Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Един проблем относно дискусиите.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Понякога някой "трол" може да даде онова рационално зрънце идея, което не достига на "учения"...
    А понякога и доста по-често, ако трябва да гледаме реално на нещата, троловете стават толкова много, че зрънцето, дори да е с размерите на диня, става невидимо и се загубва в блатото от глупости.
    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Което в средносрочен и дългосрочен план не е добре за демокрацията.
      На което лицето, благодарение на което съществува форумът, предполагам би отговорило, че не го интересува Шегичка.
      Моето лично мнение: Смятам, че този проблем има просто и ефективно решение- твърд модераторски контрол. Струва ми се, че преди време Хидрата беше далеч по-безкомпромисна и отклоненията се триеха без много предупреждения. И като че ли имаше повече ред. Не знам, може и да греша.
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Blckbird написа
        демокрацията
        Следващото споменаване на тази дума в контекста на Б.С. ще спечели тримесечна екскурзия до БАНгладеш.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Воланд, явно не си рабрал точно какво предлагам с предния си пост.
          Сигурно защото не винаги се изказвам съвсем точно. Далеч съм от мисълта да казвам кой какво да прави. Още повече, що се отнася до модераторите, които винаги са се отнасяли към мен коректно, за което съм благодарен.
          Предложението ми се зароди от пост на belata_a, кой(я)то представи една нелоша, но наистина труднофункционираща система. Империал преди време отвори тема, посветена на бъдещото на форума, в която споделих, че постоянното отваряне на теми "задушава" сериозните дискусии, отнема от ценното време на модераторите, задръства архива. Но някакво реално работещо решения не успях да дам. Така belata_a ми подсказа как този проблем ( може и да съществува единствено според мен, незнам... :vsad: ) би могъл да се реши. Предварителната кординация с компетентно лице би възпрепятствала появата на безперспективни теми, а и ще спести известни усилия на модераторите, тъй като едва ли някой ще си позволи да се заяжда, след като въпросната тема малко или много е покрила някаква отсявка. Спам се появява тогава, когато се знае, че така или иначе темата ще бъде затворена. Но едва ли някой има нужда от подобни теми-еднодневки, които само изнервят модераторите. Като идея все си мисля, че не е чак толкова лоша.

Comment

Моето предложение е да се създадат "Авторски теми". Всеки участник има право да кандидатства пред модераторите за започването на такава Авторска тема(предложението включва заглавието на темата и съответно първия пост). При евентуално одобрение от страна на модераторите на въпросния участник се дават модераторски права само за съответната тема. Всички Авторски теми са надлежно обозначени като такива(посочва се заглавието на темата и кой е автора). Желаещи да участват в дискусията могат да го правят само и единствено чрез изпращане на мнение по ЛС до автора на темата. Авторът от своя страна решава(без да дължи никому обяснение за своето решение) кои мнения да пуска и кои не. Авторът обаче няма право да редактира мнения. Давам си сметка, че тази процедура ще забави донякъде темпото на дискусията, но съм уверен, че от това няма да пострада качеството й. Хората които имат мнение по темата,но техните мнения не са одобрени от автора могат да се развихрят в отделна тема в "демократичната" част на форума.
            Като средство срещу евентуална злоупотреба от страна на авторите на подобни теми модераторите на форума ще имат правото по всяко време да се намесват и да модерират всяка "Авторска тема".
            Основанията ми за това предложение:
            1. Силното ми вътрешно убеждение, че демократичността не е добър начин за постигане на качество - както казва Николай Бердяев по адрес на западащата аристокрация "настъпва демократизация, качеството пада"
            2. Вярата, че гаранциите срещу наводняването на дискусиите с несвързани с темата, безмислени, граматически нескопосани или просто глупави мнения ще окуражи сериозни участници в този форум да се ангажират с разискването на съществени теми. Това от своя страна би довело до повишаване нивото на самия форум.

Най-лошото което може да се случи е да се започнат няколко теми на които никой няма да обръща внимание. Доброто обаче което може да произтече от подобна политика ще са сериозни теми със стойностни участници.

