Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Няколко въпроса за религията и вярванията

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Религията е опиум за народа - всъщностг Партията е опиум за народа

Религията помага на тези, които имат нужда от нея - това е всичко, според мен
    Никаква разлика. Съвремените /относително/ политически течения като комунизъм, фашизъм, западен тип демокрация, са замествали до голяма степен традиционната опора, която преди е давала религията и нейните институции. Вярата в силата на определени държавни устои /ред, законност, справедливост, социална политика/ също. Търсенето на някаква всеобхватна, висша и всемогъща сила е продължило на едно друго ниво, еволюирало е заедно с цялото променящо се общество, което се доминира в днешно време от идеите за еманципацията, индивидуализма и непрекосновеноста на правото на човешкия избор.
    Търсят се и отрицателните образи- заместниците на старите демони и дяволи, като разните терористи, комунисти, китайци, араби и пр. нужни за консолидиране на всенародните маси, за които соченето с пръст на врага винаги е било далеч по-лесно, от колкото мобилизирането на оскъдните мозъчни гънки и достигането до собствени изводи.

С второто съм абсолютно съгласен.
    Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Parabellum написа
      ...И най-вече вярвам на моята любима къса покрита Манлиера...
      Я! Единоверец!
      Last edited by Nick; 29-12-2007, 22:36.
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

night_eyes написа
        Съжалявам, ако вече има подобна тема...Не намерих такава

Ето и въпросите ми:

1. Вярвящи ли сте или атеисти?
        2. Ако сте атеисти, в кой период от живота си се обърнахте към атеизма? Постепенно ли дойде прозрението, че няма Бог или чрез някое контретно събитие (или поредица от събития) в живота ви?
        3. Ако сте вярващи, каква е представата ви за Бог?
        4. Какво ви дава религията (утеха, опора...)?
        5. Коя религия (християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм или някоя друга) е най-близка до разбиранията ви за живота? Бихте ли сменили религията си?
        6. Ходите ли на църква? Мислите ли, че трябва да има специално място, където хората да се молят?
        7. Суеверни ли сте? Мислите ли, че суеверието е враг на религията?
        8. В какво вярвате? (паралелни вселени, задгробен живот...)

И аз да кажа две безсмислени приказки в безсмислената тема :p :

Атеист съм, не вярвам в нищо, което не може да бъде доказано. Това донякъде ме доближава до агностицизма

2. Ако сте атеисти, в кой период от живота си се обърнахте към атеизма? Постепенно ли дойде прозрението, че няма Бог или чрез някое контретно събитие (или поредица от събития) в живота ви?

Постепенно преминах на страната на науката и повярвах на фактите

Химера за жестоко, лукаво и несправедливо същество, сеирджия, гениален творец, най-големия убиец и тиранин за всички времена

4.
        5.

6. Ходите ли на църква? Мислите ли, че трябва да има специално място, където хората да се молят?
        Не, на мнение съм, че по-радикалните форми на религия трябва да се забранят

7. Не съм суеверен

8. В какво вярвате? Вярвам, че сме тези, чрез които природата се опитва да се самоубие. Ест. подбор и еволюцията ни дават интелект и ни създават такива каквито сме днес(готови на всичко в името да оцелеем - генетично наследство), и от тези ни черти следват - свръх размножаване(6млрд. население и липса на ест. враг, който да регулира числеността ни) + свръх замърсяване на почва, въздух и вода + свръх потребление и бързо изчерпване на енергийните ресурси + глобално затопляне и катастрофална промяна на климата и катастрофална промяна в еко системите + опасно намаляване на озоновия слой + глобално обезлесяване и свързаното с нея изчезване на флора и фауна + драстично намаляване на сладководните запаси + реална възможност след 100ина години да бъде открито оръжие с размерите на куфар, което ако попадне в ръцете на радикален вярващ, ще унищожи живота(ако все още го има). Не съм оптимист и не искам да съм жив след 200-300 години, едва ли ще харесам това, което ще видя. Мисля, че сме заболяване, което ще унищожи живота и природата и смятам периода от индустриализацията до наши дни, за най-трагичния за 5те млрд. години история на Земата.
        Last edited by Agobot; 28-12-2007, 03:21.
        Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

Comment

1. Вярвящи ли сте или атеисти? По-скоро атеист

Всъщност преди да науча нещо повече за "Джизъс" се запознах с Боговете от старогръцката митология, а след тях да вярвам само в един Бог...Традицията не беше достатъчна, а и средата, в която съм израстнал, беше по-скоро анти-религиозна.

Вж. "Илиада" на Омир

4. Какво ви дава религията (утеха, опора...)? Дава ми...интересни истории за четене и анализиране .

