Любопитно

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • messire Woland
    -
    • Jan 2003
    • 10623

И аз съм в зеления квадрат. Колкото за лилавия квадрат, който трябва да е либертарианско дясно, у нас надали ще има представители. По-скоро намирайки се на границата с него е европейското дясно (максимумът му за момента), а след това е само американското вероятно. Центристите по нашенски са вероятно тези, които са в ляво от центъра на графиката, на 2-3 квадратчета отстояние.

Ето я и моята графика:
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Zalmoxis
      ветеран
      • Nov 2007
      • 969

Мен ме дразни начинът, по който са задедени някои от въпросите. На много от тях бих отговорил със "зависи", а не "да" или "не".

Click image for larger version

Name:	chart.png
Views:	1
Size:	17.1 КБ
ID:	553992

Comment

• messire Woland
        -
        • Jan 2003
        • 10623

Zalmoxis написа
        Мен ме дразни начинът, по който са задедени някои от въпросите. На много от тях бих отговорил със "зависи", а не "да" или "не".

[ATTACH=CONFIG]31305[/ATTACH]
        И мен, но иначе не би има излязъл резултатът. Но все пак: той е за американска политика. И вероятно можеш да минеш за десен само ако си републиканец или при специфични отговори свързани с тероризма. Лявото е да си при демократите, но това не съвпада с европейското ляво.
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• gollum
          фрогландец на вестконинска служба
          • Jan 2003
          • 22550

Така е, за много от въпросите наистина зависи - според контекста може да е различен отговора (поне при мен). Аз лично бих сложил вместо по две степени в двете посоки по-скоро четири или пет във всяка и една средна, вероятно бих и разширил броя въпроси (така че да се конкретизират някои неща). Мисля че тогава ще излезе валиден и за Европа (макар че за всяка страна си има специфични "флагове"). Но теста си е за Щатите, определено.
          Но аз не се оплаквам - знам си, че съм ляв в доста неща, просто реално съм по към центъра, погледнато по-общо.

Comment

• Кухулин
            ветеран
            • Nov 2006
            • 12515

Кои въпроси ви се струват неприложими за България? Абортите са си аборти, тероризма си е тероризъм, кинтите са си кинти. Аз поне на прима виста не се сещам за нещо, което можеше да се отнесе само към САЩ.

Comment

• gollum
              • Jan 2003
              • 22550

Ще трябва да гледам въпрос по въпрос, а сега не ми се занимава. Въпросът е не толкова в приложимост или не на въпросите, колкото в това доколко определящи са за тукашните понятия ляв/десен и авторитарист/либертарианец (то по самите оси също има какво да се говори, само две не са достатъчни). Други въпроси ще очертават по-добре тукашните разлики от тези. Да речем, аз с отговорите си минавам определено за доста ляв в тази анкета, но от опит знам, че за тукашните доста леви изглеждам в центъра, понякога даже десен (почти). Открояването по другата ос мисля че става добре и с тези въпрос, макар че пак могат да се намерят по-определящи като за нашите си условия.
              Другият въпрос е, че по част от въпросите така както са дадени (и тази част може би е над 20%) мога да отговаря и със "съгласен" и с "несъгласен" - въпрос на контекст е. Т.е. има определено размиване. Разбира се, не знам точно какви стойности дават на всеки от четирите отговора (и дали са еднакви за всяка опция и въпрос или са категоризирани (вероятно е второто), не ми се играе да проверявам), но не съм убеден, че баланса е добър. Мен ако питаш, трябваше да има не "съгласен"/"убеден че е така", "несъгласен", и "ама много несъгласен" (всеки човек влага донякъде различен смисъл в тези неща), а по-скоро неутрално, положително и отрицателно отношение към конкретно решение на даден проблем (с поне 2-3 степени във всяка посока). Мисля си, че може да се създаде малко по-универсален тест.
              А иначе, да, за абортите, тероризъм, религия общо взето въпросите са ясни. Но това са само част от въпросите.