С уважение,

п.с. признавам, че нямам и най-малка идея дали въобще е технически възможно даването на такива модераторски права само за определна тема на участници във форума.
            "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

идеята е интересна

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Иво.Станоев, идеята е добра. Дори ми се струва, че е достатъчно авторът да има модераторски права. Даже днес я видях реализирана - в блоговете на LiveJournal - при това именно с поддискусиите, за които говори Stormbringer - както си вървят коментарите под тезата, току под някой от тях се разклонява собствена `стълбичка` от мнения.
                "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Иво.Станоев написа
                  Авторът от своя страна решава(без да дължи никому обяснение за своето решение) кои мнения да пуска и кои не.
                  Възразявам!
                  1. При това положение предполагам, че нито един мой пост няма да намери място в твоите авторски теми, както и в авторските теми на иванец, bozman и ... хайде да не изреждам повече...
                  2. Това е равнозначно на сериозна цензура и произвол по отношение свободата на словото.
                  3. Кой ще си губи времето да пише постове и да ги праща на ЛС, ако не е сигурен, че те ще бъдат одобрени от автора на темата?
                  4. Предложената система е много тромава и отново ми напомня за делението на БС на ядрен форум и форум за малоумници.
                  5. Ако авторът на темата се затрие на някъде за две седмици, какво правим?

Мисля, че не е толкова лесно да се измисли нещо по-добро от сега функциониращата система. Всеки да си пише мнението, а модераторите да следят и се опитват да налагат някакъв контрол когато положението започне да излиза от контрол. Ако се получат отклонения, се процедира в зависимост от конкретния случай. Триене, преместване, отделяне в нова тема, в зависимост от това колко стойностно е отклонението и пр.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                  It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Възразявам!
                    1. При това положение предполагам, че нито един мой пост няма да намери място в твоите авторски теми, както и в авторските теми на иванец, bozman и ... хайде да не изреждам повече...
                    2. Това е равнозначно на сериозна цензура и произвол по отношение свободата на словото.
                    3. Кой ще си губи времето да пише постове, да ги праща на ЛС, ако не е сигурен, че те ще бъдат одобрени от автора на темата?
                    Абсолютно съгласен с I.C.A!
                    Пък и за да модерираш каквото и да било трябва да имаш някакъв авторитет, признат ( дори негласно ) от другите участници във форума. В противен случаи този "свободен" подбор на мнения ще доведе до обидени потребители, купища остри ЛС към автора, и още повече към модератора на съответния раздел с гневни оплаквания. Това според мен няма начин да не доведе до сериозно обтягане на отношенията между пишещите във форума и няма как да не се отрази на бъдещите дискусии.

Пък и не виждам как това разрешение ще спомогне за решаване на проблема, който поставих в началото на тази тема?!