5. Коя религия (християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм или някоя друга) е най-близка до разбиранията ви за живота? Бихте ли сменили религията си? Политеизма на древните гърци и скандинавци :nod: .

6. Ходите ли на църква? Мислите ли, че трябва да има специално място, където хората да се молят? Ходя...един път на година или две. Трябва, да, това помага много на някои хора.

7. Суеверни ли сте? Мислите ли, че суеверието е враг на религията? Суеверен съм. Мисля точно обратното, че суеверието е по-скоро "съюзник" на религията :tup: .

8. В какво вярвате? (паралелни вселени, задгробен живот...) В това, че Млечният път е останал като купчина отпадъци след битката между титаните на Кронос и боговете на Зевс.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Юлиан Август написа
            Никаква разлика. Съвремените /относително/ политически течения като комунизъм, фашизъм, западен тип демокрация, са замествали до голяма степен традиционната опора, която преди е давала религията и нейните институции. Вярата в силата на определени държавни устои /ред, законност, справедливост, социална политика/ също. Търсенето на някаква всеобхватна, висша и всемогъща сила е продължило на едно друго ниво, еволюирало е заедно с цялото променящо се общество, което се доминира в днешно време от идеите за еманципацията, индивидуализма и непрекосновеноста на правото на човешкия избор.

С второто съм абсолютно съгласен.
            Само да вметна, че докато хитлеризмът и демокрацията включват в себе си християнството, то комунизмът - не. За мен той сам по себе си е вид религия. Даже може да се каже от християнска гледна точка, че е вид сатанизъм, поради агресията към свещениците и църквата.
            Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Darkas написа
              Само да вметна, че докато хитлеризмът и демокрацията включват в себе си християнството, то комунизмът - не. За мен той сам по себе си е вид религия. Даже може да се каже от християнска гледна точка, че е вид сатанизъм, поради агресията към свещениците и църквата.
              Не съм съгласен.Радикалните течения като комунизма и нацизма са сами по себе си религии.Само че една малко по-еволюирала форма на религията.
              Нацизмът като такъв не е точно християнски.Напротив дори.Самите мощни политически течения от Хегелов тип няма как да търпят втора релегия във държавата.Това е тяхна естествена характеристика и е напълно изводимо понятие като разгледа човек постулатите на тези политически учения и основните им принципи.
              Няма да споменавам колко много се прави по времето на нацизма за разрушаването на християнските устои в немското общество (не точно-малко пресилено се изказвам,но целта е тая),чрез една бавна и плавна постъпателна методика за замяна на християнството със нещо друго,малко по-различно от него.Това нещо друго щеше да е основано и изградено върхо сериозна доза мистицизъм и паганизъм.
              Без разбира се да се опитвали християнството да се изкоренява от раз от немския бит и кутура.
              Комунизма-във времето на златните си години наистина е бил антирелигиозно учение.
              Сега в момента не е.Просто е толкоз слаб и дискредитиран като политическа идея,че опря и до там.Всички неокомунистически учения се подпират така лекичко на християнството,считат го за 100% съвместимо с комунизма,стигнехме до времена в които комунистически водачи почнаха да цитират библията,въобще съвременните възгледи на комунизма са доста втъкани със огромни дози мистицизъм,парапсихология и какво ли още не.То затова се стигна и до появата на такива недоразумения,като това хора да се наричат комунисти-монархисти и т.н.
              Като цяло всичко това доказва че и нацизма и комунизма първо вървят по един и същи път и са се запътили към едно и също място.Че оставени на свобода да виреят с голяма вероятност двете религии ще се доближават все повече една до друга и все повече ще си приличат.И трето-че са крайно връждебни към всички останали религии,когато са в разцвета на мощта си и същевременно са всеядни към религиите в случай на нужда и немощ.