Comment

• Кухулин
                ветеран
                • Nov 2006
                • 12515

gollum написа
                Въпросът е не толкова в приложимост или не на въпросите, колкото в това доколко определящи са за тукашните понятия ляв/десен и авторитарист/либертарианец
                Хаха, то стана като СТО Просто имаш една координатна система, в която американския център е горе вдясно, българския център е долу вляво и така. Сравняваме се аз и ти, Хитлер и Ганди, изобщо - в относителен план. Иначе би било доста глупаво да търсиш универсален център Колкото до измеренията, да - най-добре е да са 100 измерения, особено ако не гониш визуализация

Comment

• Nick
                  ветеран
                  • Apr 2005
                  • 2974

Gaden Gogi написа
                  Всички на опаци , пък аз на терсене.
                  [ATTACH=CONFIG]31295[/ATTACH]
                  ама много сте либерални всички!
                  Абсолютно същото е при мен. Все пак съм по-центрист от Меги Татчър.
                  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

• benjamin
                    Прогонен
                    • Jun 2013
                    • 112

Не знам как е в Америка, но в Европа десни няма, особено що се отнася до икономиката. Така че е нормално да има разминавания.
                    Скалата даже изкарва хората по- вляво, отколкото са... щом аз не съм 100% десен

Comment

• Изчезнал Безследно
                      пешеходец
                      • Jul 2009
                      • 589

Въобще, принципно погледнато, всеки опит да се даде количествено измерение на качествени величини е обречен на неуспех.
                      "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                      FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

• Изчезнал Безследно
                        пешеходец
                        • Jul 2009
                        • 589

като очевиден пример мога да дам трите мерки, определящи женска красота
                        "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                        FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

Comment

• gollum
                          • Jan 2003
                          • 22550

Прав си . Но може да се направи поне по-обхващащо. Като аз бих добавил (това в някаква зачатъчна форма го има и сега тук-таме по въпросите или поне така ми се стори) както част въпроси, които "търсят" принципите, в които човек вярва, така и конкретни примери, които проверяват (и коригират крайния резултат) дали човек решава според принципите си (защото не е рядък случай да си мислиш, че еди-как си е правилно да се постъпва, но на практика (т.е. при конкретен проблем) да вземаш различно от принципите си решение: т.е. разликата между как се възприемаш и какъв си реално). А че много от нещата са относителни - така е, ще се съглася с Кухулин. Може да се реши с "географско" отместване .

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Аз, да си кажа честно, следя българската политика съвсем отгоре-отгоре. Обаче, би било интересно, ако някой е навътре в нещата, да сметне къде са в схемата да речем Боко, президента, тоя-оня от нашите. Май ги няма по нета.

Comment

• messire Woland
                              -
                              • Jan 2003
                              • 10623

Аз, като така да се каже участник в българската политика мога да заявя: почти невъзможно е да се каже кой е ляв и кой е десен. Сега, като предизборната борба навлезе в активен стадий, ще се види особено ясно. Почти всички политически сили избират казуси и политика не от принципа "дясно/ляво", а според друг: какво би привлякло избирателите - дали това ще е пенсия от 300 лв. ("Патриотите"), мажоритарни избори (ГЕРБ, Слави), раждаемост и "възраждане на индустрията" (БСП) и т.н.
                              Така че българската политика не се отразява в тази схема (поне според мен).
                              Проект 22.06.1941 г.

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

messire Woland написа
                                Аз, като така да се каже участник в българската политика мога да заявя: почти невъзможно е да се каже кой е ляв и кой е десен. Сега, като предизборната борба навлезе в активен стадий, ще се види особено ясно. Почти всички политически сили избират казуси и политика не от принципа "дясно/ляво", а според друг: какво би привлякло избирателите - дали това ще е пенсия от 300 лв. ("Патриотите"), мажоритарни избори (ГЕРБ, Слави), раждаемост и "възраждане на индустрията" (БСП) и т.н.
                                Така че българската политика не се отразява в тази схема (поне според мен).
                                Не става дума да се каже кой е десен и кой е ляв. Просто трябва да се знае позицията на съответния човек по въпросите от теста и да се попълни.

Comment

Working...