормален разговор, има произвол.
Ако не си в тон на "правилните" внушения, се започва джавкане и заяждане ... няма съждение, няма тези, няма доказателства - на принципа "една жена каза" и "аз това не го знам така" ....
Със форумът съм от ноември 2003г., в началото беше интересно, занимателно - поучително - сега нещата сериозно са деградирали - и като започнем на култура на разговора - та стигнем до стила на модериране.
ValBo е прав има те си любимци, на които се позволява и спам, и безпочвени твърдения на принципа "за кучета и котки може, за прасета не" ...
Comment
-
Модераторите (бивши и настоящи) имунизирани ли са от автоматичен бан? Ако не са - достатъчно е хората да докладват коректно по точка 1.5, вместо да мечат тука. Тогава модераторска намеса ще е нужна само, за да се прецени доколко са коректни рапортите - и да се охлаждат експлойтерите с по няколко дена бан за "неоснователен доклад".
Няма да сваляте летвата!"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Е, Торн, обясни ми как така изведнъж критериите станаха неясни? Вчера бяха ясни, оня ден - също, а сега вече не са? За друго става въпрос, аз още тогава го казах, но, не, това било единственото място в Интернет (българския), където можело да се водят разговори по тая тема на такова ниво. Е, както виждаш, и според хората вече (отдавна) не е така.
И защо може да има нечия тема за Сирия, а за Украйна - не.
---
Модераторите, докато все още са в групата (това сме аз, Динаин) са си модератори, докато остават в тази потребителска група. Може по свое желание да не се възползват от тези си права, но не могат да бъдат автоматично баннати, нито да им се слагат инфракшъни. Това е част от проблема. Няма как да ни/ги сложиш в игнор-лист и прочее.
Навремето се решаваше чрез съществуването на специален модераторски акаунт. Но тогава - за тези, които помнят, - имаше протести, че е анонимно, не се знаело кой точно модератор "ги прави тези неща", затова тази система вече не се ползва.
---
Главните проблеми са два: неравенството (и затова и не мисля, че решението на Торн ще помогне, както отговорих и тогава - даже ще задълбочи проблема, фактически дублирайки форума ненужно, да не говорим, че мотива му е друг), т.е. "защо той може, а аз - не". Този проблем принципно е решим (равни права за всички, т.е. едно ниво потребители), но само частично, защото както и да се прави модерацията, няма как да се мине без лична преценка - само на база на "докладване" не става. Т.е. наличието на потребител/и, които се толерират нажежава нещата и скапва дискусиите. Слонове в стаята, тъй да се рече.
И вторият проблем - разговорите по определени въпроси се превръщат в замеряне с пропаганда. И хората се включват, защото се дразнят как някой говори за нещо, за което те имат съвсем друго виждане/мнение. Т.е. основата на тези дискусии е дразненето, а не изясняване на някакъв въпрос. За мен проблема е колкото в хората (неизбежен - всички сме чувствителни на някакви теми и се ядосваме, особено ако ни провокират), толкова и в този тип теми. Нажежените, злободневните, около които и без друго има почти само пропаганда, защото докато прахът не се утаи и минат годините едва ли много нещо може да бъде ясно, та да има за какво реално да се разговаря. А замерянето с източници (в стил "моят е меродавен, а твоят не е") в този случаи е смешно. Аз затова предлагах да не се водят такива разговори въобще.
Защото как така има толкова теми, където въобще не се стига до този тип разговори и не генерират толкова разговори тук?
Comment
-
Колко "толкова" теми има?
Направи една сметка и ще бъдеш изненадан. Всичко е въпрос на статистика и подвластно на едни и същи принципи, казвал съм го и преди.
Примерно на всеки 100 поста има 3 изтрити, на всеки 200 поста има някой с инфракшън, на всеки 1000 поста има някой с бан и т.н.
Ерго, логично е, че тема с 1000 поста ще генерира 100 пъти повече модераторска работа (и оплаквания, крамоли, доноси и т.н.) от тема с 10 поста в нея. Няма постове - няма модераторска работа.
Който не вярва, да отвори коя да е тема и да брои. Останалото е преливане от пусто в празно.
И вторият проблем - разговорите по определени въпроси се превръщат в замеряне с пропаганда. И хората се включват, защото се дразнят как някой говори за нещо, за което те имат съвсем друго виждане/мнение. Т.е. основата на тези дискусии е дразненето, а не изясняване на някакъв въпрос. За мен проблема е колкото в хората (неизбежен - всички сме чувствителни на някакви теми и се ядосваме, особено ако ни провокират), толкова и в този тип теми. Нажежените, злободневните, около които и без друго има почти само пропаганда, защото докато прахът не се утаи и минат годините едва ли много нещо може да бъде ясно, та да има за какво реално да се разговаря. А замерянето с източници (в стил "моят е меродавен, а твоят не е") в този случаи е смешно.
Но най-вече - тези неща не са за обсъждане тук. Затова има форумна управа, или поне нещо такова."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Хора, много ми е тъжно, че в този форум се стигна до това самите членове на модераторския екип да се колебаят по въпроса какво да се прави и как да се развиват нещата занапред.
Тук са записани, по мои груби сметки, стотици хиляди постове, и ако махнем плявата - хиляди мнения, в които има зрънце полза, информация, анализ, информация ако щете.
Затова смятам, че форума вече е надминал периода, в който собственика на домейна има моралното право да каже еднолично кое може да остане и кое - не. Но не това е най-важното. Повтарям, не това е най-важното.
Наречете ме трол, досадник, и какъвто щете - няма да се сърдя на никой (осен Амазон, хе-хе), но главното, което в момента липсва, е яснота и справедливост. Като твърдя това, уважаеми СОБСТВЕНИКО, съм готов да получа доживотен БАН, ако не си съгласен с мен. И ще го преживея. Но няма да преживея да си трая за това: някои от потребителите да бъдат кастрирани в нарушение на самите форумни правила, без даже да имат правото да разберат защо става така. ОК, сигурно ДАНС е наложила да се режат някакви тролове на Путинска Русия (да бе, несъмнено е така, и ако не се спазва - край, каторга за всички). А в същото време други, да ги наречем, членове на "клуба", да не попадат под същата нормативна сеч. Ако има нещо, което не понасям, това е неравенството. Не е въпроса в това, че Динаин не може например да бъде игнориран (много ми е симпатичен, и даже и да се окаже, че е трол, което не вярвам особено, поне се аргументира добре). Въпроса е в това, че тук даже и модераторите не знаят кой да банят и кой да търпят. Хайде моля, вземете се в ръце, вижте се, прегърнете се на тайна вечеря, и или батисвайте цялата драма, или публикувайте и най-вече - спазвайте, ясни правила кой какво може да пише, къде, в кои раздели, как и прочие. Защото иначе работата започва да става комична. Апропо, надявам се да се видим с тези от вас, които пишат активно тук, и да си говорим и на живо - любезно.
Васил
Comment
Comment