Comment

Вярващ (атеистите също са вярващи - те вярват, че няма Бог ).
                Първо бях вярващ (от такова поколение съм) в светлото комунистическо бъдеще, до към пети клас клас тогаз разбрах, че нема такова нещо, няма и да има и никога не е имало. След това не обръщах внимание, нито на религия, нито на липсата на такава (имаше сума ти по-интересни неща). По-късно се върнах, но по-скоро от изследователска гледна точка (история на религиите, прилики разлики и т.н.). Атеист не съм бил. Може и да съм се определял, като малък, но не е било вярно.
                Не и белобрадия старец от иконите (между другото този образ е взаимстван от образа на Зевс), нито неговите деривати, но това си е доста опростенческо. Бог е разум, Бог внася ред в хаоса, казано по научно му това е силата, която противодейства и намалява ентропията .
                4. Какво ви дава религията (утеха, опора...)?
                Религия и Бог могат да бъдат различни неща и са според мен. Приемам Бог, но не и Църквата или каноничната религия и по тази причина религията не ми дава нищо, виж изучаването и и съпоставянето на различните религии е друго нещо.
                5. Коя религия (християнство, мюсюлманство, юдаизъм, будизъм или някоя друга) е най-близка до разбиранията ви за живота? Бихте ли сменили религията си?
                Несторианство (Христос при нея си е човек) едно време, но както писах не вярвам в традиционните религии. Не мога да я сменя, защото нямам .
                Да ходя, както и в джамия и санагога. И свещички паля, но не се кръстя. Не мисля, човек може да се моли навсякъде, ако намира утеха в това.
                7. Суеверни ли сте? Мислите ли, че суеверието е враг на религията?
                Да суеверен съм и то повече от колкото трябва. Не не е враг доколкото знам, напротив суеверието и религията вървят ръка за ръка.
                8. В какво вярвате? (паралелни вселени, задгробен живот...)
                Хмм, в родовата памет каквото и да значи това

Comment

Абе хора,не Ви ли светна,че нощното око си прави някаква анкета,данните от които ще си използува някъде си?Май ще ни правят портрет на нацийката.Хайде да се поогледаме и в другите форуми - за ловци,рибари,филателисти и т.н. за подобни въпросчета.
                  Нямам против,но ми е страшно противна да ме класифицират и поставят в графички.

Comment

Dinain написа
                    Парабелум, не е ли малко архаична Манлихерата за днешен батак? Тъй де, подбери нещо по-актуално... :mhehe:
                    Хич биля не е архаична
                    Баш си е на място.
                    Пък и както е тръгнало има още един от моята вяра-Ник :mhehe:
                    Ако пък дойдеш в моя форум, ще видиш, че тази пушка вече е издигната в култ от 600 души.
                    Направо Нова Вяра ще взема да спретна :nod: :church:
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Darkas написа
                      Даркас, Даркас, не че нещо, ама тия работи не са ти много ясни. Хитлиризмът и демокрацията включвали в себе си християнството- тцъ-тцъ :tdown :tdown :tdown

Comment

Ами Хитлер го изкривява, но го използва. Той не е избивал масово свещеници като Сталин.
                        Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Само да вметна, че тези, които смятат темата за безмислена (май има много такива тук) не са длъжни да пишат вътре...А колкото до въпроса ми за суеверието-познавам силно религиозни хора, които се обявяват против всички суеверия. Това провокира задаването на този въпрос. Явно тези хора, които аз познавам, са някакво диво изключение, затова на много от вас въпросът им звучи тъпо. На мен не ми се струва тъпо, откакто чух един свещенник да казва, че чрез суеверия "се вкарвал дявола в църквата". Тогава ми хрумна този въпрос.
                          Благодаря на всички, които взеха (и на тези, които ще взимат занапред ) участие в проекта ми...
                          Last edited by night_eyes; 28-12-2007, 22:19.

Comment

Страната ни определено се намира в криза , няма как да се отрече че мизерията в която живеят голяма част от хората ги кара да се обърнат дори до вярата.Колкото до проекта ти , няма да сбъркаш ако затърсиш из сайтове на статистически агенции примерно , правят статистика по какви ли не въпроси
                            Това, че съм схванал някои неща, дължа на разклатеното си здраве.
                            Да си болен, значи да разбираш.
                            Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.

(Емил-Мишел Чоран, "Тетрадки 1957-1972")

Comment

night_eyes написа
                              А колкото до въпроса ми за суеверието-познавам силно религиозни хора, които се обявяват против всички суеверия. Това провокира задаването на този въпрос. Явно тези хора, които аз познавам, са някакво диво изключение, затова на много от вас въпросът им звучи тъпо. На мен не ми се струва тъпо, откакто чух един свещенник да казва, че чрез суеверия "се вкарвал дявола в църквата". Тогава ми хрумна този въпрос.
                              Християнската църква определя суеверието като грях. По тази причина питането е далеч от "тъпо", макар всички да сме грешни.

Comment

8. В какво вярвате?
                                Ей така стоят нещата:

When you walk through a storm
                                hold your head up high
                                And don't be afraid of the dark.
                                At the end of a storm is a golden sky

And the sweet silver song of a lark.
                                Walk on through the wind,
                                Walk on through the rain,
                                Tho' your dreams be tossed and blown.

Walk on, walk on with hope in your heart
                                And you'll never walk alone,
                                You'll never, ever walk alone.
                                Walk on, walk on with hope in your heart

And you'll never walk alone,
                                You'll never, ever walk alone.
                                Както се чува, последователите на тая религия са доста ентусиазирани. :rock:

Comment

Working...
                                X