Imperial написа
кало, добре предлага да се поиска хонорар за работата.
Примерно пращаш e-mail до редакцията и искаш парите за положеният от теб труд. Не вярвам, че въобще ще отговорят на e-mail-a ти. След това да кажем се обаждаш по телефона до редакцията, но ще те мотат и освен нерви и телефонна сметка друго няма да постигнеш. Можеш да идеш на място, но освен секретарки, които ще ти казват, че шефа го няма, друго не вярвам да намериш. Всъщност не вярвам, че въобще някой ще благоволи да ти обърне внимание.
От тук нататък какво следва? Съд.
Примерно подаваш граждански иск за нанесени имуществени вреди от страна на вестника. Само, че ищеца трябва да ги докаже. Има си вещи лица, които трябва да определят стойността на материала, ако бе купен. Ала-бала, дълга и широка.
Може да се подаде иск и за неимуществени вреди, където нещата са още по-мътни. Обещетението ще е такова, каквото на съдията му щукне - в този случай вероятно не повече от 200 - 250 лева.
После те хората са посочили източника на информацията, но пък на сайта пише, че той не може да се копира без разрешение... Дълга и широка.
С две думи евентуален съдебен процес би глътнал доста пари и време (примерно 6 месеца и нагоре), а резултатите от него са неясни.
Но аз не съм дипломиран юрист... Моля професионалистите да ми се посмеят и да ме поправят.
Comment