pnp5q - някак си не мога да си представя как Империал би погледнал на варианта форума му да се нацепи на зони ( теми, дискусии ) в които даден потребител се изживява като пълновластен владетел.
                    На мен ми се иска да се концентрираме върху варианти в сегашната система на форума - защо тя трябва да се променя, като де факто проблемът не е в нея? Ето, ти даде едно предложение, което много ми хареса по-назад в темата - за обобщенията в дискусиите - не изисква никакви промени в системата на форума, а би било стъпка към облекчаване на аргументирането. Защо не я доразвиеш?
                    Last edited by Stormbringer; 12-04-2008, 22:12.
                    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Вижте, поне при тази форумна система, не мисля че подобно нещо е възможно. Модераторските права се дават за раздел, не за отделна тема. Да се прави отделен раздел за всяка такава тема е безсмислено. След това, такова нещо вече присъства в правилника, макар и в малко по-различна форма. Друг е въпросът, че май почти никой не използва тези права. Да поясня. Според текущия правилник, когато потребителят Х създаде тема, той е "титуляр" на темата, а това му дава подобие на модераторски права, т.е. той може чрез ЛС до съответния модератор на раздела, да предлага всякакви мерки - модериране на конкретно мнение, разделяне на мнения в отделна тема и прочее. Обаче почти никой не използва тези си права.
                      Що се отнася до идеята, залегнала в основата на предложението на Иво.Станоев, то такова нещо вече беше реализирано в този форум - повечето потребители го помнят. става въпрос за различните права на потребители и това, че кажи-речи всички мнения се нуждаеха от предмодерация. Системата е трудоемка, а реалният резултат е затрудняване на дискусиите, съчетано с кажи-речи никакво потребяване на качеството им. И изчезване на активността.
                      В моята представа, форумът следва да е място за обсъждане, ако искате, за сблъсък на мнения. Да, би било добре, ако всяка проблемна тема в крайна сметка формулира някакъв извод, както предлага Стормбрингър, но в реалността това рядко е възможно. За сметка на това, дискусията в темата помага на всеки, който се интересува от съответния въпрос, да се запознае с различни мнения по него и сам да прецени за себе си кое е вярно и какво може да се използва. Ролята на модераторите е да отстраняват тролите и да поддържат нивото на дискусия, т.е. да не допускат преминаване на личност, твърде сериозни отклонения (тук ролята на титулярът е голяма) и по идея - да посочват различен род логически и други грешки в аргументацията (двата текста, приведени от Bsb и Nick, са много показателни за това какво не трябва да се допуска в дискусиите - добре би било, ако всеки потребител се запознае с тях и следи собствените си мнения за такива грешки). Обобщаването на хода на дискусията също е полезно, защото често позволява да се върнем на темата и да стане ясно какво е постигнато и какво не е. Това също е нещо, което може да прави или изисква титулярът на темата.
                      Но не забравяйте, че модераторите сме шепа хора, които имат собствено мнение и желание за участие в дискусиите. И ограничено време. Предлаганите решения са твърде тежки за реализация. Личните съобщения, според мен, са добър канал за две неща - изясняване на лични отношения (това не трябва да присъства в темите) и обсъждане в диалог на отклоненията от темите. Мисля че последното е добре средство за изясняване на такива въпроси. Аз го ползвам и не мога да се оплача.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                        Мисля, че не е толкова лесно да се измисли нещо по-добро от сега функциониращата система. Всеки да си пише мнението, а модераторите да следят и се опитват да налагат някакъв контрол когато положението започне да излиза от контрол. Ако се получат отклонения, се процедира в зависимост от конкретния случай. Триене, преместване, отделяне в нова тема, в зависимост от това колко стойностно е отклонението и пр.
                        Едва ли, мога да добавя нещо повече, към това което си написал. :tup:

.
                        ..И кажи ми ти страннико,
                        чувал ли си звук,
                        по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Stormbringer написа
                          обобщенията в дискусиите - не изисква никакви промени в системата на форума, а би било стъпка към облекчаване на аргументирането. Защо не я доразвиеш?
                          Stormbringer, на този етап наистина имам предвид само и единствено някакво цветово обозначаване на мненията-обобщения. Така че потребител, който търси `изводите` на темата, да може да се ориентира по-лесно. Който се интересува обаче от детайли по аргументите, няма как да избегне изчитането й открай докрай - единствения вариант, който съм виждала, е в LiveJournal - странична `верижка`, начеваща от едно от поредните мнения. Не знам обаче дали е реализуем във форум.
                          Освен това имам едно принципно възражение - не винаги дадената от теб примерна схема е възможна от самото начало. Ако авторът може да формулира освен проблема/тезата, всички (или поне по-известните) аргументи по въпроса - и то - изчистени от взаимно-пресичащи се събитийни и логически нишки (т.е. - подходящи за самостоятелно обсъждане сами по себе си), то по моето скромно мнение този автор ще напише едно хубаво попълнение за раздел `Статии`, нежели да постави начало на дискусия.
                          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

единствения вариант, който съм виждала, е в LiveJournal - странична `верижка`, начеваща от едно от поредните мнения. Не знам обаче дали е реализуем във форум.
                            Е, това всъщност е стандартният режим на визуализация за повечето форумни системи - пример - форумите на дир.бг. Като в много от форумните системи може да се избира между този формат и стандартния за нашия форум. Изцяло е въпрос на вкус. Според мен, тукашния формат е много по-удобен за преглеждане на цяла дискусия. Тук също може да се включи такъв режим - от настройките се избера режим на показване на темите, нишков и готово. С последните промени във форума ще даде съобщение за проблем, но ако пак влезеш във форума - промяната вече ще е настъпила.

Comment

Проблемите не са в правилата, а в хората Когато се научим как да дискутираме толерантно и без предразсъдъци (говоря и за себе си), тогава проблемите ще отпаднат сами
                              Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Да, това е така. Лошото е, че това е като с комунизма - така, идеална цел, която обаче едва ли ще достигнем .

Comment

Working...
                                X